Proiect realizat în parteneriat cu MAIB
Dorian Berdos, proprietarul Grupului de companii FELICIA
Interviu: mai 2008
În 1997 a avut curajul să pună în practică ideea unui nou concept de farmacii în Moldova. Succesul lui poate fi măsurat şi în nopţi nedormite, dar şi în seri cu notebook-ul în faţă, în căutarea celor mai bune soluţii de afaceri, şi în zile senine petrecute alături de cei dragi, care i-au dat putere şi inspiraţie pentru realizarea ideilor sale.
Text: Rodica Trofimov • Foto: Roman rîbaliov
Cum influenţează banii caracterul omului, obişnuinţele lui?
Banii mi se asociază înainte de toate cu libertatea: libertatea de a gândi, de a acţiona, de a duce un mod de viaţă aşa cum ţi-l doreşti. Vreau să spun că bogat cu adevărat este acel om care ştie să-şi administreze corect banii: pe mine personal, banii m-au făcut mai înţelept. Întrucât, în timp, a trebuit să învăţ să scot profit din ei şi să-i investesc în dezvoltarea afacerilor şi nu numai. Ştiţi ce spunea Platon? Fericirea omului este compusă din cinci părţi: prima parte constă în a lua hotărâri bune, a doua – de a avea simţuri bune şi sănătate, cea de-a treia – să reuşeşti în ceea ce întreprinzi, a patra – în reputaţia bună printre oameni şi tocmai a cincea parte o reprezintă banii. De atunci, pare-mi-se, nimic nu s-a schimbat.
Ce a fost mai greu să faceţi – primul leu sau primul milion?
Este la fel de greu să faci atât primul leu, cât şi primul milion, depui acelaşi efort şi în primul caz, şi în al doilea. Important e scopul care ţi-l pui şi dacă crezi în el.
Cum aţi câştigat primii bani? Când aţi conştientizat că veţi face business şi nu cercetări sociologice?
Pot să spun că primii mei bani i-am câştigat fiind elev, în satul meu natal, Ciocâlteni. Creşteam acasă iepuraşi, nutrii şi le vindeam la piaţa din Orhei. Tatăl meu, profesor de istorie, nu se prea vedea „încadrat” într-o astfel de ocupaţie, dar nu avea altă soluţie. Câteodată, stăteam şi eu după tejghea. Din banii câştigaţi cumpăram tot ce doream, jucării şi dulciuri înainte de toate. De fapt, omul dintotdeauna a fost caracterizat prin dorinţa de a avea, or eu de mic copil „purtam” în mine microbul afacerilor. Capitalul iniţial pe care l-am investit în actuala mea afacere l-am acumulat fiind student la Moscova. Era sfârşitul anilor ‘80, cădea imperiul şi economia socialistă, toată lumea de acolo încerca să supravieţuiască. În perioada ceea, începând cu oamenii cu funcţii şi terminând cu studenţii, absolut toţi făceau business. Eu n-am fost o excepţie.
Împreună cu Lucia faceţi un cuplu foarte frumos şi elegant. Aveţi şi trei copii extraordinari. Ce părere aveţi despre conceptul familiei moderne?
Ambii suntem perfecţionişti, după natura noastră, idealişti aş spune. De aceea credem în continuare în conceptul şi în valoarea familiei. Credem în relaţii, credem că oamenii pot să se găsească şi regăsească într-o familie. Important e să înţelegi ce vrei de la viaţă. Îmi place în cuplul nostru ordinea în care facem lucrurile şi modul în care rezolvăm problemele. Dragostea este baza tuturor lucrurilor din viaţa noastră, singurele „condiţii” ale acesteia e să iubeşti fără acaparare, fără cerinţe sufocante şi aşteptări exagerate.
Ce sfaturi practice le-aţi da oamenilor de afaceri tineri şi neliniştiţi?
Sunt de acord cu afirmaţia că dacă ştii să te organizezi, poţi să vinzi orice… Eu tot timpul am avut enorma dorinţă de a reuşi şi am depus o muncă colosală pentru aceasta.
Lasă un răspuns