Leonti Novara – Omul Anului 2021

Fişier

FONDATOR NOVARA CREATION STUDIO, ARHITECT

DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: 03.02.1988, OR. FĂLEȘTI

STUDII:LICEUL TEORETIC ROMÂN-FRANCEZ GHEORGHE ASACHI; FACULTATEA URBANISM ȘI ARHITECTURĂ A UTM

COORDONARE: RODICA CIORĂNICĂ

FOTO: NATALIA MITEREV

Semnătura sa o poartă cele mai impresionante proiecte arhitecturale ale Chișinăului ultimilor ani. Aduce fiecare proiect la perfecțiunea pentru care se consideră un profesionist și maximalist în egală măsură. Poate aborda oamenii exceptând prejudecățile, iar indulgența cu care își tratează anturajul se datorează strictamente înțelepciunii native. Haideți să-l cunoaștem pe arhitectul Leonti Novara.

Cuvântul care ar descrie anul 2021 ar fi realizări. Atunci când vezi că schița abstractă de pe foaie a luat solemn forma pietrei, a sticlei și a metalului, ai o stare de satisfacție de nedescris. E sentimentul care te convinge că soluțiile alese au fost corecte. După 2020, un an glacial, aș spune, din punct de vedere a dinamicii în afaceri, în 2021 a venit o etapă neașteptată pentru mine, care s-a manifestat prin trecerea de la investiții în blocuri locative unicale și complexe mici și mijlocii, la o planificare a asimilării urbane a zeci de hectare, care va schimba calitativ aspectul și dezvoltarea orașului. Astfel, în 2021 am pus bazele unor proiecte de anvergură pentru Chișinău, care se vor contura începând cu 2024.

Îmi trezește o satisfacție enormă gândul că oamenii, cu care am întrevederi de lucru sau întâlniri amicale, trec zilnic pe lângă clădiri concepute de mine și biroul meu. Dintre lucrările cu impact impunător asupra aspectului capitalei, aș menționa trei. Complexul Avram Iancu, caracterizat prin elemente caracteristice stilului francez și o coloristică plină de viață, ce subliniază caracterul inedit al clădirii, intră în vizor impunător, când alegeți să veniți în centru pe podul străzii Ismail. Ansamblul arhitectural Mihai Eminescu, cu o legatură eclectică între clasicismul vienez și gravitatea engleză, cu un ușor sesizabil spirit medieval, caracter nobil și durabil în timp al edificiului. Pe măsură ce prestigiul acestui stil crește, aplicarea lui devine tot mai coerentă, iar sintaxa clasică capătă profunzime, dezvăluind o spațialitate urbană spectaculoasă. La fel, nu poate trece neobservată sclipirea ca de cristal a Infinity Tower, expresia contemporană a căruia se prezintă impunător și masiv, iar compoziția arhitecturală trezește stări contemplative, exprimă verticalitate și complexitate. Edificiul e amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare în apropierea intersecției cu strada Ion Creangă. Un loc aparte în această listă ocupă un clubhouse, pentru amplasarea pitorească pe care o are pe malul lacului din apropierea Conacului Manuc Bei de la Hâncești. Locuința multifamilială meritabil poate fi considerată cea mai confortabilă din regiune, nu doar din cauza amplasării priveligiate, dar pentru conceptul arhitectural și confortul din interior.

Pornind de la premiza că nu poți fi împlinit într-un mediu slab dezvoltat, am lansat un concurs caritabil care, în pespectivă, ar schimba mediul urban. Concursul se desfașoară anual între copiii de la școala de arte “Gheorghe Vrabie” din orașul Fălești, de unde sunt originar, și are o tematică strict arhitecturală, însă cu o interpretare liberă. Concomitent cu succesele companiei Novara Creation Studio, planific să extind aria desfășurării concursului și pentru alte școli de artă, scopul final fiind un concurs național, atracția față de arhitectură urmând a fi raspândită între cât mai mulți copii din Moldova. Pe lângă o satisfacție personală, privesc această inițiativă ca pe o investiție în mediul în care vom locui.

În contextul în care arhitectura și designul se dezvoltă conform unor trenduri, care pot dura perioade de zeci de ani, anticiparea lor te ajută să propui soluții actuale în timp. Detest limitele în viziuni, în domeniul în care fantezia și ingeniozitatea sunt cele ce trebuie să te determine ca specialist.

Îmi place direcția arhitecturală în care se mișcă Chișinăul, dar aș mări semnificativ tempoul. Mi-aș fi dorit să fim promotorii unor principii de funcționare și viziuni progresiste în arhitectură și aspectul mediului urban. Modelul de preluare al practicilor mi se pare lipsit de perspectivă și inferior potențialului nostru managerial, tehnologic și intelectual.

După liceu am fost nevoit să aleg între două aspirații pe care le aveam, arhitectura și aviația. Ce ține de arhitectură, mă simt împlinit. Acum doresc să mă apropii de al doilea vis, să devin pilot, astfel ca replica “plutești în nori” care mi se spune atunci când propun idei aparent imposibile, dar care până la urmă sunt materializate, să aiba deja un caracter propriu.

Unele din așteptările pe 2022 s-au împlinit deja. Lista cărților pe care mi-am dorit să le citesc a devenit mai scurtă. Acum, pe masa din birou s-a regăsit și tabla de șah, la care jucam de ceva vreme doar în gând.

Am convingerea că senzația de a fi împlinit pentru fiecare perioadă a vieții ți-o dau lucruri diferite. Cinci ani în urmă experiența mea în arhitectură o determină în jur de 1000 metri pătrați proiectate și ambiția de a mă afirma în profesie. Acum e echivalentă cu peste 100 000 metri pătrați și cu un entuziasm sporit că pot mai mult. În acest context traiectoria ascensiunii profesionale e predestinată. Încă un așa-numit proiect, prioritatea căruia va rămâne neschimbată, e întemeierea unei familii pe care, fără preamărire, l-aș fi numit „Proiectul vieții”.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin