Nu e greu să ierți, dar e greu să accepți că cineva a îndăznit să te rănească sau să îți trădeze așteptările.
Totul începe de la înțelepciune și de la ideea că nimeni nu este perfect și nu întotdeauna oamenii greșec cu intenţie, ci pentru că… a greși este omenește până la urmă, nu?
Suntem în ajunul sărbătorilor de Paști, aceste zile ne aduc mai aproape de tot ce înseamnă spirit. Este atât de bine să primești aceste sărbători cu sufletul deschis și fără urme de ranchiună.
De foarte multe ori vrem să iertăm, dar ne este greu. Poate nu știm dacă este corect să o facem, poate pur și simplu nu putem trece peste…
Cu siguranţă te-ai aflat și tu într-o astfel de situație măcar o dată în viață.
Îți recomandăm 5 cărți care te învață să ierți.
„A iubi înseamnă a ierta” (Savatie Baștovoi)
Părintele Savatie Baștovoi tratează tema iertării în această carte prin modelul religios.
Cele mai vechi sisteme care s-au preocupat de bunăstarea mentală a omului, înainte de orice temelie științifică, sunt sistemele religioase. Iar unul dintre modelele echilibrului relațional și, implicit, al liniștii sufletești, ne-a fost oferit cu două milenii în urmă de creștinism, prin rugăciunea lui Isus „Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri.” (Matei 6, 9-13)
„Puterea de a ierta este însușire dumnezeiască. Iertând celor ce ne greșesc, ne facem părtași la dragostea cu care iubește Dumnezeu lumea,” spune Savatie Baștovoi în cartea sa.
„Cartea iertarii. Cum să ne salvăm pe noi și lumea noastră” (Desmond Tutu)
Desmond Tutu – episcop și arhiepiscop – Laureat al premiului Nobel pentru Pace.
Mesajul autorului este foarte simplu:
Calitatea existenței umane pe Pământ nu reprezintă nimic altceva decât suma tuturor interacțiunilor noastre cotidiene. Iertarea este modalitatea prin care îndreptăm rupturile în cadrul structurilor sociale. Este modul prin care putem împiedica să se destrame comunitatea umană.
„Despre Sensul Vieții” cu Mihai Morar şi Parintele Necula
Această carte a devenit un bestseller în România într-un timp foarte scurt. Era și de așteptat. Mihai Morar – un jurnalist notoriu și Părintele Necula – un preot cu viziuni moderne.
Nu este o carte greu de citit. Ba, din contra, o puteți lectura degajați, alături de o ceașcă de cafea și nu contează dacă sunteți copii, adolescenți, tineri, adulți sau bunici.
Este o carte pentru ființă și nu pentru anumite categorii sociale, care atinge multe teme de interes printre care iubirea între oameni, echilibrul dintre religii și iertarea pentru a trăi liber.
„Între înger și demon, iertare și ranchiună” (Laura Tappata)
Laura Tappata este filosof, profesor de psihologie la Universitatea Catolică din Brescia. În prezent, este lector al Cercului de Filologie Milanez, iar în cadrul Universității Catolice din Piacenza.
În această carte autoarea aduce în discuție confruntarea inegală între Înger, ca simbol al iertării, și Demon, ca ranchiună, și subliniază darul pe care îl poate aduce ranchiuna: durerea și suferința psihică pot fi instrumente de cunoaștere de sine ce transformă chimia furiei în energie constructivă.
Scopul cărții este să abandoneze măștile falsei bunătăți și să se concentreze asupra necesității de a depăși vechile dihotomii inutil sufocante, de bine și rău, corect și incorect, cinstit și necinstit, pentru a ajunge la creativitatea sentimentelor noastre.
„Cele cinci limbaje ale scuzelor” (Gary Chapman si Jennifer Thomas)
Dacă până acum am recomandat cărți care te învaţă să ierți, atunci de acestă dată venim cu o sugestie mai diferită.
„Cele cinci limbaje ale scuzelor” este o carte despre cum să ne cerem scuze și despre atitudinea pe care să o abordăm atunci când greșim.
Gary Chapman și Jennifer Thomas se adresează cititorilor care sunt hotărâți să învingă frică de a-l ierta pe celălalt.
Limbajele scuzelor implică asumarea răspunderii pentru faptele noastre. De multe ori, cei care greșesc nu au un suflet bolnav, ci o percepție greșită. După ce vor urma pașii recomandați, cititorii vor depăși dificultatea morală de a fi iertați sau de a-i ierta pe cei de lângă ei.
Sperăm că te-am inspirat la lectură.
Lasă un răspuns