
Ca să ai mult, trebuie să gândești maximalist
Numele ei este de bun augur pentru cele mai mari case de modă din Italia, iar portofoliul ei de clienți include brand-uri precum Max Mara, Moncler, Luisa Spagnoli, Chloe, Chanel, Claudie Pierlot.
Evoluția Nataliei este impresionantă. A început în 2013, cu doar câțiva croitori și un șef de producție, ca azi să ajungă la contracte de zeci de mii de piese vestimentare pe lună. Fiecare produs exportat poartă eticheta „Made in Moldova”, iar compania Fashion Textil a devenit carte de vizită pentru țara noastră și garantul calității.
…………………………………………………………………………..
Interviu de Rodica Ciorănică
Foto: Dragosh Cojocaru
Muah: Spa by Berds
Locație : Sobor Family Resort
Styling & Concept : Diana Serejnicov
………………………………………………………………………………
BLITZ.
CHESTIONARUL LUI PROUST
Principala mea trăsătură. Capacitatea de a multiplica lucrurile. De a nu mă da bătută și a produce rezultat.
Calitatea pe care o apreciez la un bărbat. Prezența unui intelect avansat și simțul umorului.
Calitatea pe care o prefer la o femeie. Demnitatea. Apreciez când o femeie știe exact ce vrea și luptă pentru ceea ce își dorește în viață. La fel, apreciez și corectitudinea.
Ce preţuiesc mai mult la prietenii mei. Sinceritatea. Un prieten adevărat îți va fi mereu aproape și va fi gata să te ajute și într-un moment prost. Nu este neapărat să discuți ore în șir cu prietenii la telefon, dar e important ca într-un moment dificil sau fericit să-ți fie alături.
Principalul meu defect. Mulți ani la rând am crezut că aceasta e o parte forte a mea, dar în timp am realizat că judecam lumea după cum aș proceda eu, din aceasta cauză, adesea, mă decepționam. Am înțeles că dacă eu nu aș putea juca murdar, nu înseamnă că alții nu o vor face.
Îndeletnicirea mea preferată. Pe primul plan este jobul meu, ador ceea ce fac. Îmi aduce o plăcere deosebită să văd cum se produce îmbrăcămintea la cel mai înalt nivel. E o satisfacție enormă să te afli printre cele mai bune fabrici de producere din lume, să vezi cum clientul internațional este mulțumit de munca ta. Când ajungi la nivelul în care clientul îți încredințează producerea colecției Limited Edition, înțelegi că munca ta este apreciată și mergi pe calea corectă.
Fericirea pe care mi-o visez. Acum sunt fericită, ar fi o nesimțire să cer mai mult de la Dumnezeu. Noi toți ne dorim ceva, dar uităm să mulțumim pentru ceea ce avem.
Care ar fi pentru mine cea mai mare nenorocire. Nu vreau să mă gândesc la asta.
Locul unde aş vrea să trăiesc. Nu m-ar face fericită un loc geografic anume, eu sunt fericită acolo unde este familia mea.
Culoarea mea preferată. Negru, doar din considerentul că îl poți asorta cel mai ușor.
Floarea care-mi place. Îmi plac toate florile, nu aș putea specifica ceva anume.
Pasărea mea preferată. Vulturul. Am avut ocazia să țin unul în mâini și să-l privesc în ochi. Aceste păsări au niște ochi foarte adânci și văd totul de la înălțime. Cred că mă reprezintă.
Poetul preferat. Omar Hayam. Când îl citești îți dai seama ce gândire adâncă și sănătoasă avea. Chiar dacă a trăit decenii în urmă, cred că multe persoane se regăsesc în versurile lui.
Eroii mei preferaţi din literatură. Încă din școală mi-a rămas în inimă Moș Goriot. Îmi amintesc că am plâns mult, citind cartea. Ce poate fi mai intens pe lumea aceasta, decât iubirea unui părinte față de copilul său?
Eroina preferată din literatură. Scarlett O’Hara, puternică, cred că în unele momente mă regăsesc în ea.
