Dumitru și Petru Mihov: OMUL ANULUI 2024

Agricultura ca o artă


PETRU Mihov

Director SRL „Terra-Vitis”

Născut pe 26 ianuarie 1961, s. Burlacu, r-nul Cahul

Studii: licenţiat în horticultură, Institutul agricol „M.V. Frunze”

DUMITRU Mihov

Agronom-şef, SRL „Terra-Vitis”

Născut pe 29 mai 1985

Studii: doctor în ştiinţe agricole,

Universitatea Agrară de Stat din Moldova

Ei confirmă prin tot ce fac spusa marelui Rebreanu din romanul „Ion”: glasul iubirii, glasul pământului. Familia Mihov știe cum cântă țarina, spre ce adâncimi tinde să ajungă rădăcina din sol şi mai ales, citeşte uşor chipul frunzelor şi al brazdei proaspete de pe glie. „Terra-Vitis” este afacerea pe care Petru (tatăl) şi Dumitru (fiul) o cârmuiesc de ani buni şi au transformat ceea ce numim noi agricultură într-o adevărată artă.

Agricultura în Republica Moldova… Am putea spune că este „o plăcere stresantă” sau „un stres plăcut”. Agricultura în sine este o activitate stresantă şi vulnerabilă, deoarece depinde de mulţi factori externi, cum ar fi clima, conjunctura comercială, politică, migraţie. Eşti în continuă competiţie şi ca să ai satisfacţie, să te poţi înscrie printre învingători, trebuie să depui mult efort. Primul pe cine trebuie să-l învingi eşti tu însuţi, să te înţelegi cu natura, să simţi sprijinul celor ce te înconjoară şi să poţi să le redai starea de încredere, atunci satisfacţia va fi deplină. Stările acestea se repetă din an în an. „Toate-s vechi şi nouă toate”, spunea marele Eminescu şi nu este loc de plictiseală.

Bunicii noştri, în perioada interbelică erau gospodari, aveau ferme, dar noi venim dintr-un sistem de organizare a muncii – colectiv. Afacerea începe din momentul împroprietăririi noastre cu pământ în baza fostelor gospodării colective, adică SRL „Terra-Vitis”, iar începuturile vin din anul 1999. În mod practic în Republica Moldova, probabil, reprezentăm prima şi a doua generație de agricultori.

Deciziile, în majoritatea cazurilor, le luăm în comun acord, având la bază aceeaşi profesie – agronom, având un scop comun în final. Și chiar dacă nu ajungem la un compromis, atunci înfiinţăm loturi experimentale cu diferite variante, astfel lăsăm ca experiența să ne judece!

Nu ne place să asociem agricultura cu o afacere, mai degrabă cu o artă (de fapt şi mottoul întreprinderii este: „Agricultura este o Artă!”, dar atunci când ai responsabilitate pentru circa 150 de angajați și ai obligații față de circa 2000 de cotaşi, e greu să-l împaci cu „Jurământul lui Miciurin sau Darwin” faţă de plante.

Dacă e să ne asociem persoana cu un vin, atunci ambii fiind agronomi ca profesie, la capitolul legi fundamentale ale agriculturii (în culturile de câmp: asolamentul, fertilizarea, protecţia etc; în horticultură: soi adaptat, analiza solului, fertilizarea, protecţia etc.) ne putem asocia cu un vin roşu matur, cu un corp plin, unde ideile sunt greu de clintit, şi, în același timp suntem oricând deschişi către orice experimentare în toate direcţiile, sigur cu o argumentare la bază – ca un vin tânăr – posibil „spumant” sau „beaujolais”!

Mottoul după care ne conducem este „Poţi cuceri o plantă, doar dacă te supui Ei” (Ch. Darwin). Și, chiar dacă putem spune că avem „un ritual” înainte de sezon, atunci el este bazat pe: revizuirea evoluției și tendințelor pieții; anticiparea evoluției condițiilor climaterice; rezerva umidității din sol; analiza anului climateric precedent. În funcţie de acestea facem ajustări la acțiunile pentru noul sezon!

Pe parcursul anilor, împreună cu greutăţile cotidiene, au fost foarte multe evenimente fericite şi este greu să evidenţiem unul aparte. Fie că ele erau legate de succesul copiilor şi nepoţilor noştri, fie de participarea în organizarea unor evenimente cultural-sportive în viaţa satului nostru (Burlacu), sau implicarea în editarea celor două volume de Monografie a comunei Burlacu, stemelor comuneii şi a satelor Burlacu şi Spicoasa, multe altele – toate ele ne dădeau motive să exclamăm: „Opreşte-te, clipă!”.

La ce visează agricultorii moderni? Probabil sună patetic, dar gândurile mereu sunt îndreptate spre: „Peace and Love” (John Lennon): o Pace largă în lumea întreagă; să dezvolte și să înflorească țara noastră, Republica Moldova; o atitudine responsabilă faţă de sol, mediu, plantă, pe care să nu le privim ca un drept de posesie, dar ceva ce să le putem transmite urmaşilor mai diverse, mai bogate, mai bune.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin