Dacă ar fi să o descriu într-un cuvânt, acesta ar fi RESPONSABILITATE. Directoarea celui mai mare liceu din raionul Briceni, Aliona Caduc, are una dintre cele mai nobile meniri – să educe oameni și să cultive personalități. Fiind pedagog de mai bine de un sfert de veac, știe cât de importantă este corectitudinea în relația profesor-elev și ce impact poate avea cuvântul asupra discipolilor. Tocmai de aceea este dascălul care știe să creeze tandemul perfect între carte și aspirații, între încredere și speranțe, între ieri și mâine.
Funcția: Directoarea Liceului Teoretic „Grigore Vieru” din or. Briceni, profesoară de limba și literatura română
Data, locul nașterii: 29.05., Grimăncăuți, Briceni
Pedagogia este despre a crește oameni, iar cei care educă cu adevărat sunt binecuvântați cu har divin. Sunt convinsă de faptul că în viața fiecăruia există un pedagog–educator, al cărui model este preluat și devine călăuză pentru toată viața, deoarece „predai, de fapt elevilor, nu doar ce știi, dar cine ești ca și om”.
Sunt fericită că, în calitate de manager școlar, pot convinge tinerii care vin la stagiile de practică pedagogică în instituția noastră să rămână în pedagogie, să se angajeze în școlile din localitatea noastră și în instituțiile din raionul nostru. Unele eleve de-ale mele îmi sunt azi colege de breaslă. Am discutat recent cu o tânără care a abandonat serviciul în domeniul bancar pentru a deveni profesoară de matematică într-o localitate și m-a impresionat felul în care făcea distincția și aduna calități și beneficii în favoarea meseriei de pedagog.
Copiii de azi acceptă cadrele didactice tinere, dar și pe cele cu mai multă experiență care sunt în unison cu ei. Cadrul didactic este cel care își va alege metoda de predare pentru clasa de elevi, pornind de la specificul vârstei, al clasei, al materiei predate, așa încât în final rezultatele să fie cele mai bune.
Recunoștința celor pentru care te dăruiești profesional e un sentiment atât de frumos! În opinia mea, orice profesionist își va face meseria onest la momentul oportun fără să aștepte recunoștință. În activitatea didactică recunoștința vine peste ani, cu surprize plăcute transmise prin mesaje de pe rețele sau telefonice, vizite ocazionale din depărtare.
Calmul mă ajută să trec peste toate momentele dificile. Atunci când ești responsabil de soarta celor din preajma ta și-i iubești necondiționat, nu poți să-i stresezi cu o astfel de atitudine de a renunța la tot. Viața își are traseul ei și e frumoasă oricum. Și avea dreptate poetul și filozoful Lucian Blaga când zicea că „Pământul ne sărută tălpile, e fericit că nu-l părăsim”…
Atitudinea pozitivă față de copii este la ordinea zilei în instituția noastră. Eu și colegii mei ne dorim ca acest spațiu al copilăriei să rămână „ca o rază de lumină în devenirea lor”. De multe ori, pentru a oferi elevilor spectru și viziuni asupra problemelor create, apelăm la partenerii noști cu care conlucrăm, desfășurând activități comune pentru a soluționa pozitiv problemele de moment.
Mă consider o persoană fericită și împlinită la mine „acasă”. Aici, la locul de baștină, unde am visat să rămân și să activez. Am crescut într-o familie mare, cu părinți iubitori alături de două surori și doi frați. Mi-am cunoscut și am crescut alături de bunici și chiar străbunici. De aici, din familie, pornește fericirea care îți dă aripi să creezi, să te simți bine și să dăruiești bunătate ca să-i inspiri pe cei din jurul tău.
Viața îți oferă multe lecții din care înveți la orice vârstă. Răbdarea și calmul mi-au fost și mai sunt calitățile la care apelez în toate situațiile.
„Directoarea noastră este foarte bună O superbă directoare!” sunt declarațiile despre mine care m-au emoționat cel mai mult.
Ieri a fost minunat. Azi e frumos, iar mâine va fi imprevizibil.
GENERAȚIA MEA MAI CREDE CĂ SE POATE IMPLICA PENTRU A FACE MULTE SCHIMBĂRI POZITIVE ÎN ACTUALA SOCIETATE.
COORDONARE: RODICA CIORĂNICĂ, FOTO: ANA MARIA MOROZ
#educație
Lasă un răspuns