Corina Lungu: Sensul educației este învățarea „despre”, „prin” și „pentru” viață | #womeninspire

Din 2010 este responsabilă de coordonarea, la nivel național, a politicilor educaționale în învățământul general și în domeniul științelor socioumanistice. Anterior, a lucrat timp de 15 ani ca profesor de istorie, consultant în Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău, precum și în sectorul educațional din diferite raioane ale Moldovei.

Funcția: Consultant principal la Ministerul Educației și Cercetării

Data, anul, locul nașterii: 19.09.1973, Larga, Briceni

Rădăcini de familie. Mama mea, învățătoare de clasele primare, tatăl-socru fost profesor de matematică, nănașii de cununie, la fel, profesori școlari – așa că destinul cumva foarte frumos mi-a oferit acest dar de a crește și a cunoaște cum e să fii parte a sistemului educațional, să contribui și să lucrezi pentru educația copiilor. Așa cum ziceam, în copilărie am avut parte acasă de a vedea ce înseamnă performanța într-un destin pedagogic: sunt seri dedicate autoinstruirii, sunt proiecte didactice, creativitate multă ș.a. Am cunoscut cum e să trăiești cu grijile școlii.

Pedagogie. Activez în sistemul educațional de 28 de ani. Am făcut primii pași în pedagogie ca profesoară de istorie, urmându-mi intențiile, treaptă cu treaptă, până la funcționar public care elaborează documente de politici educaționale pentru un sistem întreg. Acest parcurs profesional îmi permite astăzi calitatea de expert național și internațional. Cel mai important în acest domeniu este să fii ceea ce spui, deoarece copiii, de toate vârstele, mai bine ca alții fac diferențele și, atunci când vorbești una și ești sau faci alta, este imposibil să cunoști succesul.

Valori. Familia este cetatea femeii. Când îți vezi copiii fericiți și aranjați în familiile lor, te mai relaxezi, iar dacă mai ai și norocul să fii auzită, să știi că ai avut ceva important de spus. Oamenii care vor să te audă, au nevoie de tine. Iar Dumnezeu te iubește așa cum ești.

Zile de lucru. Indiferent că am trecut mai toată procedura în formatul digital, ședințele și deplasările în teren sunt la ordinea zile. Un funcționar de stat trebuie să se ocupe de grijile zilnice ale cetățenilor, cum spunea Angela Merkel. În domeniul pedagogic, orice zi este o provocare. Cu fiecare generație, omul se schimbă, se schimbă și abordarea educației. Abordările contemporane ale educației tinerei generații au la bază cei patru piloni ai cunoașterii: – a învăța să știi, care se referă la dobândirea instrumentelor cunoașterii; – a învăța să faci, astfel ca elevul să interacționeze cu lumea înconjurătoare; – a învăța să trăiești împreună cu alții prin comunicare, colaborare, participare. Soluțiile sunt căutate foarte adânc, uneori am nevoie de nopți nedormite pentru reflecții privind adaptarea acestor tendințe la contextul național. Iar aceasta deseori înseamnă lucru continuu, de fapt.

Zile de odihnă. Deseori sunt prezentă la evenimentele coordonate de Minister și accept cu drag să particip la aceste activități, ele sunt parte a muncii mele. Când nu am nimic în agendă, mă relaxez acasă, îmi place să șofez la drum lung și să depăn amintiri, împreună cu soțul.

Recunoștință. Pentru faptul că Dumnezeu mă iubește. Pentru că familia mă acceptă și mă încurajează. Pentru faptul că vreau și pot să generez idei și proiecte noi pe care să mi le asum. Și încă, viața ne-a tot purtat prin lume, schimbând cinci locuri de trai și muncă, și de fiecare dată asta însemna să o iei de la început, să stabilești noi legături, să te afirmi, totodată am cunoscut multă lume bună, cu care ținem legătura și peste ani.

Echipa de lucru. Se formează în timp și trăiește diferite „timpuri”, important este să simți pulsul acestor timpuri și să cultivi încrederea reciprocă între membrii echipei. Atunci când simți că această încredere este de moment, să-i dai voie fiecăruia să facă alegerea, iar tu să o faci pe a ta, fără a jigni, fără a te impune, fără a te supăra.

Cel mai mare plus. Îmi place să lucrez, îndeosebi când este o provocare.

Cel mai mare minus. Amân lucrurile care mă privesc personal, cu regret…

Anul 2023 și așteptări. Jubileul de 50 de ani și… recunoaștere profesională.

Femeia model. Mama mea. A avut un destin în care a trebuit să facă față vieții (rămânând văduvă la 27 de ani) și reușea întotdeauna să fie frumoasă, elegantă, gospodină… un om la care toate erau ca la carte.

GENERAȚIA MEA CREDE ÎN FAMILIE, ÎN COPII, ÎN NOROC ȘI, DESIGUR, ÎN DUMNEZEU!

#performanță

COORDONARE: TATIANA PĂTRUNJEL, FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Abonează-te la articolele

Vip Magazin