Tânăra din fața noastră își cuprinse strâns tatăl, îi sărută mâna, el o pupă pe obraji, apoi repetă același ritual de despărțire cu mama ei. Plângeau toți trei, doi părinți care își petreceau fata la Istanbul și noi, simpli spectatori. Așa stau lucrurile într-o societate tradiționalistă, cu respect și emoție…
Rup această scenă din aeroportul Șanliurfa, cel mai religios oraș din cele patru pe care le-am vizitat în acest tur de cinci zile, grație invitației Ambasadei Turciei și biroului său pentru Cultură de la Kiev. Suntem doar 7 jurnaliști din șapte țări europene și urmează să descoperim locuri în care probabil niciun conațional încă nu a pășit. În cazul în care veți dori să descoperiți Turcia prin altă prismă – nu doar prin cea a oazelor de lux de Antalya, și nici doar din ferestrele superbelor palate din Istanbul, vreau să vă recomand câteva muzee care vorbesc despre Mosaic. Studiind mosaicurile descoperite sub straturi seculare de nisip și piatră, veți afla secvențe din multitudinea culturilor și religiilor care s-au succedat aici mii de ani în urmă.
Istanbul, orașul Contrastelor
Impresiile despre Turcia încep cu Turkish Airlines. Airbus confortabil, deservire și mic dejun. Este compania ce aparține statului și funcționează ca ceasul. Fără rețineri, întârzieri. Aterizăm la Istanbul, ne cazăm într-un hotel drăguț din centru și avem la dispoziție o după-amiază caldă cu plimbări prin oraș. În acea după amiază am simțit orașul ca un fluture. Ușor, vesel, tânăr. Un contrastant melanj arhitectural, stilistic, cu vechi și nou, cultură contemporană și tradiții arhaice, un mix al culturii bizantine și otomane, cu diverse straturi sociale, cu culturi de tot felul reflectate în oameni și clădiri.
Ca să simți vibrația metropolei, să regăsești vestigii ale Imperiului Roman și ale celui Otoman, trebuie să faci o plimbare la picior prin Taksim Square, zona în care sunt concentrate ambasade, cafenele, restaurante.
Apoi, treci pe Beyoglu Cultural Road și te lași fascinat de Galataport, unul dintre cele mai impresionante proiecte moderne care se întinde pe 1,2 kilometri pe coasta Bosforului. Muzee, magazine, restaurante, un loc în care marile branduri se învecinează cu vase luxuriante ancorate în port. Un loc excelent pentru poze și plimbări romantice.
Iar o poză la Galata Tower trebuie să ai. Iconic pentru Istanbul, construit în 1348, acesta a fost inclus în Patrimoniul UNESCO în 2013.
Seara am admirat orașul de la terasa unui restaurant dislocat pe acoperișul unei clădiri de pe malul Bosforului – Tersane Karakoy. Totul e amețitor – de la peisaje, zâmbetele chelnerilor până la vinul roșu turcesc.
Hatay, orașul Toleranței
Ne trezim de dimineață, prea devreme pentru o zi în care ne considerăm în vacanță. Avem zbor spre Hatay. Vom explora sudul Turciei, zona mai apropiată graniței cu Siria.
Celebru pentru mosaic, gastronomie, diversitate culturală, totul aduce un plus de culoare acestei regiuni. Un centru al civilizațiilor, centrul Antakyei, orașul biblic al lui Antioch. Orașul are o vechime de zece mii de ani, 1.5 milioane de locuitori și a găzduit 13 civilizații.
Acum cca 10 ani un milionar local a vrut să contruiască un hotel extraordinar, iar când a început săpăturile, a descoperit pereți de mosaic, mostre ale unei culture antice de o valoare inestimabilă. Astfel, parterul hotelului a ajuns muzeu, sub auspiciul Ministerului Culturii, iar de-asupra – 200 de camere-conteinere, un proiect hotelier avangardist uluitor. În timp ce te plimbi pe culoare sau mergi spre restaurante sau lifturi, poți admira mosaicul de la orice nivel al hotelului. Acesta a fost pentru mine unul din modelele în care statul poate colabora cu businessul într-un fel admirabil.
Din hotel și muzeul cu cel mai mare mosaic din lume, mergeți să vedeți Hatay Archaeological Museum, care s-a deschis acum 8 ani și este recunoscut ca al doilea cel mai mare spațiu expozițional de mosaic, pe 3 000 metri pătrați.
Gazientep, orașul Gastronomiei și Istoriei
Localizat în mijlocul vechii Mesopotamii, la o intersecție dintre culturi și popoare, Gazientep este celebru pentru Drumul Mătăsii.
Cea mai importantă destinație de aici, care va răspunde la toate întrebările, este Zeugma Mosaic Museum, cu cele mai bogate colecții de mosaic. Cele mai mari atracții ale muzeuluii sunt statuia în bronz a zeului războiului Ares, dar și mosaicul Gypsy Girl.
Vei întâlni ”țiganca” peste tot – suveniruri, căni, vesela din restaurante, tablouri în miniatură. Ai nevoie de ore întregi și un ghid bun ca să poți călători cu succes în timp.
După plimbări îndelungi prin coloratele bazaaruri, sugerez un popas la o cafea turcească în Menengiç Coffee, un loc în care din 1635 se tot face cafea turcească. Este cel mai vechi loc de acest gen din Gazientep.
Urmează o cina în Bayazhan, spectaculoasă și plină de savoare. Promit să renunț la desert, dar este imposibil… Totul e un deliciu – kebabul, baklavaua și chiar ceaiul negru din pahar.
ŞANLIURFA, orașul Credinței
Şanlıurfa, unul dintre cele mai vechi orașe din istoria civilizației. I se mai spune orașul Credinței. Unic în lume, trebuie să vezi preistoricul Göbeklitepe, inclus în Patrimoniul UNESCO în 2018. Datează cu anul 9600 înaintea Erei noastre, adică are o vechime de 12 mii de ani. Cine erau oamenii de atunci, cum funcționau, cine era Dumnezeul lor și cât de multe știau despre religie și astrologie, sunt o mulțime de mistere și întrebări la care cei mai mari savanți ai lumii nu au găsit încă răspunsul. Aici coexistă perfect modernitatea și tradiționalul, iar tu vei trăi o magică experiență a istoriei și arheologiei.
Călătorii plăcute vă doresc!
Text de Rodica Ciorănică
Lasă un răspuns