Proiectul „I love Chișinău.” Descoperă personalitățile și clădirile noi ale capitalei (2)

Locuim în oraşul de pe şapte coline, Chişinăul de care ne îndrăgostim iremediabil datorită sufletului oamenilor de aici. Ei ne aduc înapoi acasă atunci când plecăm, pentru că atât lor, cât și nouă ne pasă de viața Chișinăului și, în pofida lipsurilor, știm să setăm lumina pe atuuri.

Fiecare dintre noi, prin atitudine, poate schimba lucrurile în Chișinău. A respecta istoria și tradițiile înseamnă, în același timp, a crea istorie și tradiții pe care să le respecte urmașii noștri și această idee o promovăm timp de opt ani, prin proiectul „I love Chișinău”. În acest an, în parteneriat cu Mobiasbancă, echipă care timp de 10 ani activează în Republica Moldova sub umbrela Groupe Société Générale demonstrând viziune inovatoare, oferind soluții financiare fiabile și susținând în nenumărate rânduri proiecte sociale de amploare, ne-am propus să privim spre Chișinăul nou, apreciind atitudinile creative alături de 10 personalități care mișcă lucrurile din loc în propriul domeniu de activitate. Astfel, ne-am dat întâlnire în fața unor edificii „tinere” sau proaspăt renovate, ba chiar și în faţa unor terase din inima capitalei, care nu contrastează cu ambianța istorică, ci o completează, și am descoperit prin ele dragoste și grijă față de Chișinău.

 default-img-470x280_169
Dezvoltăm împreună Chişinăul!

Corneliu Său

Director-fondator al fabricii de mobilă „Tandem”

img_9484-edit_optLa Chişinău îmi plac oamenii, îmi plac anotimpurile. Chişinăul te face să simţi intens fiecare anotimp. Îmi place oraşul vechi, îmi plac construcţiile inovatoare, tehnologizate, iluminările de noapte. Chişinăul este un oraş prietenos, dacă în alte oraşe îţi ia o oră, o oră şi jumătate să te deplasezi de la o întâlnire la alta, aici totul este la îndemână, astfel ne întâlnim cu prietenii de cinci-şase ori pe zi. Am făcut multe tentative să schimb locul de trai pentru că uneori îmi pare cam strâmt, dar nu găsesc nicăieri acest spirit. În câţiva ani, dacă o să aibă grijă cineva, Chişinăul se va dezvolta frumos. Lumea crede că primarul trebuie să facă totul… ba nu, sunt pretori, administraţiile sectoarelor, care trebuie implicate în fiecare proces. Spre exemplu, la Tandem am abordat în acest an o atitudine nouă şi am schimbat strategia, astfel am obţinut şi rezultate noi. Am divizat compania în patru, oferind posibilitate fiecărui din companie să crească mai repede. În aşa mod am depistat şi punctele slabe. Este o strategie bună şi pentru administraţia Chişinăului.

Lidia Isac

Interpretă

img_9691-edit_optEu şi Chişinăul prietenim de 24 de ani… În această perioadă, Chişinăul a ajuns în decadenţă, dar şi a avansat prin clădiri noi. Însă eu percep Chişinăul şi prin „muzica” sa: pe alocuri urbană, pe alocuri rurală… Motoarele jeepurilor şi trilurile matinale ale cocoşilor în mahalaua vecină se împletesc într-un potpuriu sonor specific chişinăuian. Iar străzile Chişinăului, şi cele vechi, şi cele noi, îmi cunosc vocea… Mă plimb deseori prin oraş fredonând melodiile preferate. De fiecare dată când îmi reprezint ţara în străinătate, mă simt ca un adevărat ambasador. Chiar şi până acum, mulţi străini încă nu cunosc unde e Republica Moldova şi care e capitala acesteia. Încerc să le povestesc despre muzica noastră tradiţională, despre vinurile care îmi plac, despre verdeaţa copacilor în care abundă Chişinăul şi despre oamenii noştri, care, de fapt, sunt adevărata valoare a Moldovei. Chişinăul niciodată nu va fi ca Parisul, oraş de care m-am îndrăgostit, atunci când am participat la „The Voice France”. Dar Chişinăul are toate şansele să devină mai atragător prin evenimente culturale, prin picturi murale care ar ascunde faţadele vechi, prin instalaţii de artă modernă în parcuri.

