50 + 1 Gânduri, Ani, Umbre cu Marco Ballerini

Despre ce a fost nu vorbește și nici nu regretă. Nu s-a așteptat că așa repede va iubi din nou și e fericit. Marco Ballerini proiectează construcții mari, fiind considerat la noi, în Republica Moldova, un veritabil arhitect italian. Mai puțin și-a proiectat propria viața, lăsându-se purtat de dragoste și intuiție. Marco a dedicat 40 de ani Florenței și 11 ani Chișinăului și vrea să îmbătrânească într-un sătuc, pe malul mării, în Italia.

În ciuda tuturor experiențelor, sunt o persoană care încă mai crede în viitor și în puterea iubirii.

1. Cu puterea mea de convingere, întotdeauna am dat dovadă de aptitudini în diplomație și identificarea căilor de compromis. Dacă vorbim despre leadership, consider că un lider trebuie să fie autoritar, să știe exact despre ce vorbește, cum explică, care sunt scopurile și ce-l definește ca OM. Aceste abilități au venit cu experiența. Nu pot afirma că știam bine, la început, ce fac, dar toate se învață odată cu anii.

2. Visul de a deveni arhitect a venit foarte firesc. M-am născut și am trăit primii 40 de ani în Florența. Dacă vizitezi acel oraș îți dai seama că nu poți să nu te îndrăgostești de arhitectură și design. Fiecare stradă, fiecare alee, fiecare clădire spune o poveste de arhitectură și frumusețe. Florența te inspiră să creezi.

3. Arhitectura este un ansamblu de elemente esențiale care se completează reciproc. Începând de la formă, ambianță, versatilitate în designul interior și exterior, iluminatul perimetral, accentuarea detaliilor. Orice proiect pe care-l semnez îl port cu mine ca o carte de vizită la care țin foarte mult.

4. De la Florența până la Chișinău este o cale lungă, există o diferență uriașă dintre arhitectura și monumentele istorice din Florența de cele din Chișinău. Îmi place să locuiesc aici dar, sincer, mi-e dor de frumusețea arhitecturii de acolo. Trebuie să recunosc că în ultimii zece ani calitatea proiectelor și a clădirilor de aici a crescut semnificativ.

5. Împreună cu colegul meu Alexandrin Buraga, fondatorul AB + Partners, mi-am schimbat și mai mult viziunea despre posibilitățile oferite de arhitectura Republicii Moldova. Aici încercăm să combinăm într-un singur concept viziunile noastre inovative asupra arhitecturii și nu doar.

6. Atâta timp cât există entuziasm în ceea ce faci, există toate premisele să realizezi foarte bine ceea ce-ți propui. Iar dacă experiența și înțelepciunea stau pe același cântar, fii sigur că nu te minți pe tine și nici pe ceilalți.

7. Tot echilibru stă în iubirea față de cine ești și ceea ce faci!

8. Dacă vorbim despre profesionalism, în Republica Moldova, din perspectiva arhitecturii, depinde foarte mult de oamenii cu care colaborezi – nu toți sunt la fel. Împreună cu echipa mea, AB + Parteners, prefer să lucrăm cu un cerc de oameni selecți, care au o viziune mai deschisă, mai europeană, fiindcă așa este mult mai ușor. Există încă unii cu o mentalitate post-sovietică – cu ei este foarte greu să duci o conversație constructivă și să ajungi la un compromis.

9.  Am norocul să pot lucra cu colegi foarte tineri. Ei mereu mă inspiră, iar la rândul meu, încerc să le fiu o sursă credibilă și durabilă de energie. Creativitatea trebuie să fie mereu alimentată de studiu și curiozitate.

 10. Lucrăm în paralel la cel puțin 15 proiecte pe lună, iar toate proiectele sunt pentru noi ca niște copii. Acel proiect care ne reprezintă cel mai mult, este complexul Toro Center, un complex de 55.000 de metri pătrați, cu funcție comercială, de birouri și rezidențiale; este navalul nostru de vârf.

