Corina Cardaniuc: Viața nu o scrii în maculator | #womeninspire

Corina Cardaniuc este specialistul care a contribuit la dezvoltarea Centrului de Medicină Materno-Fetală de la Spitalul Internațional Medpark. Împreună cu echipa a implementat, în premieră pentru țara noastră, numeroase intervenții chirurgicale ginecologice, oferind soluții problemelor de sănătate cu care se confruntă femeile. A educat generații întregi de medici în calitate de conferențiar universitar în cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu” și este în continuă dezvoltare. Deține studii postuniversitare în SUA, iar acum face studii în Spania, ca ulterior să poată realiza operații unice intrauterine, chiar în timpul sarcinii.

Funcția: Medic obstetrician-ginecolog, chirurg ginecolog, conf. univ., d.ș.m., manager obstetrică-ginecologie Medpark

Data, anul, locul nașterii: 18.02.1974, Chișinău

Autoportret. Provin dintr-o familie de medici: mama mea a fost obstetrician-ginecolog, tatăl a fost chirurg, iar sora mea mai mare este oftalmolog. Am avut o copilărie fericită datorită familiei. Am plecat la 16 ani de acasă cu o bursă la facultatea de Medicină a Universității „Iuliu Hațieganu” din Cluj, oferită de Guvernul României – ţară în care m-am simțit pentru prima oară europeană. M-am maturizat devreme, iar instalarea mea într-o cameră de cămin studențesc, m-a provocat să mă confrunt cu realitatea vieții și cu evoluţia ei. Facultatea mi-a plăcut, a fost un sistem de predare diferit de Republica Moldova, dar potrivit mie, am cunoscut oameni buni – colegi și profesori, am prins mult drag de medicină, de studiat. Am absolvit facultatea în România, iar rezidențiatul în obstetrică-ginecologie și doctoratul în medicină le-am făcut la Chișinău.

Alegeri. De când mă știu, am fost îndrăgostită de medicină. În casa noastră s-au dus multe discuții referitor la calea care urma să o aleg după ce am încheiat cele zece clase pe vremuri. Recunosc, mama mea își dorea să cuprind un alt domeniu decât medicina. N-am renunțat, însă, obstetrica și ginecologia am îmbrățișat-o ulterior, datorită mamei mele.

Experiență. După 24 de ani dedicați Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și sistemului public medical din Republica Moldova, am decis să-mi pun în practică pasiunea mea pentru specialitate într-un context care-mi permite să dezvolt medicină la standarde internaționale acasă, în Moldova. Am devenit șef al Maternității și departamentului Ginecologie din cadrul Spitalului Medpark – locul în care-mi este astăzi inima, un loc care a devenit acasă. Ce îmi rezervă viitorul? Nu știu, dar… peste zece ani, sper să fiu mai înțeleaptă, să iubesc la fel de tare viața, să evoluez și să fiu înconjurată de oameni interesanți. Îmi doresc să am discernământ şi să călăuzesc în continuare medicii tineri, care pășesc pe tărâmurile obstetricii și ginecologiei.

Putere prin vulnerabilitate. O femeie puternică este independentă, nu are nevoie de cineva anume în calitate de „colac de salvare”, știe să se descurce atunci când lucrurile merg prost, să găsească calea spre bucurii. O femeie puternică emană o energie aparte, care vine din lecțiile de viață pe care le-a învățat. În marea majoritate a cazurilor, puterea acestor femei vine din vulnerabilitate. Sunt firi sensibile, dar nu slabe. Nu te naști femeie puternică, ci devii una pe parcurs.

Sentimentul de reușită. În spatele succesului rămân sacrificii, greșeli, dureri, eșecuri și victorii. Oameni – de la toţi avem câte ceva de învăţat. Și o tonă de cafea! Viaţa ne dă mii de încercări, iar noi trebuie să fim pregătiţi pentru noi etape. Cert este un lucru – că nu trebuie să ne oprim.

Lecția de viață. Viața nu se scrie în maculator. Nu pot schimba direcția vântului, dar pot să-mi potrivesc pânzele în așa fel, încât să ajung la destinația mea.

Ultima carte citită? „Regina Elisabeta a II-a” de Nicholas Davies.

Durere. Se întâmplă să plâng, de dorul părinților mei…

Fericire. Fericirea a fost întotdeauna un subiect incert, care m-a fascinat. Înainte, probabil, aș fi venit cu un răspuns diferit, dar astăzi cred că fericirea înseamnă smerenie. Eu mă consider un om fericit.

După încheierea programului de muncă. Adevărul este că ajung acasă deseori târziu, și uneori mă reîntorc la spital. În timpul meu liber îmi odihnesc tăcerea în lectură sau pictură (pe numere). Îmi place să mă uit la filme romantice, comedii. Dar oricâte ori este posibil, îmi fac timp pentru sora și fiul meu, să comunicăm și să râdem împreună. Îmi place să gătesc și să-mi adun familia la masă, să depănăm amintiri și să savurăm timpul petrecut împreună. Alături de ei, mă simt împlinită.

GENERAȚIA MEA CREDE ÎN DUMNEZEU, ÎN VALORILE DATORIEI, MORALITĂȚII ȘI FAMILIEI.

COORDONARE: CORINA-MARIA DREAGLĂ, FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

#succes

Abonează-te la articolele

Vip Magazin