Dina Pîslaru: PRODUCEREA VINULUI ESTE O ARTĂ

A făcut studii de marketing la Regent’s University London, dar a revenit acasă, unde a încercat să aplice fiecare experiență sau informație acumulată la traininguri din toată lumea. Trebuie să menționăm că Dina Pîslaru vine dintr-o dinastie de oameni cu valori, care și-au iubit podgoriile și au făcut din Vinăria Sălcuța o adevărată moștenire a generației Pîslaru. Aici, Dina se bucură, iubește, muncește zi de zi și își provoacă mintea să genereze idei cât mai creative prin care să își promoveze brandul.

Interviu de Zina Bivol

Foto: Arhiva personală

DE MIC COPIL AM FOST O FIRE INDEPENDENTĂ, prietenoasă, pozitivă și creativă. Încă din anii de liceu am fost fascinată de limba română și matematică, dar și de lecțiile de pian, tenis sau dans. La 16 ani, părinții m-au convins să îmi continui studiile la colegiu în Marea Britanie, specialitatea Business Internațional și Marketing. Pe tot parcusul acestei călătorii, am trăit experiențe unice, am acumulat cunoștințe de valoare și am întâlnit oameni. Toate împreună mi-au reliefat calea și m-au readus acasă, alături de familie. Aici am început să cunosc o lume nouă. Am pornit la acest drum cu valorile fundamentale primite de la familia mea, precum iubirea necondiționată, solidaritatea și respectul față de tradițiile culturale.

POT SPUNE CU CERTITUDINE că întodeauna am fost o familie care și-a iubit țara și originile, iar natura afacerii ne-a oferit oportunitatea să le împărtășim cu acei oameni, ale căror valori sunt similare cu ale noastre. Motivația de a continua dinastia a început de la bunicul meu Eugen Pîslaru, care prin propriul exemplu ne-a inspirat să valorificăm pământul natal, să promovăm tradițiile vinicole, dar și familiale. Dedicația tatălui meu Sergiu, a fost și este în prezent inspirația mea zilnică. Alături de mama Cornelia, au creat o familie frumoasă, unde eu și fratele meu Titus, am crescut învățând zi de zi despre cât este de important să îți găsești misiunea pe acest pământ și să o urmezi cu demnitate, pasiune și dedicație.

SĂ GESTIONEZI O CRAMĂ nu implică un orar de lucru fix, ci necesită o implicare continuă, 365 de zile în an. Presupun că nu toți înțeleg până la urmă câtă muncă este în spatele unei singure sticle de vin. Este vorba de grija zilnică față de pământ, lucrul într-o echipa mare de oameni și aplicarea tehnicilor inovative în producerea vinului. Timp de șase ani, de când m-am alăturat echipei noastre, am deținut diverse funcții – de la manager de achiziții la cel de marketing, apoi m-am implicat în HR, vânzări și export. Condimentul principal al acestei motivații de a crește în mediul de afaceri, a fost susținerea și îndrumarea fratelui, părinților, buneilor și prietenilor.

CÂND VORBIM DESPRE VALORILE ȘI TRADIȚIILE pe care le promovăm în producția de vin, acestea sunt direct inspirate din viață noastră de familie. De aceea pot spune cu mândrie că echipa și crama Sălcuță este o poveste de succes. Pledăm pentru o cultură de echipă puternică, în care toată lumea vine cu idei, are contribuții în afacere, depășește granițele inovației și, în general, împărtășește o credință comună că munca grea, determinarea și un pic de curaj te pot duce departe.

LA SĂLCUȚA, DAR ȘI ÎN FAMILIE ne bucurăm deseori de micile realizări, pentru că ele ne motivează să continuăm. Printre cele mai memorabile momente în istoria cramei, aș spune că a fost lansarea vinului rose din gama ENO, dezvoltarea noilor pieți europene precum Olanda, Belgia, Marea Britanie și, de asemenea, rezultatul frumos al promovării brandului nostru din țară. Producerea vinului este, așa cum am menționat, în primul rând o artă, o moștenire ce trebuie transmisă prin generații și un element al identității culturale.

CUNOȘTINȚELE ACUMULATE ÎN TIMPUL STUDIILOR LA LONDRA au servit ca un set de „hard skills” pe care le implementez și acum. Mă bucură faptul că moldovenii știu ce înseamnă industria vinului și tradițiile vinicole, care există de sute de ani, iar asta ne permite să observăm un nivel încurajator de educație în tot ce ține de cultura vinului.

SĂ CREEZI UN VIN ÎNSEAMNĂ PASIUNE, imaginație și implicare emoțională. În același timp, trebuie să poți transmite gratitudine, să ai abilități de a prezenta și a vinde acest produs atât consumatorilor locali, cât și celor internaționali. De altfel, aceasta este o etapă importantă în circuitul unei afaceri vinicole. Fiecare nou client obținut din afară, arată aprecierea acestora atât pentru vinurile de înaltă calitate, cât și pentru povestea pe care o spun prin brandul de țară.

FAPTUL CĂ SUNTEM ÎN LISTA EXPORTATORILOR DE TOP și am reușit să dezvoltăm parteneriate de lungă durată în peste 14 țări, ne deschid noi orizonturi și crește așteptările pe intern, față de noi și echipă. Depunem efort să creăm un portofliu de vinuri atât pentru concetățenii noștri, cât și pentru iubitorii de vin de pretutindeni.

ORICE DRUM SPRE SUCCES sau orice cale pe care o alegem în viață implică perioade de bucurie și dificultăți. Cred că dacă nu ești expus la obstacole și provocări, atunci te afli într-o zonă de confort periculoasă pentru evoluție. Este o etapă care trebuie trăită atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. De aceea, întâmpinăm constant provocări precum lipsa de recunoaștere a brandului de țară Wine of Moldova sau perioade de nesiguranță în viitorul apropiat. Obișnuim să vedem întotdeauna partea plină a paharului, atât eu, familia mea, cât și echipa Sălcuța. Persistența unui optimism și efort colectiv, reprezintă unicul pilon important pentru a reuși în viață.

FAPTUL CĂ AM REVENIT DE PESTE HOTARE se datorează dorului de casă, pe care îl simțeam oriunde am studiat sau călătorit. Însă, per general, consider această revenire una naturală. Eu am plecat într-o țară străină cu un singur bagaj – cei șapte ani de acasă, cu ambiția să cunosc un mediu nou, care ulterior mă va inspira să evoluez. Am ales mediul de afaceri, pentru că de mică am fost expusă la discuții despre afacere, despre producerea vinului și despre aspirațiile de a promova țara și tradițiile.

GEORGE MOORE A SPUS: „Căutăm adesea fericirea la capătul lumii, pentru a o găsi în sfârşit în pragul uşii, atunci când ne întoarcem acasă”. Consider această descriere potrivită evoluției mele. Tot ce m-a format ca persoană până acum, de la continua descoperire de sine până la oamenii dragi de alături, mă inspiră să visez spre cât mai multe realizări în drumul profesional și viața de familie. Atunci când te regăsești și vezi frumosul în tot ce te înconjoară, este momentul când te poți considera împlinit și fericit.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin