100 de ani de la nașterea marelui artist plastic Mihai Grecu

Mihail Grecu s-a năcut la 22 noiembrie 1916, Faraoani, Imperiul Rus și a fost un pictor român din Basarabia. A  fondat modernismul plastic basarabean și a contribuit la formarea Școlii Naționale de Pictură. Rămâne un nume de referință în arta din fosta RSS Moldovenească și URSS, dar și a actualei Republici Moldova.

Totodată, anul 2016 a fost declarat „Anul Mihai Grecu” în Republica Moldova.

Mihail Grecu a fost considerat un inovator și o „personalitate complexă și extrem de dotată”, care „a revoluționat artele plastice din R. Moldova, dar și din spațiul ex-sovetic”, rămânând în același timp pe terenul fertil al tradiției românești. Considerat un colorist pasionat, căutător de armonii inedite, pictura lui Mihail Grecu prezintă interes și prin inovații tehnologice (colajul, coloranți fluorescenți, efecte „metalice”).

Tablourile sale „Ospitalitate”, „Recruții”, „Zi de toamnă”, „Cina în câmp”, „Moara veche” și „Fetele din Ceadâr-Lunga” au intrat în colecția de aur a picturii moldovenești. Este autorul a unui număr mare de tablouri aflate în importante muzee ale fostei Uniuni Sovietice, printre care și Galeria Tretiakov.

recrutii
Recruții (1965)

Mihail Grecu este personalitatea fascinantă și plină de înțelesuri, care a reușit să păstreze bazele artei românești și să imprime o orientare sigură evoluției artei naționale moderne pe meleagurile noastre. Temperament solar, colorist de un rar patetism, pictorul se lasă captivat de armoniile între culori, logica fiecarui tablou izvorând din raporturile dintre tonurile calde și reci, dintre formele tulburătoare prin jocurile de umbră și lumină. Creația pictorului Mihail Grecu se distinge prin inovații tehnologice, gen colaj, coloranți florescenti sau pe baza de acril, diferitele tipuri de pitum, pigmenți de „bronz” și „aluminiu”. Experiențele tehnice cu coloranți moderni i-au permis să descopere posibilitățile materialului, finalitatea relației formă-materie.

Format în spațiul cultural românesc, la Academia de Arte Frumoase din București, Mihail Grecu a rămas fidel tradiției românești în pictură. El a fost un model pentru mai multe generații de pictori, iar atelierul acestuia o adevărată școală pentru cei mai talentați artiști basarabeni. 

Premii: Premiul de stat al URSS, Ordinul Insigna de OnoareOrdinul Republicii.

A decedat la 9 aprilie 1998, la Chișinău.

zidetoamna
Zi de toamnă (1964)
ospitalitate
Ospitalitate (1966-1967)

 

 

Abonează-te la articolele

Vip Magazin