Diana Manea: Medicină la viteze mari | #womeninspire

Neurolog consacrat, mai nou, vice director al Institutului de Medicină Urgentă (IMU), Diana Manea este pe prima linie în tot ce privește intervențiile medicale de urgență. Are în gestiune o echipă de medici pentru care depășirea vitezei este o regulă și poate fi salvatoare în caz de atac cerebral sau urgențe majore.

Funcția: Vicedirector Medical IMSP, Institutul de Medicină urgentă

Data, anul, locul nașterii: 14.05.1973, Chișinău

Copilărie. Am crescut într-o familie frumoasă de medici din satul Bădiceni, din raionul Soroca, care 50 de ani au profesat, alinând durerea oamenilor din satele din împrejurime. Am fost doi copii la părinți, eu și fratele. Cred că am fost un copil muncitor. În jocurile mele copilărești coseam vestimentație pentru păpuși, le administram medicamente. Eram setată la sentimentele de iubire, totul făceam cu drag.

Medicina ca vocație. A ști de ce vrei să fii medic înseamnă, de fapt, să-ţi cunoști punctele forte și să cunoști cea mai bună și cea mai înaltă utilitate a ta, ca fiinţă umană. Vocația, despre care acum puțin se vorbește, stă la baza acestei alegeri.

Profesia și familia. Sigur că familia mea a suferit mult de la turele interminabile, la început de carieră. Încă învăț să-mi organizez timpul astfel, ca să mă pot bucura de tot ce îmi oferă viaţa, în fiecare zi. Un dezechilibru dintre viaţa profesională și cea personală a medicului poate duce la oboseală cronică. Un medic ar trebui să-și impună odihna, de dragul pacientului.

Mamă împlinită. Cea mai mare realizare a mea este, totuși, Andreea Rafaela, fiica mea. Azi am ajuns să o văd masterandă la universitatea din Padova, Italia, la specialitatea ei preferată: Food and Wine.

Valoarea personală. Ea nu-ți poate fi luată, ea e mereu prezentă, dar pentru mulți oameni, se află ascunsă în spatele unor ziduri protectoare. Cu cât sunt mai mari amenințările la adresa exprimării valorii tale personale, cu atât e mai scăzută stima de sine și cu atât sunt mai puternice mecanismele de protecție. Uneori, aceste mecanisme, noi, neurologii le definim ca niște nevroze protectoare și unele dintre cele mai majore sunt perfecționismul și dependența!

Restarturi și upgrade. E nevoie să facem din sănătate o prioritate, iar medicii ar trebui să fie cei mai exemplari promotori. Pentru o sănătate mintală mai bună eu citesc, grădinăresc și confesez cu prietenii buni.

Echipa și jurământul lui Hippocrates. Avem o echipă consolidată, eficientă, perfecționistă, dar pe lângă aceste calități, fiecare dintre ei este obligat să răspândească în societate bazele morale şi etice ale artei medicale. Într-adevăr, pentru a putea îngriji de semenii tăi trebuie să ai har, să ai o moralitate exemplară şi spirit de sacrificiu.

Realizări și provocări – 2023. Am avut trasate mai multe obiective și sperăm până la finele anului să fie obținute. Am reușit să deschidem un Departament al Medicinei de Urgență reformatat, am primit tehnologii noi pentru implementarea proiectului managementul AVC-ului pe țară, cu suportul ministerului.

Lacrimi de durere. Lacrimi de fericire. Există trei tipuri mari de lacrimi: cele bazale (de umezire a ochilor), cele de reflex (răspuns la stimuli) şi cele declanşate de emoţii. Fiecare tip conţine substanţe organice diferite şi hormoni, în funcţie de modul în care au fost produse. De exemplu, cele provocate de emoţie conţin neurotransmiţătorul enkefalină, care este un analgezic natural produs de corp în situaţii de stres. Deci vedem că și morfologic organismul nostru reacționează diferit la durere și la fericire. Mi-aș dori să plăngem doar de fericire.

GENERAȚIA DE FEMEI DIN CARE FAC PARTE CREDE ÎN CUMSECĂDENIE, DRAGOSTE, DUMNEZEU ȘI IERTAREA LUI.

#vitalitate

COORDONARE: TATIANA PĂTRUNJEL, FOTO:ANASTASIA TONIȚOI

Abonează-te la articolele

Vip Magazin