Povestea lui este demnă de un scenariu hollywoodian – cariera de luptător i s-a încheiat la doar 19 ani, din cauza accidentării. În schimb, acum face parte din stafful unuia dintre cei mai cunoscuţi luptători de arte marțiale mixte (MMA), irlandezul Conor McGregor, campion al Ultimate Fighting Championship (UFC) în două categorii de greutate (performanță greu de egalat), al cărui antrenor de wrestling este Sergey.

Trauma nu i-a scos însă lupta din cap şi din inimă – campionul naţional de lupte libere şi greco-romane la cadeţi şi juniori a intrat în sala de lupte chiar şi peste ocean. În Las Vegas, locul de vis unde a ajuns la 20 de ani, pe lângă alte joburi, i s-a propus să antreneze în colegiu, şi nu a ezitat. Astfel a devenit antrenorul campionului statului Florida la lupte, Odie Delaney, una dintre realizările lui Sergey Pikulskiy în calitatea sa de wrestling coach.

Apoi viaţa l-a „aruncat” în Irlanda şi povestea s-a repetat – primul lucru pe care l-a făcut în Dublin a fost să întrebe unde este o sală de lupte. Este antrenorul de wrestling a multor luptători care practică stiluri diferite. Cum un specialist bun nu se pierde niciodată, a ajuns în echipa lui Notorius – campionul UFC, Conor McGregor, alături de care s-a aflat în 2016, un an reuşit şi bogat în evenimente sub aspect sportiv, dar şi sub alte aspecte. Sergey Pikulskiy a ajuns să fie înscris în Cartea de Aur a Basarabiei şi a Republicii Moldova, ediţie care include biografiile a 1800 de personalităţi recunoscute descendente din Moldova, din diferite domenii de activitate.

A avut mult de lucru şi, ca urmare, a cules satisfacţie – fiecare luptă a lui McGregor în 2016 a reprezentat un eveniment notoriu în sine. Cele două lupte contra lui Nate Diaz (înfrângerea şi revanşa), dar şi lupta lui Conor cu Eddie Alvarez din 12 noiembrie, eveniment desfăşurat în Madison Square Garden din New York, pregătită minuţios de întreg stafful lui McGregor, dar şi de el – antrenorul de lupte. S-a pus un accent aparte pe lupte în pregătiri, iar victoria lui McGregor contra lui Alvarez i-a adus o bucurie în plus şi lui Sergey, pentru că adversarul este considerat un redutabil grappler (luptător) – faptul că discipolul său nu i-a oferit adversarului niciun takedown, pe care l-a depăşit în toate situaţiile de wrestling, este un motiv de mândrie pentru el, antrenorul de lupte. A savurat victoria, dar şi atmosfera deosebită, pe care nu o va uita niciodată. Bine-cunoscuta sală în care au luptat cei mai buni sportivi din lume, cozile făcute de fani şi urmărirea cortegiului pentru un selfie cu vedeta, toate astea i-au lăsat lui Pikulskiy emoţii de nedescris.

Renumit pentru show-urile şi provocările scandaloase înaintea luptelor sale, în viaţă şi în antrenamente, McGregor este, în realitate, un om cumsecade şi foarte responsabil, cald şi vesel, de la care nu s-a auzit niciun gând negativ vreodată – aşa îl vede Sergey Pikulskiy.

Este antrenor de vedetă, doar că niciodată nu a resimţit asta – acum trei ani se antrenau într-o sală mică fără ca să fie văzuţi şi ştiuţi de cineva. Conor, instalator de meserie, era şomer şi beneficia de subvenţii sociale. Acum lucrurile s-au schimbat, discipolul său este un mare campion şi persoană publică recunoscută în lumea întreagă, iar Sergey trăieşte senzaţia plăcută că aceste lucruri frumoase au devenit posibile şi graţie lui şi eforturilor sale. În sala de antrenamente însă nu a intervenit nicio schimbare, relaţiile personale şi atitudinea au rămas aceleaşi. McGregor a rămas acelaşi discipol conştiincios, care a devenit şi mai disciplinat în pregătire, un luptător încrâncenat şi focusat pe procesul de antrenament şi pe luptă, care adresează multe întrebări şi este atent întotdeauna la răspunsuri.

Sergey a plecat din ţară încă pe când era adolescent. Este un occidental după mentalitate, s-a conformat rapid situaţiilor şi se descurcă „printre ei” – sportul îi ia o bună parte din timp, dar nu face doar asta. Îi merge mintea să facă bani şi din vânzări de softuri, ocupaţia sa de moment, dar şi alte activităţi – cei care pleacă „încolo” nu prea stau locului şi nu aşteaptă să le cadă pomana din cer. Cât este tânăr şi are suficientă energie, reuşeşte să îmbine munca din sală cu activităţile comerciale.

Totodată, este mândru de ţara din care provine şi de principala ei bogăţie – oamenii. Personalităţi care reprezintă diferite domenii au reuşit să se afirme în lumea mare. Inclusiv sportivi, luptători. Inclusiv el, Sergey Pikulskiy, cel care a demonstrat că moldovenii pot obţine realizări frumoase nu doar pe şantierul de construcţii – important e să nu pierdem speranţa şi să credem în muncă. Fiecare în domeniul său.

p1050467-edit_fmt-pikulskiFişier

Wrestling coach SBG Ireland

Data și locul naşterii:
1 ianuarie 1984, s. Albota de Sus, r-nul Taraclia

Studii: Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene (USPEE), Chişinău, specialitatea relaŢii internaţionale; licenţiat în ştiinţe politice

 

 

 

 

Text: Marcel Toma

Foto: arhiva personală