11. Adevărul este că am avut același succes pe domeniul arhitecturii atât în Italia, cât și în Republica Moldova. Cert că ceea ce nu am făcut în Italia este cariera mea de actorie de aici. Deși dacă acolo am avut și o carieră politică, aici în Republica Moldova nu am avut-o. Mereu undeva este ceva ce în altă parte nu găsești, și invers.

12. Despre copilul din mine, cel de azi, pot vorbi la nesfârșit. Iar dacă ar fi să vorbim despre copilul de ieri, am avut parte de o copilărie fericită alături de familia mea, care este formată din tatăl meu, mama și o soră cu doi ani mai mică. Chiar dacă în acea perioadă nu am avut mari posibilități financiare, părinții au încercat să nu ducem niciodată lipsă de nimic.

13. În casa noastră au fost prezenți și bunicii mei paterni. Ei au participat, într-o oarecare măsură, la educația mea. Datorită lor am înțeles care sunt valorile unei generații și am apreciat și mai mult legătura dintre bunici – părinți – nepoți.

14. Adolescența a fost plină de armonie, prietenii, discuții, distracție. Acasă am primit toată dragostea posibilă de la ai mei și am trăit o perioadă cu adevărat frumoasă. Acolo nu am văzut niciodată răzbunare, ură și discriminare. Ba mai mult, acasă am învățat să fac lucrurile din dragoste, inclusiv pentru muncă, să mă dedic pentru ceea ce fac și să arăt recunoștință oamenilor care îmi sunt alături.

15. Mama a fost femeia care mi-a dedicat tot timpul, fiindcă tata mai mereu era la lucru. Cu el am petrecut mai puțin timp, dar nu i-am purtat nicicând supărare. Muncea pentru noi. De la ambii am moștenit toate caracteristicile pozitive: educație, respect pentru ceilalți și altruism.

16. Vreau să le mulțumesc părinților mei, datorită lor sunt bărbatul de acum. Un om bun, cu verticalitate, principii și cu cei șapte ani de acasă. Contează foarte mult cum faci primii pași, iar ei mereu au dat direcția cea mai bună pentru copilul lor.

17. Fără modestie, sunt un leu și la propriu, și la figurat. Faptul că sunt născut sub această zodie spune multe despre trăsăturile mele. Având caracteristicile unui semn de foc, cred în bunătate și în fapte concrete. Nu-mi place vorba multă, apreciez mai mult rezultatul. Nu cred în horoscopul zilnic, dar iau de la astre doar ceea ce-mi trebuie să știu.

18. Să înveți o limbă străină nu este cel mai greu examen, plus la toate, limba italiană seamănă cu limba română, iar asta a fost în avantajul meu. Nu-i judec pe cei care locuiesc aici de mai mult timp și nu o vorbesc, fiecare alege să știe atât cât poate sau cât vrea.

19. Apreciez, în special, persoanele care sunt responsabile și împart cu mine aceleași valori de viață. În general, nu cred că trebuie neapărat să schimbăm oamenii din jurul nostru, dar cu siguranță putem acționa prin propriul exemplu și să demonstrăm că se poate mai bine.

Iubirea se schimbă pe măsură ce oamenii se schimbă…

20. Este fiziologic, iubirea se schimbă pe măsură ce oamenii se schimbă, pentru că oamenii se schimbă în timp. Există un moment în care îndrăgostirea, faza inițială, în care nu vedem defectele celuilalt și totul pare perfect, și trebuie să se transforme în iubirea cea adevărată.

21. Dacă persoana (sau mai degrabă ambele persoane care formează cuplul) au o anumită maturitate interioară, ele înlocuiesc caracteristicile cerești cu forme care sunt cu siguranță mai blânde, dar implementate printr-o mai mare intimitate, cunoaștere reciprocă, dăruire și primire reciprocă. Ar trebui să fie: Nu te ajut, că mă ajuți, te ajut fiindcă te iubesc și de aici vin și celelalte…

22. Înțelegerea între partenerii de viață se bazează pe grijă, respectul unul față de celălalt, acceptarea fragilități. Dacă a existat această trecere de la îndrăgostire la iubire, înseamnă că relația are viitor și împreună puteți trece prin toate anotimpurile vieții. Doar așa, el sau ea este mereu acolo pentru a te susține „în bucurie și în durere, în momentele bune și în cele rele”.

