Fișier
Funcție: Director medical “Medpark”, medic chirurg cardiovascular; doctor în științe medicale
Data și locul nașterii: 09.06.1966, s. Plop, r-nul. Dondușeni
Studii: USMF “Nicolae Testemițanu”, Universitatea Angers, Franța, Facultatea de Medicină; Studii postuniversitare la Centrul de Chirurgie Cardiovasculară la Academia de Științe Medicale din Rusia; pregătire clinică și stagiere în Germania, Croația, Italia, Elveția și Spania.
Coordonare: Zina Bivol
Foto: Arhiva personală
Inima, nu este doar cel mai important mușchi din corp, este și cel mai muncitor. Aceasta bate 24 de ore pe zi, cu excepția orelor când dormi. Așa arată și zilele medicului chirurg cardiovascular Aureliu Batrînac, care își dedică practic toată inima pentru inimile altora. În pofida unui an anevoios a reușit, împreună cu echipa, să realizeze peste 200 de operații pe cord deschis de o complexitate majoră. Unele dintre aceste operații au fost unice, altele au fost o premieră pentru țara noastră. Din experienţă clinică are mai mult de 2000 intervenţii pe inimă şi vasele mari și zilnic continuă să fie mai bun.
AM FOST AFECTAȚI DE PANDEMIE în mai multe sensuri. Personal, practic tot anul acesta, am purtat barbă, deoarece nu a fost necesitatea să mă bărberesc, totuși virusul nu m-a ocolit nici pe mine. E greu să trăiești cu el în casă. La general – am fost nevoiți să reorganizăm lucrul echipei pentru a ne proteja pe noi și pe pacienții noștri de această molimă. Inima mea a avut de suferit pierderea unor oameni importanți din viața mea, am simțit-o ca un boț strâns când un coleg medic a pierdut lupta împotriva acestui virus, dar și pentru numărul mare de îmbolnăviri și decese, pentru că noi, doctorii, deseori am fost neputincioși în fața acestei boli. Cu regret, continuăm să observăm că suferinzii cardiaci au un risc mai mare să dezvolte o formă gravă sau chiar să cedeze în fața bolii, COVID-19.
CUM UN CEASORNICAR POATE SCHIMBA acele sau mecanismul unui ceas, un chirurg cardiac poate să schimbe inimi, operațiile de transplant cardiac se efectuează de peste 50 de ani. Adevărul este altul, noi nu putem să ne permitem să greșim în operație pe inima unui om, aici nu putem juca cu sănătatea. Atunci când operezi o inimă deja bolnavă nu ai „luxul” de a da greș și aceasta se referă nu numai la chirurg, dar și la întreaga echipă. Din aceste considerente, de fiecare dată când intrăm în sala de operație trebuie să fim cu toții foarte concentrați, profesioniști și cu mare responsabilitate.
DECIZIA, DAR DELOC UȘOARĂ, de a mă întoarce în țară după ani de zile de studii în universitățile, instituțiile și clinicele de performanțe europene cu tot bagajul de cunoștințe și aptitudinile practice pentru a le pune în slujba bolnavilor cardiaci din RM, consider a fi una din principalele reușite ale carierei mele. O altă reușită ar fi că am contribuit cu cunoștințele, dar și cu sufletul la consolidarea și întărirea echipei de chirurgie cardiacă în țară. Un alt moment important îl consider că am reușit să învăț câțiva discipoli și continui să mă ocup de educarea altei generații de chirurgi cardiaci pentru viitorul țării noastre.
CA ȘI CHIRURG CARDIAC MĂ CONSIDER UNUL ÎMPLINIT, deoarece am reușit să efectuez operații practice din toate domeniile chirurgiei cardiace. Acum lucrez intensiv la implementarea Proiectului de Chirurgie Cardiacă Minimalinvazivă și Endoscopică. Dintre proiectele încă nerealizate și pe care sper să le reușim împreună cu colegii ar fi chirurgia cardiac robotică, tratamentul chirurgical al anevrismelor toraco-abdominale, dar și programul de transplant cardiac și inimă artificială.
EU CRED CĂ ORICARE ALTĂ PROFESIE AȘ FI ALES, mi-ar fi reușit, fiindcă sunt un om cu un caracter de maximalist. Dacă fac un lucru care îmi place, îl fac cu maximă dedicație și mă regăsesc în grupul celor care sunt clasificați ca perfecționiști. Decizia de a mă dedica medicinii a venit mai târziu. Dintre specialitățile care le-am luat inițial în considerație au fost: chirurgia generală, urologia, neurochirurgia. Hotărârea de a deveni chirurg cardiovascular a apărut cumva spontan și cred că asta a fost hărăzit de sus.
EMOȚIILE, TREMURICIUL MÂINILOR la un chirurg pot să apară până la operație sau deja după operație. Atunci când intru în sala de lucru bătăile inimii se calmează, mintea îmi devine ageră, iar mâinile sigure și rapide.
SOMNUL UNUI MEDIC SE MĂSOARĂ ÎN ORELE NEDORMITE, gânduri nestăvilite atunci când ai pacienți gravi. Deseori înaintea unor operații complicate visez că operez în somn și câteodată mă trezesc în sudori, atunci când îmi pare că am făcut ceva greșit. Aceasta mă face să mă trezesc pe la o bucată de noapte și să-mi revăd din nou și în detalii etapele operației pe care urmează să o realizez.
SUNT UN CHIRURG UȘOR SUPERSTIȚIOS, adevărat că am unele tradiții care mă strădui să le respect înaintea unei operații, dar sunt foarte intime și nu aș dori să le dezvălui. Ceea ce pot spune, că de obicei înaintea operațiilor complicate mă strădui să-mi limitez activitățile pentru a intra în sala de operație calm și concentrat. Intru în sala de operații numai după ce îmi fac rugăciunea divină. Oricare operație începe cu: „Doamne, ajută”!
Lasă un răspuns