Compozitorii preferați. Dintre compozitorii moderni, îmi place Ludovico Einaudi. Mă impresionează și mă răscolește profund când îi audiez piesele.
Pictorii mei preferați. Chiar dacă poate părea banal, îmi place foarte mult Leonardo da Vinci, mai ales după ce am admirat originalele. De asemenea, aș vrea să remarc și contribuția lui Isaac Levitan; modul în care prezintă natura în picturile sale este fascinant.
Eroii mei preferați din viața reală. Principalii eroi din viața mea sunt mama și tata. Sunt un exemplu pentru mine, cu privire la cum ar trebui să fie o familie și cât de important este să fim uniți și să ne susținem reciproc.
Ce urăsc cel mai mult. Minciuna și slăbiciunea din lașitate.
Calitatea pe care aș vrea să o am. Sunt mulțumită de calitățile pe care le am. Poate mi-ar trebui un pic de răbdare.
Cum aș vrea să mor. Este prea devreme să mă gândesc la acest aspect.
Greșelile care îmi inspiră cea mai mare indulgență. Toți facem greșeli în viață, dar este important să învățăm lecții din ele.
Deviza mea. Nimic nu este imposibil. Tratează oamenii în felul în care aștepți să fii tratat.

NATALIA
ANTREPRENOAREA
De ce Fashion Textil? Cum ai ajuns în această zonă de afaceri?
Fashion Textil este o denumire pe care nu am ales-o eu, a fost o simplă coincidență. În momentul în care, acum 12 ani, voiam să deschid o companie, o cunoștință de-a mea își dorea să o închidă. Eu am decis să cumpăr compania de la ea și să îi dau o nouă viață. Așadar, denumirea vine de acolo.
Am început prin crearea unui brand propriu, iar această experiență m-a lovit dur la buzunar. Un brand are nevoie de investiții mari. Așa că, fiind în continuare pasionată de această industrie, am decis să producem pentru export. Și afacerea a luat o altă turnură! În această formulă, mi-a mers foarte bine. O afacere trebuie să îți aducă profit înainte de toate. Dacă voi ajunge la ideea de a crea un brand, atunci ea va fi foarte bine calculată și cu siguranță se va întâmpla într-o altă piață de desfacere.
Cum ai ajuns să câștigi contracte internaționale?
Primul meu contract internațional a fost contractual cu grupul Max Mara – o experiență pe care deseori o povestesc, pentru că e una motivațională. Sunt mândră de fetița de atunci care a avut încredere în forțele ei.
Care e probabilitatea ca un grup ca Max Mara să vina la o tânără de 23 de ani, ce are doar opt mașini de cusut în atelier? Pare ireal , nu? Dar eu am reușit!
Sunt și azi extrem de recunoscătoare grupului pentru această primă șansă de a demonstra că pot, că sunt de încredere.
Ce crezi despre industria textilă și cea fashion, din Moldova?
Mă bucur să văd că pe piața noastră apar tot mai multe branduri autohtone și tineri care vor să creeze. Drumul pe care l-au ales brandurile autohtone este unul greu, pentru că Moldova este o țară cu o piață mică de desfacere și este dificil să ajungi la vânzări care urmează să genereze profit. Din experiența mea cu brandurile internaționale, sunt câteva puncte forte pe care le-am învățat pe parcursul anilor. Pentru succesul unui brand, trebuie să investești în primul rând în vânzări. La noi se întâmplă ca proprietarul de business să fie și designer, și contabil, și SMM, și manager pe procurări… În momentul în care treci toată calea grea în a crea colecția, nu mai ai forța pentru vânzări, și deja vine timpul pentru lansarea următoarei colecții. În practica internațională, proprietarul (designerul) se ocupă în primul rând de vânzări și calculul rentabilității; de momentele de producere răspund alți specialiști.
Brandurile made in Moldova au viitor, în opinia ta?
Vreau să cred că da. Și, de fapt, avem exemple, nu multe, care au reușit să iasă pe alte piețe de desfacere.
