Istoria țării noastre păstrează amintirea multor femei remarcabile a căror inteligență, frumusețe, talent și feminitate le-a dus pe cele mai înalte culmi ale succesului. Pe lângă faptul că și-au făcut propriul nume recunoscut au dus și faima Basasabiei peste tot în lume.
Natalia Obrenovici – basarabeanca de la tronul Serbiei
Natalia Keșko-Obrenovici s-a născut la Chișinău în 1859, într-o familie de viță nobilă. La vârsta de 16 ani a plecat într-o călătorie la Viena, unde l-a cunoscut pe viitorul său soț – principele Milan Obrenovic al IV-a al Serbiei. Cei doi se căsătoresc și fac doi copii. La 23 de ani basarabeanca Natalia Obrenovici devine regină a Serbiei.
Elena Alistar – femeia care a votat Unirea în Sfatul Țării
A fost medic, pedagog și om politic. Deținătoarea mai multor titluri și ordine onorifice din partea Casei Regale a României.
Elena Alistar a fondat Liga Culturală a Femeilor din Basarabia și Asociația Culturală a femeilor studente la medicină. Alistar a făcut parte din Sfatul Țării și a votat Unirea Basarabiei cu România, militând pentru idealurile unioniste.
Maria Cebotari – cea mai mare soprană de operă în anii 1930-1940
Maria Cebotari s-a născut în 1910 la Chișinău. După terminarea studiilor la Conservatorul din orașul natal, a fost angajată ca actriță la Teatrul de Artă din Moscova. A debutat în 1931 la opera din Dresda, rămânând acolo solistă până în 1943. Mai apoi a fost angajată la Opera de Stat din Viena. La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i-a fost conferit cel mai înalt titlu onorific în arta dramatică existent în Germania și Austria din acel timp: Kammersängerin.
Eugenia Crușevan – prima avocată din Basarabia
Absolventă a facultății de drept a Universității din Moscova, Eugenia Crușevan și-a început cariera la un birou de avocați din Chișinău. A fost jurisconsult la Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Chișinăului și Hotinului și secretară a societății Femeile Române. În 1944 s-a stabilit în România și acolo ți-a procticat profesia până la vârsta de pensionare.
Maria Pocora – prima femeie geolog din Basarabia
Maria Pocora s-a născut la 1 septembrie 1884 în satul Bușăuca din ținutul Orhei, astăzi raionul Rezina.
Colaboratoare a Institutului Geologic al României și geolog la Muzeul Național din Chișinău, Maria Pocora a realizat studii, cartografiind rezultatele observațiilor sale pedologice și toate tipurile de soluri din Basarabia. În anul 1916 a fost onorată cu Diploma de gradul I pe baza tezei științifice, iar în perioada 1916-1920 a lucrat ca asistentă la catedrele de geologie și geografie a Universității Imperiale Novorossiisc din Odesa.
Constanța Târţău – prima prezentatoare TV din Chișinău
Actrița a studiat la Institutul de Stat de Artă Teatrală „A. N. Ostrovski” din Leningrad și a lucrat la Teatrul Muzical-Dramatic „A. Pușkin” (astăzi Teatrul „Mihai Eminescu”) din Chișinău.
La 30 aprilie 1958, Constanţa Târţău a anunţat deschiderea primei emisii TV din Republica Moldova.
Sofia Imber – fondatoarea unui muzeu din Venezuela
Sofia Imber s-a născut în Basarabia, ca mai apoi să emigreze cu familia sa în Venezuela. Aceasta a studiat acolo câțiva ani medicina, dar până la urmă a devenit jurnalistă. Împreună cu cel de-a doilea soț a creat o emisiune, în același timp moderând mai multe producții radio și tv. Sofia Imber este fondatoarea Muzeului de Artă Contemporană din Caracas – cea mai mare instituție de acest gen din America Latină.
Maria Bieșu – cea mai bună Cio-Cio-san
Maria Bieșu – Primadona Operei Naționale din Republica Moldova, Artistă a Poporului, Laureată a Premiilor de Stat, profesor universitar, academician, „Doctor Honoris-Causa”, Cavaler al „Ordinului Republicii” și deţinătoarea Ordinului Naţional „Steaua României”.
Maria Bieșu a devenit în timp simbol al culturii naționale. A evoluat pe cele mai cunoscute scene din Europa, America și Asia și a jurizat zeci de concursuri de muzică. Datorită festivalului „Invită Maria Bieșu”, Chișinăul a devenit în timp una dintre capitalele muzicii de operă din Europa.
Lasă un răspuns