Toamna ne bucură cu peisajele ei aurii și cu razele de soare. Ar fi păcat să îți petreci ultimele zile calde din acest an stând acasă. Noi te îndemnăm să îți ei persoană dragă și familia și să mergeți să vizitați locurile frumoase de acasă.
De această dată îți recomandăm aceste cinci destinații.
Colinele de Aur de la Văleni
În sudul țării, la vreo 30 kilometri de oraşul Cahul se află o salbă de coline numite ştiinţific „aflorimentul de la Văleni”, dar în popor li se mai spune „Colinele de aur” datorită nuanţei gălbui-roşcate a argilei ieşite la suprafaţă. Sătenii s-au obişnuit deja cu ele, în schimb sunt o atracție turistică pentru călători.
Drumul lui Petru Rareș din satul Văleni
Pe drumul cel mare al peștelui în preajma „Colinelor de Aur” de la Văleni se află un drum și un pod care duc spre Prut, numite de localnici „Drumul și podul lui Petru Rareș”. Feciorul lui Ștefan cel Mare era cunoscut, până a fi domnitor, ca Petru Măjarul sau Pescarul, din Hârlău. Legendele locale spun că el mergea adesea prin aceste locuri cu carele pline, iar pe lângă Văleni trecea gârlele și Prutul. Și iată una dintre acele punți de lemn s-ar fi păstrat până astăzi pe una dintre gârlele care duc spre lacul Beleu.
În ultimii ani aici au fost instalate indicatoare turistice pentru cei care vor să ajungă la „Podul lui Petru Rareș” de sine stătător. Nu toți se încumetă să treacă podețul de lemn, fiindcă pare că abia de se mai ține. Puntea a fost întărită, așa că pe ea trec și automobilele, dar nu fiecare șofer riscă să meargă la volan peste gârlă, așa că unii lasă mașinile la margine și o trec pe jos.
Turiștii trebuie să fie precauți unde calcă atunci când trec podul și foarte atenți dacă îl traversează cu mașina!
Lacul Beleu
Lacul Beleu este un lac natural situat în rezervația științifică a Prutului de Jos din lunca Prutului, în sudul Republicii Moldova (raionul Cahul).
Această locație care bucură ochii și sufletul cu priveliști superbe și este un rai al păsărilor, peștilor și plantelor acvatice. Este un loc în care ai ce vedea și poți surprinde cadre superbe dacă ești pasionat de fotografrafie.
Rezervația naturală „Plaiul Fagului”
Rezervația Plaiul Fagului supranumită un laborator sub cerul liber, încorporează un complex natural de ecosisteme, locaș al biodiversității. Plaiul Fagului – Localizată în locul fostei baze de vînătoare ,,Radenii Vechi” din Regiunea Codrilor Bîcului.
Denumirea rezervației Plaiul Fagului simbolizează pădurile de fag care ocupă o suprafață comparativ modestă pe acest teritoriu. Aici, in rezervatia Plaiul Fagului găsim misterul florei înscrise în Cartea Roșie, printre care se enumeră: mălinul, tulichina, ghiocelul-nival, perișorul, pana zburătorului și specii rare de ferigi. Din mamifere putem întîlni jderul-de-pădure, pisisca sălbatică, chițcanul-cu-abdomen-alb și vidra.
Rezervația „La Castel”
Despre acest loc există și o legendă: Aici în pădure, pe una din stâncile inaccesibile pe care se afla cândva castelul, iar în el cică locuia o fată de o frumusețe rară. Ea a fost răpită și ascunsă în castel de către iubitul său, pentru că părinţii n-au fost de acord ca aceasta să se mărite cu el. În zadar, au încercat prietenii săi să o vadă pe frumoasa sa aleasă. Odată, când după o vânătoare dificilă ei se îndreptau pe cărărușă către castel, era întinsă deja masa cu vinuri moldovenești acolo. După popas tinerii nu mai ajungeau până la castel. Iar cărărușa şi astăzi poartă denumirea „La Castel”.
Rezervația se află satul Gordinești, Edineț.
Lasă un răspuns