Angelica Frolov: Fericirea e curajul de a fi liberă | #womeninspire

Prima persoană LGBT, din Moldova, care a aruncat mănușa în fața unei societăți, încă, obișnuite să urască fără motiv. Directoarea GENDERDOC-M este implicată într-un proiect grandios de schimbare de atitudine și conduită socială față de persoanele LGBT. Angelica este lesbiană și locuiește cu Leo, iar Leo se identifică cu o persoană non binară, trans masculină, care a ales să păstreze genul feminin în acte. Cumva, marginalizate de unii dintre noi, aceste două persoane au decis să meargă la îndemnul inimii, împreună, în pace și bună înțelegere.

Funcția: Directoare GENDERDOC-M

Data, anul, locul nașterii: 25.03.1974, Chișinău

Copilăria, părinții… Sunt unica la părinți, ambii părinți veniți din sat în Chișinău, aici s-au cunoscut. Mama a lucrat economistă, tata polițist. Am avut o copilărie obișnuită a unui copil sovietic. Vara mama mă ducea la țară unde petreceam timpul cu verii, în august mergeam la mare în Ucraina. Am studiat la liceul „Gh. Asachi”. Asta m-a adus la radio, la TV, am moderat și o ediție a unei emisiuni despre cărți pentru copii. Am făcut teatru dramatic, fotografie, am cântat în cor până când în adolescență mi s-a schimbat glasul.

Sursă de motivare și model de curaj. Conștientizez responsabilitatea mea pentru ceea ce fac, spun, scriu. Am avut situații când postările mele au fost preluate de către unele media afiliate politic și folosite pentru a ataca concurenții săi. A fost o lecție bună pentru mine. De fapt, fiecare om poartă responsabilitatea pentru propriile acțiuni, este unica responsabilitate care trebuie asumată, în afară de responsabilitatea pentru copiii minori de care avem grijă.

Viața personală și comentariile de pe rețele de socializare. Sunt o persoană foarte sinceră și deschisă, nu am o viață dublă – una pentru mine și alta pentru rețelele de socializare. Fiind o persoană LGBT vizibilă, înțeleg că viața mea personală nu este ceea ce poate fi ascuns. Dacă o persoană LGBT își ascunde identitatea și aspectele vieții personale, asta înseamnă că va trăi cu frică și anxietate că cineva poate afla adevărul. Când nu ai ce ascunde, nu mai ești vulnerabilă și șantajabilă.

Director GENDERDOC-M. Ador lucrul meu anume pentru faptul că sunt liberă să fac ceea ce cred necesar, cu condiția că, colegii mei și colegele mele sunt de acord cu aceste idei. Vreau să contribui la dezvoltarea unei societăți mature, conștiente, cu gândirea critică dezvoltată. Când vom ajunge aici nu vom mai avea nevoie să dictăm altor oameni cum ar fi bine să-și trăiască viața, vom fi preocupați de viața și bunăstarea noastră și a celor dragi.

Mesaj pentru societate. De fiecare dată când vreun politician încearcă să vă cultive ura față de alți oameni, gândiți-vă, de ce ar avea nevoie de această ură și ce aveți dumneavoastră de câștigat sau pierdut dacă veți trăi cu aceste sentimente puțin plăcute.

Controlul emoțiilor. Emoțiile nu pot fi controlate, controlate trebuie acțiunile care urmează în urma unei emoții. Pot simți frică sau furie, și este normal să le simt, dar nu pot fi violentă cu alți oameni sau animale din cauza acestor emoții. Când apare o emoție, încerc să o înțeleg, îi dau voie să fie și, dacă simt nevoia, vorbesc despre această emoție cu colegii sau oamenii dragi.

Lider-femeie în 2023. De obicei lideri sunt oamenii care sunt predispuși spre asta, este o parte a temperamentului și caracterului. Ești lider pentru că nu poți altfel, ai nevoia să acționezi, iar alți oameni te urmează pentru că au încredere în tine. Și aici sexul nu contează.

Echipă. Încredere. Rezultate. Am încredere în echipa mea și nu aș putea altfel. Eu nu pot fi alături de oameni în care nu am încredere, indiferent dacă este activitatea profesională sau viața personală.

Așteptări. Nu am așteptări, am planuri pentru a merge spre schimbările pe care mi le doresc.

Femeie puternică. Da, cred că sunt puternică. Știu unde vreau să ajung și am suficientă rezistență și încăpățânare pentru a merge în acea direcție.

Lacrimi de durere. Lacrimi de bucurie. Sunt multe lucruri de la care aș putea plânge, începând cu situații care îmi trezesc empatie, cu suferința altor oameni sau animale, și terminând cu frumusețea naturii, a unei opere de artă sau fericirea de a-l avea alături pe omul drag.

AR FI O GENERALIZARE SĂ SPUNEM CĂ O GENERAȚIE ARE CREDINȚE ȘI VALORI COMUNE.

COORDONARE: TATIANA PĂTRUNJEL, FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

#drepturi

Abonează-te la articolele

Vip Magazin