De ce, deocamdată, niciun brand made in Moldova, nu a făcut senzație pe plan internațional? E de vină talentul designerilor sau lipsa de investiții substanțiale?
Sunt sigură că avem oameni foarte talentați în Moldova, dar pentru a reuși în lumea mare a industriei modei, nu este de ajuns să ai o colecție frumoasă. E important să o plasezi pe o platformă internațională și să o faci vizibilă pentru toată lumea. Evident că o problemă mare este lipsa de investiții, dar important este și în ce mediu te afli și cu cine concurezi.
Când ești înconjurat de oameni cu o gândire limitată, atunci și gândirea ta devine la fel. Să ne imaginăm că un designer talentat este în New York și discută cu buyeri de nivel internațional, evident că platforma lui de vânzare și viziunea fața de colecție va fi alta.
Am discutat cu mulți designeri autohtoni și înțeleg că ei sunt și responsabili de producere, și designeri, și agenți de vânzări… Deci, le îmbină pe toate, pe când un brand ar trebui să aibă o strategie bine definită în cifre. Pentru a ieși la nivel internațional e nevoie să cunoști persoanele potrivite care te vor ajuta să ajungi la acel nivel.
Încotro se îndreaptă industria fashion? Care sunt tendințele?
Europa duce o politică extrem de clară de a renunța la fast-fashion și de a susține tot mai mult brandurile cu colecții sezoniere. Explic de ce! Brandurile fast-fashion produc în cantități foarte mari și tot ce nu se vinde se aruncă. Astfel, problema deșeurilor a devenit una critică în Europa, din aceasta cauză se lucrează pe mai multe căi pentru a avea cât mai puține deșeuri.
Tendința este folosirea țesăturilor reciclate și folosirea materialelor bio.
Crezi că respectul pentru sustenabilitate, energie verde și producție etică ne va convinge să dăm mai mult pe un brand cu aceste valori și să ignorăm brandurile cu prețuri extrem de accesibile?
Nu cred ca mass-marketul va dispărea total. Există o cerere mare și pentru el, mai trebuie să treacă ani de zile până când ne vom schimba mentalitatea. Dar tendința evidentă e predilecția pentru brandurile ce produc colecții.
Sustenabilitatea este foarte importantă în ziua de azi, pentru că Europa are stocuri mari de deșeuri de țesătură cu care nu știe ce să facă. Acum se colectează resurse masive pentru a găsi o soluție eficientă în reciclarea țesăturilor cu un ciclu închis.

FEMEIA CARE ADORĂ CIFRELE
Natalia, spune-mi mai mult despre automatizarea industriei, știu că aceasta e una dintre prioritățile tale ca antreprenoare.
Scopul meu de bază este să am mai puțini angajați, dar cu o eficiență mai mare și salarii mai bune. Acest rezultat poate fi atins doar prin automatizarea maximală a fabricii.
Sunt multe tinere care ar vrea să se lanseze în această industrie. Care sunt trei ingrediente obligatorii care ar garanta succesul?
Din experiența mea, pot face un share cu ce am făcut eu și ce m-a ajutat pe mine. Cel mai important e să ai un business plan, unde îți setezi bugetul și scopurile. La fel de important e să fii sigur pe tine și pe ceea ce vinzi. Succesul negocierii depinde în mare măsură de personalitatea ta. Puțin timp în urma cineva mi-a spus : “Natalia, pentru tine pereți nu există”. Și mi-am dat seama că e așa – pentru mine nu există limite! Dacă am un scop, nu mă mai poate opri nimeni. Asta le doresc si celor care vor să înceapă – să nu se lase batuți la prima dificultate.
Dacă ai crea un brand tu, acum, cu cunoștințele de azi, care ar fi bugetul fără de care nici nu te-ai gândi să pornești?