Lili Lozan

Prezentatoare la „Prima Oră”

img_0589-edit_optChişinăul din clipul Sofiei Rotaru pe muzica lui Eugen Doga de mult nu mai e, au trecut anii, oraşul s-a schimbat. Dar, în ultima vreme, parcă a început să reînflorească. Apar tinerii talentaţi cu idei noi, oamenii au început să fie mai conştiincioşi, încet-încet, sper să ne „colorăm” capitala frumos! Să scăpăm de gri, să avem parcări, să păstrăm curăţenia! Chişinăul e un oraş special pentru că aici mi s-au împlinit toate visurile, am întâlnit omul pe care îl iubesc la nesfârşit, mi-am întâlnit cei mai buni prieteni. Pe bune, mi-e dor când plec şi, după câteva zile, vreau acasă. Chişinăul înseamnă oamenii care locuiesc aici, iar atât timp cât o să ne păstram cumsecădenia şi o să punem umărul nu doar pe reţelele de socializare, sunt sigură că îl vom transforma frumos!

Alexandru Lebedev

Director-fondator al portalului diez.md

img_0511-edit_optEu în fiecare zi merg în medie zece mii de paşi prin Chişinău, mai ales prin centru, asta pentru că mereu fug de colo-colo şi e mai uşor să fugi pe jos. Însă de fiecare dată o iau pe altă stradă, pentru că aşa simt că ştiu ce se mai schimbă şi ce mai apare nou. Vreun restaurant nou, mesaj scris pe un perete sau vreo pictură murală sau mai puţin murală. Însă sunt zile când plimbările prin Chişinău sunt superbe şi e mai uşor să le faci dacă ştii pe unde mergi şi ai ce povesti. Eu mă bucur foarte mult că la clădirile vechi au apărut tăbliţele cu QR Code, unde poţi citi mai mult despre fiecare casă, că mai apar statui mai mari şi mai mici, sau desene ale artei urbane – asta face oraşul mai viu. Îmi plac clădirile noi care încearcă să păstreze stilul arhitectural sau să creeze noi stiluri, mai originale şi mai puţin kitschizate. În faţa acestei clădiri

mi-am dat multe întâlniri şi am spus „la revedere”. E un amalgam de foarte multe emoţii. E un loc cu de toate. Şi mereu sunt nostalgic când sunt alături.

Daniela Burlaca

Actriță, regizoare și membră fondatoare la Teatrul „Geneza Art”

img_9932-edit_optÎmi place Chișinăul pentru că e orașul în care îmi trăiesc toate iubirile! Îmi place bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt pe timp de noapte. Prefer să imortalizez clipe, mergând cu mașina – e o pasiune a mea frecventă. Strada București din Chișinău îmi creează o mică poveste în care pot evada, în care mai pot găsi obloane de altădată pe la geamuri, un balcon pentru un pitic, un prag cu „praf” de retro – asta mă umple cu valori. De asemenea, mă uit cu alți ochi la strada Bernardazzi, consider că e o bijuterie în orașul nostru, și strada Mateevici, cu câteva conacuri care te deplasează metaforic spre iubire și armonie. Poți scrie versuri și la noi în Chișinău, și face teatru cu public unic pe scena Capitalei! Trebuie să ne amintim mereu că pe aceste străzi și prin acest oraș au mers Doina și Ion Aldea-Teodorovici, Grigore Vieru, Maria Bieșu și alți zeci de titani, promotori ai culturii neamului nostru. Astăzi, străzile orașului le poartă numele cu demnitate… trebuie să pășim pe ele și cu atitudine. Doar prin intermediul oamenilor, un oraș poate deveni personalitate. Oamenii fac Casa.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin