Malala Yousafzai, cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru Pace, este o activistă pakistaneză care lucrează pentru a facilita educația a mii de femei musulmane (și nu doar) Malala este fiica lui Ziauddin Yousafzai și el un activist social și educațional.
Călătoria ei a început în timp ce mergea la o școală numită Khushal Girls High School din Swat, fondată de tatăl ei, până când talibanii au preluat controlul asupra văii Swat – și au urmat o serie de evenimente nefaste, care i-au transformat viața.
Valea Swat, scoala fondată de tatăl Malalei era un loc de refugiu, dar când talibanii au preluat controlul, în 2007, Swat a devenit un iad pentru oamenii săi. Talibanii au început să impună politici represive în numele islamului – în special pentru femei și fete, care nu mai avea voie să facă studii. Dincolo de aceste politici, talibanii au bombardat aproximativ patru sute de școli. Oricine a ridicat vocea a fost redus la tăcere cu ajutorul armelor. Prin urmare, oamenii au fost obligați să trăiască ca refugiați în propria lor țară.
Malala – îndrăzneață și hotărâtă să-și consolideze educația și să-și exercite drepturile fundamentale – s-a ridicat împotriva regimului opresiv. În septembrie 2008, ea a ținut primul discurs intitulat „Cum îndrăznesc talibanii să-mi ia dreptul fundamental la educație” într-un club de presă din Peshawar – care a fost difuzat apoi în tot Pakistanul. Până la sfârșitul anului, ea a început să scrie bloguri sub identitatea Gul Makai, în colaborare cu British Broadcasting Corporation (BBC), exprimându-și părerile despre viața ei de zi cu zi sub dominația talibană.
La începutul anului 2009, ea a apărut la o emisiune de televiziune numită „Capital Talk”, unde un jurnalist pakistanez a intervievat-o cu privire la situația actuală din Swat. În același an, ea a lucrat cu reporterul New York Times, Adam Ellick pentru a crea două filme documentare „Class Dismissed” și „A Schoolgirl’s Odyssey” – ambele reflectând închiderea școlilor din Pakistan după preluarea talibanilor. Datorită aparițiilor sale continue în televiziune și mass-media, identitatea ei ca tânără bloggeriță a BBC a fost dezvăluită și a primit recunoaștere pe scară internațională pentru munca ei. La începutul lui 2011, ea a fost nominalizată la Premiul Internațional pentru Pace pentru Copii și a primit, de asemenea, Premiul Național pentru Pace pentru Tineret.
Glonțul care i-a schimbat viața…
Pe măsură de vocea ei devenea mai cunoscută, Malala era tot mai mult în pericol.
Tânără avea doar 15 ani când a fost împușcată în cap. Ea a fost dusă imediat la un spital militar din Peshawar. Observând starea ei critică și sângerarea de neoprit din creier, medicii i-au sfătuit familia să o transporte cu avionul la un spital mai avansat din Birmingham, Anglia, pentru operație. După săptămâni de tratament și sprijin psihologic, ea a supraviețuit acestei tentative brutale de asasinat și a fost scoasă dintr-o comă indusă.
În urma atacului, Malala Yousafzai nu s-a speriat și nici nu s-a retras. Activista s-a mutat în Marea Britanie și a continuat să-și urmeze studiile la liceul Edgbaston din Anglia.
Malala a devenit absolventă a prestigioasei Universități din Oxford, cu o licență în arte, filozofie, politică și economie.
În 2013, cu ajutorul tatălui ei, a înființat Fondul Malala – menit să ofere învățământ primar și secundar gratuit și de calitate tuturor fetelor din întreaga lume. S-a concentrat în mod special pe țările în care mai erau multe de făcut în acest sens: Afganistan, Nigeria, Irak, India, Pakistan, Turcia, Etiopia și Brazilia.
Tot în 2013 fost prima ei nominalizată la Nobel. Cu toate acestea,în 2014 a primit în sfârșit prestigiosul Premiu Nobel pentru Pace în semn de recunoaștere pentru eforturile sale continue, individual și în cadrul Fondului Malala, pentru promovarea drepturilor fetelor de a accesa educația – devenind oficial cea mai tânără femeie care a primit vreodată această recunoaștere.
Lasă un răspuns