Olga Șchiopu face parte din artileria grea a medicinii din țara noastră. Și nu e ușor să fii în topul celor care gestionează mersul bun al lucrurilor în unul dintre cele mai bune spitale ce le avem. Dar, ADN-ul luptătorului își spune cuvântul în fiecare zi, inclusiv când apar idei utopice pentru unii, dar concrete pentru doamna doctor. De exemplu, un nou proiect ce va salva viețile celor care suferă de cancer e pe cale să prindă un contur și mai pronunțat. Și ea va reuși. Noi știm. Ea deja a reușit.
Olga Șchiopu: Director general al Spitalului Internațional „Medpark”
Motivația cu adevărat puternică de a crea și dezvolta un proiect dedicat combaterii afecțiunilor oncologice are la bază, în cazul meu, o istorie de viață. Este ceva foarte important și personal, cel puțin așa cred eu. Cancerul nu a ocolit familia mea, a trebuit să confrunt această boală, am trecut prin mine această situație, am aflat din interior limitările oncologiei din țara noastră și mi-am propus să construiesc o alternativă aici, acasă.
Poate sună măreț, dar cred că împreună cu echipa putem reuși. De ce? Fiindcă timp de 10 ani am reușit să construim un brand medical de încredere asociat cu standarde de calitate și medicină de talie internațională, printre altele nu sunt doar vorbe goale, ci vorbim de recunoaștere internațională prin diverse acreditări și certificări. Fiindcă știm cum să o facem, fiindcă avem tot suportul și susținerea investitorilor spitalului, care cred în proiecte strategice de lungă durată și nu așteaptă profit imediat. Fiindcă am reușit să aducem în echipă specialiști de valoare din țară și de peste hotare care fac medicină bazată pe dovezi. Totul se face cu Oameni, și în echipa noastră acești Oameni sunt, restul, vorbim despre detalii tehnice (zâmbește).
Muncim la implementarea acestui proiect deja de trei ani, timp în care am pregătit specialiștii necesari cu ajutorul partenerilor internaționali, am recrutat experți formați din afara țării, am adus și instalat tehnologii indispensabile unui centru oncologic modern și neutilizate până în prezent în Moldova. Din toamna lui 2020 avem ciclu complet de servicii necesare pentru pacienții cu cancer mamar; cancer de stomac, colon și rect; cancer de prostată și vezică urinară; cancer cervical, endometrial și ovarian; cancer de glandă tiroidă. Și când spunem ciclu complet, avem în vedere: întreg procesul de diagnostic, inclusiv imunohistochimic și genetic; elaborarea de strategie individualizată de tratament pentru fiecare pacient de către echipa multidisciplinară; tratament chirurgical modern preponderent minimal invaziv; tratamente medicamentoase specifice cu preparate recunoscute internațional; inclusiv și radioterapia modernă ce o prestăm prin intermediul centrelor oncologice partenere din afara țării. Pot să vă răspund cu încredere – da, pentru pacienții cu tipurile menționate de cancer există alternativă în Moldova!
Tonul și accentele într-o discuție business de regulă se stabilesc de acea persoană care este mai competentă în domeniu, are argumente logice și profesioniste și este capabilă să le prezinte pe înțelesul tuturor într-o manieră corectă. Din experiența mea nu prea contează dacă ești femeie sau bărbat, contează ce expertiză ai și cum știi să comunici. Multe din stereotipurile vizavi de inegalitatea gender și discriminarea femeilor sunt menținute de femei. Eu acord atenție acestui subiect în educația celor două fiice ale mele și foarte activ promovez egalitatea șanselor.
Cred că totul ce se face, se face spre bine, dar niciodată nu las viața să curgă de la sine. Cât de complicat și imposibil ar fi, caut și voi căuta soluții. Soluția este în mânile celui care o vrea, cât trăim trebuie să căutăm.
Să mă reprofilez? Deja m-am reprofilat (zâmbește). Până a da actele la medicină îmi doream să fac o carieră de diplomat, să fac relații internaționale. Cu toate că medicina am îndrăgit-o din prima și din tot sufletul. Ceea ce fac acum este organizarea serviciului medical de talie internațională care în mod armonios combină activitatea de comunicare, stabilire de relații de colaborare și medicină performantă. Ador medicina, în deosebi specialitatea care am ales-o Neurologia, o cred cea mai matematică și enigmatică știință medicală în același timp.
Bob Marley a spus „Love the life you live, live the life you love”. Cred că acesta e mottoul după care trăiesc la moment. Viața este cel mai scump dar, să nu o irosim pe așteptatul zilei de mâine în care trebuie să fie mai bine.
Lasă un răspuns