Nu aș putea spune exact, dar e nevoie de circa 300 de mii dolari pentru ajunge la nivel european. Dintre acestea, 60 la sută ar trebui să fie setate pe publicitate. Eu, dacă aș lansa un brand, m-aș poziționa din start cu prezentări în New York, Paris, Milano… Acestea sunt capitalele fashion din industria mondială. Ca să ai mult, trebuie să gândești maximalist!!!
Creezi senzația femeii care controlează tot – de la emoții și culoarea rujului de buze, de la felul în care comunici cu angajații și copilul până la cifrele din conturile firmei. Reușești tot timpul?
Ador cifrele! Dă-mi bilanțuri contabile, calcule și voi fi cea mai fericită. În afacere calculez totul, pentru că altfel nu poți avea succes… cu cât mai mare este cifra de afaceri, cu atât este mai mare riscul de a pierde evidența. Eu am planificări pe an, lună, săptămână și zi… cred că doar așa poți să reușești în afaceri. Evidența cifrelor este o chestie esențială!
Calmul tău e o mască sau e o trăsătură?
Nu mă consider o persoană calmă, am sânge bulgar în mine, deci sunt emotivă și impulsivă uneori. Pentru mine, calmul este indiferență. Iarăși, analizez din punctul meu de vedere. Dar dacă vorbim în general, cred că este o trăsătură; există oameni care nu au nevoie de nimic… este ceva ce eu nu pot înțelege.
Cum e Natalia șefa? Care este felul în care preferi să comunici cu angajații?
Cred că sunt un șef democratic. Prefer să stabilesc scopuri concrete și să ajungem la un rezultat împreună. Dar uneori recurg și la metoda comunistă.
Câți angajați ai astăzi la Fashion Textil? Cum reușești să ții oamenii la muncă, cum îi fidelizezi?
În Moldova, România, dar cred că și în alte țări, există o problemă masivă cu forța de muncă. Mai avem nevoie de colaboratori în echipă, n-o să neg. Momentan suntem 100 de persoane.

VREAU CA FIICA MEA SĂ FIE O FEMEIE INDEPENDENTĂ ȘI FERICITĂ
Cum a fost pentru tine știrea că vei deveni mamă?
A fost una neașteptată, dar evident am primit-o cu o mare bucurie. Un copil este o binecuvântare.
Cum construiești relația cu Mariam? Ce contează în relația mamă-fiică?
Încerc să îi fiu prietenă, dar în același timp vreau să înțeleagă respectul pentru oamenii maturi. Ca mamă, pur și simplu îi arăt cât de mult o iubesc și prin exemplul propriu, încerc să introduc cât mai multe valori umane în ea. Mariam deja își câștigă banii prin muncă, de exemplu (cine citește o carte, primește x bani). Este foarte important pentru mine ca ea să înțeleagă valoarea banului.
După ce criterii ai ales școala potrivită pentru ea?
Școala a fost aleasă de către soțul meu, în dependență de ratingul internațional.
Dacă Mariam ar avea acum 16 ani, care ar fi cel mai important sfat pe care i l-ai da, în calitate de mamă?
Să fie independentă, să nu depindă de nimeni și să trăiască viața în așa fel încât să o facă pe ea fericită.
Mariam și gadgeturile. Gestionezi această relație? Cum?
Mariam are acces la gadgeturi câte 30 de minute pe zi. Cred că nu poți limita copilul de ceea ce este prezent în viață. Consider că orice limitare duce apoi la o dorință și mai mare de a ne folosi de ea.

Cum ai vrea să fie fiica ta când va ajunge de vârsta ta?
Aș vrea să fie independentă și fericită. Nu contează ce cale va alege în viață, important este să fie fericită.
DRAGOSTEA ADEVĂRATĂ VINE CU TIMPUL
Natalia de la 20 de ani și Natalia de azi… Sunt două femei diferite?
Evident că Natalia de astăzi este o persoană mult mai matură și mai experimentată. Dar și la 20 de ani am fost o persoană care știa exact ce vrea de la viață, am început să lucrez pe când eram studentă la universitate. Știam că dacă vrei să ai, trebuie să muncești.
