De la Roman Burasanzve la cunoscutul Roman Zes. Este charismatic, creativ și talentat. Oriunde cântă el, se face remarcat. Viața lui nu a fost deloc ușoară, dar muzica mereu l-a ajutat să-și spună cuvântul. A participat la diverse concursuri vocale, s-a afirmat alături de nume autohtone, iar acum muncește și investește în propriul său band.
Cum te simți reprezentând atât Moldova, cât și rădăcinile tale africane prin felul cum ești și prin muzica pe care ne-o transmiți?
Moldova este patria mea. Aici am trăit toată viața, aici am primit educația, aici este familia mea. Deseori, eu uit că sunt un moldovean neobișnuit. Pasiunea pentru muzică o simt încă din copilărie și cred că originile mele africane au jucat un rol important în formarea mea ca artist, pentru că, în general, africanii sunt foarte creativi, le place să danseze și să cânte.
Faptul că ești de culoare, este un avantaj sau un dezavantaj pentru tine?
Este un avantaj foarte mare. Oamenii din Moldova încă nu sunt deprinși cu alte naționalități și rase. Uneori mă opresc în stradă ca să discute cu mine sau să facă fotografii pentru că m-au văzut la televizor sau pe tik tok cântând la vreun eveniment.
Care este povestea din spatele numelui tău de scenă, Roman Zes?
Nu sunt singura persoană creativă din familie, mama mea scrie romane și povești. Chiar și în copilărie, ea a scris o fantezie în care personajul principal se baza pe mine, iar numele lui era Zes. Mi-a plăcut acest nume, încă de la începutul carierei, îl folosesc pe scenă.
Cât de mult s-au implicat părinții în viața ta?
Din păcate, nu-l cunosc pe tatăl meu, pentru că a murit în timpul războiului din Rwanda. Mama mea a fost pentru mine mamă, tată și cea mai bună prietenă. Ea este o persoană creativă și puternică, m-a susținut mereu în toate scopurile mele.
Care sunt principalele influențe muzicale care te-au inspirat să îți creezi propriul band?
Când am creat trupa, m-am inspirat din concertele live ale lui Bruno Mars. Îmi place foarte mult energia care este prezentă în performanțele lui și mi-am dorit să creez ceva asemănător și aici în Moldova. Mai avem mult de lucru, dar modernizarea programului și show-ului nostru este o mare plăcere pentru întreaga echipă.
Copilăria ta în Ocnița a influențat parcursul tău?
În copilărie am studiat mult. Am absolvit școala de pian. Foarte des cântam pe scena de la școală și reprezentam clasa practic la toate activitățile. Îmi amintesc când eram copil în Ocnița și seara se stingeau luminile prin tot orașul, scoteam acordeonul bunicului meu și îmi distram familia la lumina unei lămpi cu kerosen.
Cum ai descrie evoluția ta muzicală de la debut până la formarea propriei tale trupe?
Primele crâmpeie din muzică au început la școală. După aceea am venit la Chișinău să studiez actoria la AMTAP și am început să cânt pe străzile din oraș pentru că bursa nu era suficientă pentru a trăi. Mai târziu am continuat să cânt prin restaurante, ceea ce mai fac și astăzi, periodic. Am participat la concursuri vocale: X factor România, Vocea României, Vocea Ucrainei și am participat la concertele lui Dan Bălan ca back vocalist. Am avut experiența să cânt și în cover band cu Nicorasong și Marcel Ștefăneț project. Acolo am primit multe lecții pe care acum le folosesc în proiectul meu personal.
Cum vezi aportul colaborării și cu Moldovan National Youth Orchestra? Cel puțin așa te-am văzut cântând la proiectul nostru, TOP Brands.
Coloborarea cu Youth Orchestra este o experiență nouă pentru mine, care îmi oferă posibilitatea de a cânta pe scene mari. Sunt foarte mulțumit de oportunitatea pe care mi-a oferit-o Andriano Marian. Aici găsesc o echipă de muzicieni tineri, dar extrem de profesioniști și talentați. Adesea, pentru a cânta cu o orchestră, am nevoie să învăț cântece noi, dificile din punct de vedere vocal, dar aceste provocări îmi amintesc că mai este loc de creștere.
Care consideri că a fost momentul de vârf în cariera ta?
Ultimul an a fost unul de creștere imensă din punctul de vedere a planului profesional. La moment îmi dezvolt propriul meu proiect și înțeleg că nu există școală mai bună decât atunci când muncești pentru tine. Cover Band nu este scopul final, dar este o resursă bună pentru a îndeplini visele.
În parcursul tău ai avut parte și de dezamăgiri?
Prima mea dezamăgire a fost când am lansat prima mea piesă. Am crezut naiv că voi deveni imediat vedetă. A doua dezamăgire a fost când am participat la un concurs muzical și tot am crezut că voi câștiga. Din mai multe experiențe am conștientizat că pentru a-ți garanta succesul trebuie să muncești foarte mult și să te resemnezi că poți și să pierzi.
De un an ești proaspăt căsătorit. S-a schimbat ceva în responsabilitățile tale?
Sunt un soț fericit. La moment ne bucurăm de viață, călătorim, ne susținem unul pe celălalt și vedem perspective mari aici, acasă!
La ce visezi acum?
Visez să mă fac remarcat în industria muzicii, să am o carieră de succes în acest domeniu și să ajung să transmit emoții puternice prin vocea mea și să inspir oamenii din întreaga lume. Acum, cel mai important pentru mine este să am o familie fericită și să fiu înconjurat de oamenii dragi.
Pasiunea pentru muzică o simt din copilărie și cred că originile mele africane au jucat un rol important în formarea mea ca artist.
Eu visez să mă fac remarcat în industria muzicii, să ajung să transmit emoții puternice prin vocea mea și să inspir oamenii din întreaga lume.
Interviu de Zina Bivol /
Foto: Anastasia Tonițoi
Lasă un răspuns