Experții de la Universitatea Tehnică din Moldova au creat nanosatelitul „TUMnanoSAT” care este pregătit să fie expdiat către Centrul Spațial din Japonia, de acolo trimis în SUA și lansat în spațiu de către nava cosmică a companiei SpaceX.
Cu ajutorul nanosatelitului, cercetătorii moldoveni vor putea colecta în premieră date proprii despre nivelul de radiație și concentrația de gaze din spațiu. Nanosatelitul este dotat cu o cameră care va imortaliza imagini din spațiu și le va transmite către centrul de comandă de la UTM.
„Acest proiect are un impact major în îmbunătățirea calității studiilor de inginerie bazate pe tehnologii spațiale moderne, atragerea tinerilor studenți pentru dezvoltarea și consolidarea cercetării științifice în domeniul explorării spațiului și a integrării Republicii Moldova în comunitatea de țări care dezvoltă tehnologii spațiale. Totul s-a născut dintr-un vis și astăzi, acest vis este o realitate care trebuie cultivată și consolidată în mod ferm, cu hotărâre și solidaritate”, a transmis Viorel Bostan, rectorul UTM, potrivit jurnal tv.
Și Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, și-a exprimat susținerea față de inovațiile create de experții moldoveni: „Evenimentul de astăzi vine să confirme faptul că suntem capabili să dezvoltăm tehnologii, iar ministerul economiei intenționează să direcționeze resurse și suport în domeniul inovațiilor și al tehnologiilor.”
Acest proiect are un impact major aupra îmbunătățirii calității studiilor de inginerie bazate pe tehnologii spațiale moderne, atragerea tinerilor cercetători și a studenților în activități ce contribuie la dezvoltarea și consolidarea cercetării științifice în domeniul explorării spațiului și a integrării Republicii Moldova în comunitatea țărilor care dezvoltă tehnologii spațiale.
Lasă un răspuns