Care a fost momentul de cotitură transformator?
Am ajuns la un moment dat, în afacere, cu datorii foarte mari (în timp ce aveam brandul meu), aceea a fost o lecție dură care m-a învățat cum de fapt trebuie să conduci o afacere și cât de dureroasă financiar poate fi o greșeală. În același timp, acea experiență m-a făcut mult mai puternică, mai perseverentă și mai ambițioasă. Apreciezi ceea ce ai doar în momentul în care poți pierde asta.
Povestește-mi despre o zi din copilăria ta pe care nu o poți uita? Sau o situație.
A fost momentul când am luat locul 2 la Olimpiada la matematică. Eu cred până la acel premiu, nu realizasem ce capacități aveam de fapt. Cu această ocazie, îi mulțumesc din suflet profesoarei mele de matematică, pentru că a descoperit în mine calitatea aceasta și m-a îndrumat pe tot parcursul meu de liceană.
Cum arată o săptămână din viața ta, acum?
Săptămâna mea trece foarte repede, deoarece sunt mereu în mișcare. Încerc să le îmbin pe toate… afacerea, sportul, familia.
Te simti admirată?
Eu sunt cel mai mare critic al meu și mă lupt cu mine însămi să devin mai bună pe zi ce trece. La întrebarea aceasta cred că ar trebui să răspundă lumea din jurul meu.
Cum te percepe bărbatul iubit?
Știu că este mândru de ceea ce fac și mă sprijină în tot ceea ce fac.
Ce este dragostea pentru tine?
Dragostea adevărată vine cu timpul. Cred că sunt două etape în dragoste: prima este la început de relație, atunci când ai senzația de fluturași în stomac, când sunt multe emoții. Cea de-a doua etapă este o dragoste matură, când ești un tot întreg cu partenerul tău. Când aveți scopuri comune, vă bucurați de succesele reciproce și construiți împreună viața la care visați în doi.
Cum ești în relație?
Părinții mei sunt împreună de 40 de ani și, prin urmare, am crescut într-o familie cu valori puternice. Într-o relație sunt familistă. Cred în puterea familiei. Familia este locul unde trebuie să îți găsești liniștea și, în același timp, să te energizezi. Familia este locul unde știi că poți veni oricând și vei fi primit cu inima deschisă, unde oamenii nu au interese ascunse. Nu cred că ștampila în pașaport aduce fericirea, este despre angajamentul dintre cei doi, este despre atitudinea și înțelegerile pe care le au.
Soțul tău este unul din cei mai influenți oameni din Moldova, cum e să fii intr-o relație de acest gen?
Nu îmi place să discut despre viața mea personală. Cred că fericirea iubește liniștea. Dar avem o relație frumoasă și mă consider fericită.
Cât de multă încredere și susținere ți-a oferit această relație?
Deoarece soțul meu vine din lumea afacerilor, am avut o susținere enormă din partea lui. M-a învățat cum să merg pe diametru, nu pe cerc, trebuie să îi mulțumesc pentru că, prin sfaturile lui, am primit o școlarizare mult mai mare decât o poate oferi orice școală de business.
Cum e să fii într-o relație cu unul dintre cei mai influenți oameni din Moldova?
Cred că este mult mai dificil decât într-o relație simplă, din moment ce petreceți mai puțin timp împreună din cauza călătoriilor constante. Dar, în același timp, învățăm să apreciem și să dăm mai multă valoare momentelor pe care le petrecem în doi.
Și totuși, nu ești deloc o femeie care face abuz de statutul ei – ești foarte muncitoare, ai o abordare matură a lucrurilor, ești orientată spre creșterea propriei afaceri. Mai rar așa ceva. Cum explici această atitudine?
Statutul îți este impus de societate. Noi ne naștem cu caractere diferite și cu scopuri diferite. Scopul meu în viață este să fiu eu puternică ca personalitate, să nu depind de nimeni și să pot lua deciziile pe care le consider corecte. Am muncit mult pentru ceea ce am, și o voi face în continuare. Eu însămi sunt o personalitate, personalitatea mea nu e creată de soțul meu.
