TOP 5 profesii neobişnuite în Moldova

De-a lungul anilor, un număr impresionant de oameni a ales să facă tot felul de profesii ciudate. Unii – pentru că sînt neordinari şi le place surplusul de adrenalină, alţii – în speranţa că vor cîştiga mai mulţi bani.

Vă prezentăm cîteva profesii neobişnuite, care şi-au făcut loc şi în Republica Moldova.

1. Frizer de animaleprofesii
O profesie obişnuită peste hotarele Moldovei, dar neobişnuită pentru moldoveni, care încă nu-şi imaginează să meargă cu patrupedele la un salon de frumuseţe pentru o tunsoare, o manichiură sau pentru toaleta urechilor. Totuşi, cei care îşi iubesc nespus de mult animăluţele pot găsi cîţiva specialişti şi în Moldova, ce-i drept, fără cursuri speciale în domeniu şi care tund la domiciliu. Uneori, astfel de specialişti pot fi găsiţi şi la clinicile veterinare. Din păcate, aceştia nu prea vor să iasă din “anonimat”, dar ne-au povestit despre meseria lor că nu este chiar atît de uşoară, dar nici grea. Este migăloasă, cere pasiune şi timp. Nu este simplu să tunzi un cîine sau o pisică.  Dacă stapînul nu-l îngrijeşte, tunsul poate să dureze şi cîteva ore. Şi frizerii de animale riscă să se aleagă cu traume profesionale, adică pot fi muşcaţi de cîini, cazuri nu atît de rare.  Preţurile pentru o tunsoare diferă în funcţie de rasă şi de tipul de tunsoare, însă nu este mai mic de 100 de lei.

profesii-012. Alpinist utilitar

Este o profesie relativ nouă pentru Moldova şi nu figurează în registrul ocupaţiilor, spre deosebire de ţările vecine, care au şi facultăţi pentru însuşirea acestei meserii. Veaceslav Zaborot este unul dintre primii alpinişti utilitari din R. Moldova şi a început să ofere astfel de servicii acum opt ani, după ce a muncit 15 ani în calitate de medic veterinar. Nu are studii şi nu a făcut niciodată alpinism, nici chiar la nivel de diletant, în schimb nu i-a fost niciodată frică de înălţimi. Şi-a cumpărat funii de la Bucureşti şi cu ajutorul manualelor a învăţat să utilizeze echipamentul pentru alpinism, începînd afacerea. Înarmat cu cîrpe, mopuri etc. a spălat geamurile primei clădiri cu 20 de etaje din Chişinău (60 m). Oferă orice fel de servicii la înălţime: spălarea geamurilor, hidroizolaţii, termoizolaţii, renovări faţade clădiri, instalarea panourilor publicitare etc. Ornamentarea clădirilor înalte în ajunul sărbătorilor (de exemplu, de Crăciun) este tot meseria alpiniştilor utilitari. Nu este o profesie lipsită de riscuri, iar unii dintre ei şi-au pierdut şi viaţa. Le este foarte greu să-şi facă o asigurare pentru viaţă, deoarece practic nici o companie moldovenească nu asigură alpiniştii şi cascadorii. De aceea, orice urcare la înălţime este similară pentru ei cu „plecarea la război”.

3. Bijutierprofesii-02
Moldova are 41 de tehnicieni bijutieri şi doar o singură instituţie (privată) care oferă studii în domeniu. Astfel de şcoli mai sînt încă două în spaţiul ex-sovietic şi lipsesc definitiv în spaţiul balcanic. Bijutierii moldoveni, care sînt extrem de solicitaţi, cunosc tot procesul de creare a bijuteriilor (începînd cu schiţa, proiectul obiectului şi terminînd cu alegerea şi prelucrarea metalelor, pietrelor şi realizarea bijuteriei propriu-zise). Aceştia sînt angajaţi, de obicei, în firme private, care se ocupă de producerea sau repararea bijuteriilor, precum şi în ateliere şi magazine de bijuterii.

profesii-034. Crescător de melci

Trei crescători de melci încearcă să pună pe roate două ferme de melci din Republica Moldova. Au studiat metodologii de creştere a melcilor, împrumutate de la colegi de peste hotare şi aşteaptă deja „roada”, care, la fel, va pleca pentru cine exotice pe mesele străinilor. Munca unui crescător de melci se constituie zilnic din stropitul serelor în care, pe nişte plante speciale, cresc „delicatesele”. Aceştia au grijă să acopere în fiecare zi „roada”, astfel încît melcii să nu fie mîncaţi de păsări, rozătoare etc. Cei mai măşcaţi melci sînt culeşi toamna cu ajutorul unei tehnologii speciale, sînt hrăniţi cu rumeguş pentru a-şi curăţi intestinele, sînt împachetaţi şi… poftă bună celor care îi vor cumpăra şi prepara. Un kilogram de melci costă 20 de euro.    

 

 

5. Designer de telefoane mobileprofesii-05
Nu ne vom referi acum la miile de angajaţi ai companiilor de telefonie mobilă care sînt într-o permanentă căutare de modele utile şi frumoase. S-a găsit şi în Republica Moldova un tînăr talentat, pasionat de designul telefoanelor mobile, care a decis să facă altceva decît ceea ce vedeţi pe poliţele magazinelor de telefoane mobile. Mihail Cazac a absolvit Facultatea de Urbanism şi Arhitectură, USM. A patentat două lucrări cu cîte 15 concepte de telefoane, iar nu demult a finisat un model conceptual de telefon, la care a lucrat exact un an şi care combină în mod unic arta cu tehnologia şi nu are analogii în lume. Şi-a propus să creeze un segment nou în telefonie – telefoanele mobile de colecţie, pentru care s-a inspirat din colecţia de ouă gravate în aur şi diamante Faberger. Telefonul e dotat şi cu o antenă satelit, pentru a permite posesorului să aibă contact cu lumea oriunde s-ar afla. Acest prim model i l-a dedicat fostului preşedinte rus Vladimir Putin, declarat persoana anului 2007 de revista americană „Times”. 

Abonează-te la articolele

Vip Magazin