Într-o lume a tumultului, te poţi inspira din înţelepciunea, calmul și echilibrul acestei femei. Nu știu cum le reușește pe toate, cert e că la vârsta de 50 de ani (doar un număr în acte), Lucia Berdos poate lejer deveni o ambasadoare a rafinamentului și a succesului. E femeie de afaceri, mamă, soţie ce te cucerește printr-o eleganţă răpitoare. Și am adunat tot atâtea gânduri cât sunt în cinci decenii pentru a descoperi mai multe din secretele vieţii Luciei.
Text: Iuliana Mămăligă
Foto: Anastasia Kashina
Am fost un copil ascultător, sârguincios și cu mulți prieteni.
- În adolescență visam romantic. Nu vedeam un viitor foarte îndepărtat, dar îmi doream ceva foarte frumos.
Părinții mi-au dat tot ce au putut mai bun, mereu am avut fericirea de a avea libertatea să aleg. Nu mi-au băgat mult „bumbac” în cap, m-au lăsat să decid ce-mi place. Au fost un exemplu de muncă, responsabilitate, cumsecădenie, corectitudine.
Mulți ani în urmă gustam din lumea afacerilor moldovenești. Aveau o „savoare”… destul de interesantă, aș spune – cu multe straturi. Pe parcurs se deschide încă un gust, și încă unul… Mi-a fost tot timpul interesantă descoperirea și promovarea a tot ce este nou și inovator.
Industria HoReCa este o lume absolut nouă pentru mine. Ca să gătim o cină de 1000 de lei, sunt implicați cel puțin zece bucătari și patru-cinci chelneri. Nu știu dacă există un alt domeniu unde atâția oameni produc un asemenea randament.
6. Ochelarii sunt și vor rămâne un element de stil, în primul rând, apoi, restul.
7. Lecțiile dure pot fi buni profesori. Am înțeles că din orice experiență contează să înveți. Atunci vei avea doar beneficii, la sigur. De altfel, lecția se va repeta iar și iar, până vom însuși ce avem de însușit. Venim pe lume ca să evoluăm.
8. Cel mai important e să fii sincer cu tine, fidel ție. Dar noi ne mințim uneori atât de frumos încât începem să credem că este adevărat. Da, adevărul este dureros uneori și trebuie să ai curaj să-l privești în ochi.
9. Înțelepciunea este capacitatea de a ne reface, e atunci când înțelegi că aici a durut, dar tu te-ai isprăvit.
10. Lucia Berdos cu 20 de ani în urmă… nu-și imagina că va avea încă un copil, că va construi un hotel, că va trebui să descopere gastronomia și multe alte lucruri frumoase.
11. Banii înseamnă energie, dar și responsabilitate, disciplină, posibilități, provocări. Și banii sunt o consecință, nu un scop.
12. Copiii sunt continuarea noastră, totodată, fiecare cu calea sa, cu destinul său. Te regăsești în ei, dar totodată sunt absolut diferiți. Nu am avut mult timp să dedic educației, dar m-am străduit ca timpul petrecut cu ei să fie intens, să-i iubesc cât pot mai mult și să mă educ pe mine.
13. Dorian, soțul meu, este ca un Dumnezeu pentru mine.
14. Fine dining în Moldova este ca și viața pe Marte. Cum nu poate fi haute couture sau o navă cosmică în Moldova, la fel și fine dining. Nu este ceva ce poate să apară spontan, este nevoie de o preistorie, tradiții în cultura mâncării. Nu știu când vor veni timpurile când se va aprecia acel efort din bucătărie pentru un curs reușit. Un chef renumit îmi povestea că el era a treia generație de bucătari în familie și mama lui, când gătea o supă reușită în restaurant, oaspeții o aplaudau în picioare.
15. Proiectele de caritate reprezintă că tot ce ne dorim pentru noi, putem să împărțim cu alții.
16. Creatorii autohtoni sunt foarte talentați, ei pot schimba stilul vestimentar al moldovenilor. Unii chiar pot avea un viitor de succes pe piața Occidentului, dacă vor aplica o promovare reușită online.
17. Oamenii foarte des pot să ne perceapă diferit decât ceea ce vedem noi în oglindă.
18. Fiecare din noi tot timpul va fi mai diferit decât altcineva. Și prin aceasta suntem unici, un fapt absolut minunat. Sunt așa cum sunt, și foarte bine că este așa cum este. Astăzi eu pot să fiu mai bună doar decât mine ieri, iar mâine – mai bună ca azi.
19. Femeia la 50 de ani... acum putem spune că este o tinerețe matură. Dar nu m-aș uita la cifre, contează experiența sau calea, noi dăm sens cifrelor, nu invers.
20. Sfaturile oferite fetelor mele: să-și simtă emoțiile, să-și asculte inima, să îngrijească de corpul lor și să creadă că totul este posibil.
21. Sfaturile primite de la mama… unul a fost să-i ajut pe alții. Biblia spune că fiecare suflet va fi cântărit.
22. Viața este un cadou. Prețios. Deci, să ne bucurăm de ea.
23. Moartea… Am aflat mai multe despre ea doi ani în urmă, când a decedat tata. Am înțeles că evităm și avem frică să vorbim despre ea atunci când avem frică să trăim.