23. Pagini de socializare vs realitate? Pe pagina mea de instagram public doar ceea ce se întâmplă cu adevărat, atât la serviciu, cât și în viața privată. Nu-mi place să arăt o viață pe care nu o trăiesc, toți followerii mei știu foarte bine că sunt mereu sincer și arăt exact realitatea lucrurilor.

24. Nu pot să mă plâng de situații dificile din viața mea atâta timp cât toți suntem sănătoși și ne putem strânge mâna. Poate asta se datorează faptului că mereu am fost pozitiv și am înfruntat fiecare situație cu zâmbetul pe buze. Încerc să nu cedez la supărări, dimpotrivă, îi dau bună ziua.

25. O relație, în timp, se conturează și se modifică pe măsură ce oamenii devin mai buni, mai diferiți, mai experimentați. Important este ca ambii să aibă o astfel de inteligență emoțională încât să se poată adapta la o nouă situație, să ia în considerare noi stimuli, să stabilească noi echilibre și să se accepte așa cum sunt.

26. Despre ce a fost, nu vorbesc și nici nu regret. Nu aș schimba absolut nimic în trecutul meu. Tot ce am decis a fost cu rațiunea și cu experiența pe care am avut-o în acel moment în care am luat hotărârea. Chiar dacă am luat niște hotărâri care nu s-au dovedit a fi corecte, nu am remușcări şi mereu am socotit că poate nu am fost suficient de pregătit și am lăsat timpul să decidă pentru mine.

27. Teoria că în spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică sau că în spatele unei femei puternice se află un bărbat puternic, nu există! Cred că alături de un bărbat puternic există o femeie puternică și alături de o femeie puternică există întotdeauna un bărbat înțelept.

28. Nu este corect să crezi că cineva te modelează să fii ceea ce ești, este corect să credem că ne influențăm reciproc și facem asta ca să ne simțim bine unul cu celălalt.

29. Poți să vrei să schimbi un om, dar dacă el nu vrea asta nu se va întâmpla niciodată. Și apoi, de ce să schimbi pe alții, dacă problema poate fi în tine? Eu demult am depășit aceste întrebări. Mă accept așa cum sunt și nici nu încerc să-i schimb pe alții.

30. Din păcate, cuvântul a ierta nu există în vocabularul meu. Există cuvântul a uita, există cuvântul indiferență, există o ușă pe care o închizi și mergi înainte fără a privi înapoi. Există viitor și o zi mai bună!

31. Un bărbat rezistent este un om care a atins un echilibru psihofizic, un om care a muncit mult la formarea interiorului său, care și-a netezit toate colțurile caracterului, care și-a învins temerile și care reușește să ofere prietenilor din jur seninătate, calm și curaj.

32. Reguli de după divorț? Punem bunăstarea fiicei noastre înaintea disputelor noastre personale. Deocamdată, am ales să nu avem un program fix,  ci să urmărim cât mai mult cererile fiicei noastre. Așa că alternăm zilele fără a avea un program prestabilit. Asta poate dura doar dacă există o mare armonie între părinți, deocamdată funcționează, dar nu știu cât va mai dura…

33. De ce o perioadă lungă am optat pentru chirie? Pentru noi era o normalitate. Ne-am obișnuit să ne mutăm în altă casă la fiecare doi ani. Nevoile familiei erau de fiecare dată altele, gusturile se schimbau foarte des și nu ne vedeam obligați să stăm în aceeași casă pentru o perioadă mai lungă.

34. Cei care sunt curioși cum se simte sufletul meu, e simplu. De la bine la mai bine!

35. Banii sunt necesari pentru a trăi, dar eu nu trăiesc pentru bani. Pentru mine contează unde, când și cu cine îmi împărtășesc stările. Trăiesc mai mult pentru emoțiile adevărate.