De ce muncești atât de mult când ai putea să-ți permiți să nu faci nimic?
Munca mea îmi aduce o satisfacție enormă. E un feeling aparte când reușești să semnezi un contract nou, când reușești să procuri un utilaj inovativ, când, la sfârșitul anului, realizezi că ai îndeplinit tot ce ți-ai propus. Pentru mine e ca un concurs în care trebuie să devin și mai bună, și mai performantă. Pe lângă faptul că îmi aduce o satisfacție morală, e destul de provocator și aspectul financiar .Consider că femeia trebuie pa fie independentă financiar. Prin munca mea ofer și un exemplu fetiței mele.
Care sunt valorile tale? Ce contează cel mai mult atunci când ne referim la imaginea ta și felul în care te manifești în societate?
În afaceri sunt foarte corectă, cuvântul meu este egal cu un contract. Lucrez cu oameni care au aceeași gândire. Imaginea mea este profesionalismul și cred în faptul că sunt, simbolic, o locomotivă. Cei din jurul meu știu că în momentul în care intervin eu, lucrurile se mișcă mult mai rapid.

SLĂBICIUNI DE FEMEIE
Îți place să faci shopping?
Sincer, nu. Nu mai am plăcerea de a merge prin magazine, mi se pare o mulțime de timp pierdut, aiurea.
Online sau Milano?
Cel mai des online, pentru că îmi cunosc exact mărimile și nu dau greș. Nu merg în Milano cu scopul de a face shopping, dar când sunt într-o vizită de lucru și îmi mai rămâne timp, pot trece să văd dacă găsesc ceva exclusiv.
Câte genți ai și după ce criterii le alegi?
Nu le-am numărat și nu fac parte din fashionistele care își expun garderoba. Calitățile omului sunt clasificate după alte criterii decât hainele din garderobă.
Cum ți-ai defini stilul vestimentar?
Sunt foarte fericită că în ultima perioadă se poartă tot mai des stilul casual. Pentru mine e important ca haina să fie confortabilă. Ador stilul sport și tot ce este comod.
Ce nu ai purta niciodată?
Haine cu sclipici. E prea excentric pentru mine. Dar niciodată nu zi „niciodată”!
Cât de des te putem vedea pe tocuri?
Doar la evenimente sau o cină mai specială în restaurant.
Și în rochii lungi?
Doar la evenimente.
Care e ținuta perfectă pentru munca la birou?
Eu prefer hainele comode. În producție nu ai dreptul să fii pe tocuri. Pentru birou folosesc costume casual sau blugi asortați cu un pulover.
Cum te relaxezi și cât de mult timp ai pentru propriile pasiuni?
Pasiunea mea este munca mea. Îmi pot lua o vacanță doar când fetița mea are vacanță și plecăm la odihnă mai mult pentru ea. Dacă ar fi să aleg după mine, aș munci încontinuu.
Te simți invidiată de alte femei?
Invidia face parte din energia negativă a omului. Consider că nu există oameni răi, ci oameni nefericiți. Fiecare om are 50% energie negativă și 50% energie pozitivă; eu prefer să aleg cea pozitivă. Dacă cineva mă invidiază, îmi pare rău, sunt o persoană deschisă și le pot oferi recomandări cum să nu mai facă asta.
Discreția face parte din tine sau e o atitudine pe care ai abordat-o pentru a te simți în siguranță emoțională?
Discreția face parte din educație. Cred că așa am fost educată, să fiu discretă, să fiu înțelegătoare, corectă și să nu rănesc pe nimeni. Nu am nicio mască pe față, nu am de ce să îmi fie rușine de asta și sunt sigură emoțional. Este foarte important pentru mine să fiu sinceră cu oamenii și să procedez în așa fel încât să nu îmi fie rușine să îi privesc în ochi. Încerc să fiu corectă cu mine însămi.
Lasă un răspuns