24. Iertarea… mai des trebuie să ne iertăm pe noi înșine și, per general, să iertăm din dragoste.
25. Frica de singurătate este frica de sine. Când tu te ai pe tine, nu ești singur. Totodată, singuri venim și singuri vom pleca.
26. Zâmbetul este cel mai bun tratament împotriva îmbătrânirii!
27. Călătoriile sunt o sursă de plăcere, reîncărcare și descoperire a ceva nou. O întâlnire cu o parte nouă din mine.
28. Fricile fură cel mai mult din energia noastră.
29. Durerile nespuse… Unii preferă să sufere decât să ia o decizie, pentru că e mai ușor. Trebuie să permiți trecutului să… treacă.
30. Dorințele vinovate… Nu există dorințe vinovate sau nevinovate. Toate dorințele dacă apar, merită să și fie realizate. Altceva e să înțelegi dacă dorința e adevărată sau nu. Ea poate fi deseori falsă.
31. Îndrăzneala... Îmi place mai mult curajul. Anume curajul ne ajută să păstrăm speranța în ciuda tuturor momentelor neplăcute. Anume el te ajută să îți continui drumul pe care mergi, să lupți pentru ceea ce îți dorești, să depășești obstacolele care stau în calea visurilor tale.
32. Rușinea… de unde ea apare? Din copilărie mai mult și, ca și simțul vinovăției, este foarte distructivă ca emoție. Ea blochează multe în viață, doar acest gând „Ce va spune lumea?” îți fură atât de mult din tot ce e frumos și ai putut realiza. Încerc să scap de ele. Suntem prea axați pe exterior.
33. Celebritatea este un talent aparte pentru cei cu adevărat faimoși. Dacă mulți ar putea să ajungă cu multă muncă la nivelul celebrității, atunci există unități născute pentru asta.
34. Emoția negativă nu este energie negativă. De fapt, emoțiile nu sunt nici pozitive, nici negative, sunt doar emoții ce trebuiesc trăite. Iar energia negativă este generată de gândurile noastre. Ele necesită o schimbare. Viața este prea scurtă pentru a o cheltui pe gânduri inutile. A trebuit să învăț acest lucru.
35. Bârfele sunt doar o părere străină.
36. Sensul vieții este mișcare, aflându-te tot timpul în prezent.
37. Dragostea… e mai mult decât să te îndrăgostești, să ai parte de romantism sau să te căsătorești. Ea e zidită pe respect. O asemenea iubire se bazează pe multă muncă, nu doar pe emoții, oricât ar fi acestea de frumoase. Și dragostea tot timpul este despre dăruirea ce vine din interior, nu ceva ce trebuie să primim din exterior.
38. Un bărbat puternic sau o femeie puternică? Varianta ideală este un bărbat puternic și o femeie puternică.
39. Credința mă mișcă înainte.
40. Responsabilitatea este ceea ce luăm ca maturi, capacitatea de a ne asuma obligații și de-a le transforma în rezultate.
41. Familia este atunci când fiecare ajută celuilalt să-și realizeze visurile și dorințele, respectând valorile fiecăruia.
42. Operație plastică… Putem face din dragoste față de sine, dar nici de cum din ură, din grijă față de sine și nici de cum din neacceptare.
43. Ce este businessul pentru mine? Compania reprezintă o energie sau un corp energic și, ca orice corp, ea are inimă, ADN, celule, motor care funcționează. Acest ADN îl reprezintă proprietarul cu gândurile sale, emoțiile, simțurile. Misiunea afacerii o înțeleg la cât de mult va influența asupra oamenilor din jur activitatea ei, ce beneficii voi aduce lumii.
44. Aderarea la ACOR a fost o dorință de a aduce hotelul pe harta internațională. La fel ca și dorința de a aduce în Moldova standardele înalte de calitate de peste hotare.
45. Visele… e frumos să visăm, și să devenim visul nostru. Nu suntem separat de ceea ce ne dorim, uneori, într-un moment, suntem deja această dorință.
46. Viitorul este așa de aproape, că devine foarte repede prezentul nostru. Cel mai important e să păstrez contactul adânc cu interiorul, cu lumea, cu viața care curge adânc prin noi.
47. Tinerețea și bătrânețea sunt doar descrieri fizice și nu prea depind de noi. De noi depinde să ne dorim să îmbătrânim și cu sufletul sau nu.
48. Dependența… este o fugă de realitate, de tine, de viață. Este o frică de a privi lucrurile și a recunoaște ceva, de obicei, o durere. Când o privești în ochi și o accepți, devii mult mai liber și totul se schimbă.
49. Gala Generozității este cel mai… generos eveniment al anului. E atunci când mai mulți oameni sunt uniți într-un scop comun, își dăruiesc unul altuia inimile și ce mai doresc pe lângă – talent, timp, bani, emoții, bucurie, compasiune. În concluzie: te-ai mai îmbogățit cu ceva nou!
50. Cred în iubire. Totul e despre ea. Ea e sinonimul vieții. Avem două misiuni importante pe pământ, să învățăm a munci și a iubi.
Lasă un răspuns