Nu voi înțelege niciodată oamenii care continuă să fie împreună acolo unde nu mai există dragoste.

36. Familia este un loc de armonie, pace și iubire. Nu sunt legat de un tip prestabilit de familie, dar sunt, fără îndoială, sigur de faptul că într-o familie trebuie să existe o legătura de iubire foarte puternică și reciprocă. Nu voi înțelege niciodată oamenii care continuă să fie împreună acolo unde nu mai există dragoste.

37. Dacă ar fi să-mi dau un sfat, ar însemna să continui a fi o persoană adevărată, exact așa cum am fost până acum, să continui să trăiesc crezând că până la urmă iubirea învinge totul. Adică, dragoste pentru partenerul tău, pentru copiii tăi, pentru munca ta, pentru viață.

38. Nu pot accepta oamenii care îmi trădează încrederea și încearcă să profite de mine.

39. O nouă poveste de dragoste? A fost ceva neașteptat, nu credeam să am o nouă relație atât de repede. Dar când am cunoscut-o pe Ina, am avut senzația că am în fața mea o persoană pe care o cunoșteam de foarte mult timp, probabil din viețile trecute. Una dintre acele senzații care îți dă fiori, care te face să crezi că există legături care trec dincolo de spațiu și timp, care te face să crezi că există suflete străvechi, care au obiective mari de îndeplinit și, în final, posibilitatea de a se întâlni.

 40. Nu contează la ce vârstă te reîndrăgostești, contează să fii conștient de sentimentele tale.

41. Nu am stabilit nicio regulă cu Ina, decât faptul să fim loiali și sinceri unul cu celălalt. Avem amândoi o familie în spate și o distanță pe care trebuie să o acoperim, chiar nu e atât de ușor, dar când totul se face cu dragoste și respect nimic nu este imposibil.

42. Nu mi-e frică deloc de singurătate, de fapt îmi place să fac pauze când sunt singur, mă plimb prin pădure și am timp pentru reflecții. Nu este posibil să ne simțim bine cu ceilalți dacă nu ne simțim mai întâi bine cu noi înșine.

43. Nu vreau să generalizez, dar femeile moldovence au un caracter mai puternic decât cele italiene și, cu siguranță, sunt foarte foarte atractive. Eu cred că toate femeile pot fi „fierbinți”, important este ca bărbatul să știe cum să le încălzească.

44. Îmi place caracterul moldovencelor, îmi place felul în care își îngrijesc corpul și aspectul fizic. Totuși, cred că o femeie poate fi cucerită nu numai prin frumusețea fizică, ci și cu inteligența, simțul umorului, bunătatea și, în orice caz, rămânând și arătându-se mereu așa cum sunt cu adevărat.

45. Pot să mă schimbe relațiile cu oamenii, dar nu pot să mă schimbe banii. Ei nu au fost niciodată prioritatea mea numărul unu, dar pot spune că sunt rezultatul muncii mele.

46. Nu pot fi indiferent la suferința oamenilor, în special, al copiilor. Dacă e cazul să mă implic și să ajut, voi fi mereu acolo.

 47. Astăzi mă face fericit conștientizarea de a fi un bărbat matur și de a avea o fiică pe care o iubesc și cu care încercăm să comunicăm cât mai mult. Îmi doresc să-i fiu un prieten bun pe care poate conta oricând.

48. Mă face fericit noua mea relație. Sunt sigur că această poveste se va transforma într-un viitor comun. Și că, în ciuda tuturor experiențelor, sunt o persoană care încă mai crede în viitor și în puterea iubirii.

49. Îmi doresc să îmbătrânim într-o casă cu vedere la mare, situată într-un mic sat din Italia, unde să ne primim copiii și nepoții.

 50. Nu-mi doresc să mă opresc din visat, asta ar însemna să-mi distrug toate scopurile. Rămân un nebun îndrăgostit de viață și de munca pe care o fac zi de zi.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin