Fagura.com s-a lansat oficial la 17 mai 2019, fiind proiectul de suflet al lui Tudor Darie, antreprenor IT, fără vreo experiență anterioară în domeniul financiar. Imboldul au fost dificultățile pe care le-a avut când trebuia să caute împrumuturi pentru dezvoltare. În mod neașteptat, lipsa de experiență s-a dovedit a fi un avantaj. A reușit să vadă problema și soluția dintr-un unghi diferit de cel al băncilor sau al instituțiilor de microfinanțare. Inițiativa a fost susținută de prieteni care i-au devenit și asociați în afacere. Apoi, angajații și investitorii de pe Fagura au devenit co-proprietari în runda Seedrs. Împreună pun bazele unei comunități bancare, la fel cum fac albinele fagurele de miere.
SCORING4BUSINESS
Provocarea 2021 pentru brandul Fagura, a fost cu siguranță Scoring4Business. Au dezvoltat un nou soft, care le-a permis să analizeze capacitatea de plată a unei companii, chiar dacă e înregistrată de câteva zile la registrul comerțului. Astfel, în primăvara 2022, vor lansa creditarea pentru IMM-uri în baza acestui Scoring dezvoltat intern și testat cu succes. Au în spate și experiența de cca. 3 ani cu un astfel de Scoring pentru persoane fizice. Scoring4Business a fost susținut și accelerat în cadrul mai multor programe de susținere a inovațiilor în FinTech, cum ar fi Tekwill, USAID, Suedia, EFSE, MAIB sau Mastercard. Cel mai important este că astfel își cresc comunitatea de împrumutați și de investitori și se îndreaptă cu pași siguri spre ceea ce se va numi un „Community Digital Bank”.
INVESTIȚII ȘI ÎMPRUMUTURI
Au început anul cu mai puțin de 250 de mii de euro investiți și l-au finalizat cu peste 1 milion de euro total, investiți în împrumuturi. Anul 2021 a însemnat o creștere de cca 360% a cifrei de afaceri. Poate părea doar o cifră cu mai multe zerouri, însă pentru ei este efortul unei comunități care obține un profit, ajutând alte persoane să își realizeze visurile sau ideile de afaceri. Astăzi, se poate afirma că în 2021 ideea Fagura a fost validată. Nominalizarea printre cele 100 de companii care utilizează Inteligența Artificială, într-un mapping realizat de Techcelerator pe România, powered by Google for Startups; Finaliști la Hackatonul Fintech 2021, Moldova; Mențiunea în top 100 next Global Awards 2021 de revista Global Finance & Banking din Marea Britanie – sunt încurajări care le dau aripi. Bineînțeles că runda de investiții în equity, realizată prin Seedrs.com, prin care au ridicat 340 000 euro, este un succes al anului. 270 de investitori în împrumuturi au crezut în ideea Fagura și în echipă și au devenit co-proprietari ai platformei. Iar finele anului le-a adus o altă noutate foarte bună – divizia Fagura din Republica Moldova a atins break-even point.
FOARTE CURÂND
Pe lângă Scoring4Business, au lucrat la dezvoltarea altor module utile pentru clienți, pe care le testează acum în fază finală și le vor lansa foarte curând. E vorba de Secordary Market sau piața secundară de investiții, care va permite investitorilor să cumpere sau să își vândă propriul portofoliu. În plus, vor lansa şi aplicațiile mobile Fagura pentru iOS și Android, care vor ajuta investitorii să își gestioneze mai ușor investițiile.
LUMEA REALĂ ȘI ONLINE-UL
Prezența companiei este mai mult online, acolo unde preferă să-şi identifice și utilizatorii: investitori sau împrumutați. În 2021, pe final de an, și publicul iubitor de radio a aflat despre Fagura, printr-o campanie inteligentă. La moment, Fagura însă mizează cel mai mult pe comunitatea celor care au descoperit avantajele împrumuturilor, dar și a investițiilor online și le povestesc despre aceasta rudelor, prietenilor și colegilor. Probabil „Pui 100 și câștigi 1000” a fost campania cu cel mai mare răsunet, pe care au lansat-o în decembrie 2021. Un investitor activ și norocos a fost „beneficiarul magiei” și a câștigat, în urma unei trageri la sorți, premiul de 1000 de euro.
OBIECTIVE ȘI REUȘITE
Un an bun! Foarte bun. Cu peste 1000 de împrumuturi acordate la investiţiile de peste 1 milion de euro. Și alți 340 000 euro investiții în equity, atrași pe platforma Seedrs.com, pentru dezvoltarea companiei și extinderea în Uniunea Europeană.
MOTIVAȚIA ȘI ALEGEREA
Fagura inspiră generațiile viitoare să aducă prosperitate financiară globală. Vor deveni în cele din urmă un Community Digital Bank, unde oamenii vor putea investi, împrumuta, transfera sau face plăți instant. Și, foarte important, oricine va putea obține profit ajutând alți oameni.
AȘTEPTĂRI 2022
Lansarea în Uniunea Europeană prin România, lansarea pieței secundare pe platformă, aplicații mobile și lansarea creditării pentru IMM ca să susțină tinerii antreprenori să aibă acces la capital. Cine știe, poate printre tinerii și IMM-urile pe care le vor susține este și un nou unicorn, născut în Moldova?
A fost un an greu, însă destul de productiv pentru noi. În 2021 am devenit cu 270 mai mulți acționari Fagura, grație investiției de 340 mii euro prin platforma Seerds.com – un succes care ne-a adus nu doar resurse pentru a cuceri piața din România, dar și oameni extrem de valoroși în echipă. Afacerea a crescut cu 360% față de anul precedent, iar divizia din Republica Moldova a devenit profitabilă. Am dezvoltat tehnologiile noastre interne – Scoring4Business, aplicații mobile iOS & Android și Secondary Market, pe care le vom lansa în primele luni din 2022. Cu fiecare pas, Fagura este tot mai aproape de misiunea spre care tindem – un Community Digital Bank prin care oamenii pot investi, împrumuta, face plăți sau transfera instant.
Lasă un răspuns