NUNTĂ ÎN CARAIBE

Eugene Miculeț

MOLDOVEANUL CARE LOCUIEȘTE DE 14 ANI LA NEW-YORK,CU UN POST IMPRESIONANT ÎNTR-UN FOND DE INVESTIȚII. DAR, ACEASTĂ PRIMĂVARĂ L-A FĂCUT
CU ADEVĂRAT FERICIT!

AU VENIT ÎN SUA PENTRU OPORTUNITĂȚI EDUCAȚIONALE ȘI PROFESIONALE, DAR ȘI PENTRU O VIAȚĂ MAI BUNĂ. DUPĂ CE ÎNTÂMPLAREA I-A ADUS ÎN ACELAȘI RESTAURANT DIN NEW-YORK, AU ÎNȚELES CĂ AU ACELAȘI CONCEPT DESPRE VIAȚĂ, FAMILIE, PASIUNI ȘI VALORI. POVESTE DE DRAGOSTE DINTRE
UN MOLDOVEAN ȘI O COLUMBIANĂ, ÎN ȚARA FĂGĂDUINȚELOR. MOLDOVEANUL CARE LOCUIEȘTE DE 14 ANI LA NEW-YORK, CU UN POST IMPRESIONANT ÎNTR-UN FOND DE INVESTIȚII. DAR, ACEASTĂ PRIMĂVARĂ L-A FĂCUT CU ADEVĂRAT FERICIT!

„O soție din Columbia” sună foarte exotic. Cum ai cunoscut-o pe Catalina? Cum au evoluat lucrurile?

Ne-am cunoscut, foarte prozaic, în noiembrie 2020, în faimosul local gastronomic italian din New York „Eataly”, eu așteptând să procur un tort „Tiramisu”, fiind ambii amatori de deserturi. În lunile care au urmat, ambii am conștientizat că avem foarte multe lucruri în comun pe plan personal, profesional și cultural. Ambii am venit în SUA pentru oportunități educaționale și profesionale, dar, totodată, avem același concept despre viață, familie, avem “hobbies” asemănătoare și împărtășim valori similare. Peste doi ani, potrivit tradiției, am cerut-o în căsătorie de la tatăl ei.

Catalina s-a născut în capitala Columbiei, orașul Bogota. Este bine cunoscut că Columbia este o țară fascinantă, cu un adevărat mozaic etnic. Ea a studiat medicina la universitățile din Columbia, Spania, Olanda și SUA, iar în prezent este medic la Weill-Cornell Hospital – una dintre cele mai bune instituții medicale din New York și, respectiv, SUA.

„O soție din Columbia” probabil sună exotic în Moldova, însă pentru generația noastră diversitatea culturală, prin definiție, este un fenomen absolut obișnuit. Atât eu, cât și Cătălina, ne-am format din anii de adolescență într-un mediu multicultural la licee, universități și instituțiile în care activăm. De aceea, apreciem mult beneficiile și avantajele diferențelor culturale în familie, la serviciu, în comunitate, bazate pe respect reciproc când tradițiile se completează.

Apropo, columbienii au multe similarități cu noi, moldovenii – sunt foarte sociabili, deschiși, ospitalieri, muncitori, iar cultura columbiană este un amalgam al rădăcinilor sale numeroase și variate, inclusiv europene.

Și da, fetele columbiene nu cedează în frumusețe moldovencelor, iar mai multă lume o cunoaște și în Moldova pe interpreta columbiană Shakira.

Din ce familie vine Catalina? Care-i sunt rădăcinile?

Catalina provine dintr-o familie de intelectuali – tatăl ei este profesor universitar, a făcut doctorantura în Marea Britanie și este cunoscut în mediul academic. Familia Catalinei, deși este una modernă, se bazează pe valori tradiționale.

Cum arată familia pe care vreți s-o întemeiați?

Ne dorim să formăm o familie bazată pe respect, căldura sufleteasca, tradiții, apreciere și sprijin reciproc. Dorim să fim aproape copiilor și să fim înconjurați de pisici și de câini, care complementează căldură familiei.

Prin ce vă deosebiți, fundamental?

Este greu de crezut, dar puține lucruri ne deosebesc. Suntem la vârsta matură când comunicăm extensiv și ne înțelegem reciproc. Asta ne permite să avem o relație armonioasă și afectuoasă.

Care sunt următorii voștri pași împreună? Un copil? Mai mulți bani?

Da, dorim să avem și copii, dar totodată să continuăm să ne realizăm profesional, de aceea muncim ambii foarte mult. Pentru început ne-am luat o pisică, amândoi iubim animalele.

Cum se simte Catalina la noi? Ce îți spune? A învățat să gătească bucate de-ale noastre?

Soția mea deja cunoaște tradițiile și bucătăria moldovenească și le apreciază. Columbienii, la fel, sunt recunoscuți datorită culturii gastronomice distincte (empanadas, arepas, ceviches), de aceea noi pregătim bucate din ambele culturi.

Cum vă distrați? Cine vă sunt prietenii?

Suntem foarte norocoși să trăim în New York, orașul care nu doarme și unde poți găsi, practic, orice activitate de interes. Timpul liber îl petrecem vizitând diferite zone frumoase ale orașului, explorând muzee, parcuri, spectacole, expoziții, patiserii și culinării noi. Uneori mergem la distanțe mai mari în afara New Yorkului și ne întâlnim cu prietenii, inclusiv cu cei din Moldova. Călătorim când avem vacanță, astfel în luna mai vom merge în California, iar în iunie vom ajunge în câteva țări din Europa.

Cum vă certați? Cum vă împăcați?

Suntem ambii persoane echilibrate, moderne și rezonabile, de aceea unele mici divergențe le soluționăm discutând și căutăm soluții ce le convin ambelor părți.

Care este relația voastră cu părinții?

Avem o relație civilizată și cu mult respect. Ambii conștientizăm și suntem recunoscători părinților noștri pentru aportul și dedicația lor, deoarece ceea ce suntem astăzi se datorează și lor.

Povestește-ne despre nuntă. A avut loc în Cartagena, Columbia. De ce ați optat pentru această locație? Există vreo istorie în spate?

Noi am examinat diferite opțiuni cu avantajele și dezavantajele lor și am decis să avem o nuntă de destinație. Am ales Cartagena din Columbia – un splendid oraș medieval turistic și tropical de pe litoralul Mării Caraibe. Nunta a avut loc într-un hotel cu tradiții remarcabile, amplasat în zona istorică a Cartagenei.

Am organizat nunta noastră împreună așa cum ne-am dorit-o, planificând atent fiecare detaliu, desigur cu ajutorul unui „wedding planner”, pentru a ușura aspectele logistice. Am consultat desigur și părinții și ne-a reușit să jucăm o nuntă frumoasă. Avem cele mai frumoase amintiri.

Nunta a inclus câteva evenimente memorabile pe parcursul a două zile. În seara premergătoare nunții, am organizat o recepție de bun venit. A doua zi, am avut ceremonia de cununie într-un spațiu deschis, amplasat pe acoperișul hotelului, cu o priveliște de vis de-asupra orașului vechi și cel nou al Cartagenei, și a Mării Caraibe, urmată de un cocktail. Nunta propriu-zis a avut loc în sala istorică de evenimente a hotelului și a durat până după miezul nopții.

Mie îmi plac nunțile în Moldova și mi-aș fi dorit să avem nunta acasă ca să participe mai mulți oameni dragi și rude, dar am ales o nuntă de destinație, ca să fie prezenți prietenii noștri din SUA, în special din New York, unde locuiesc din 2010.

A contat data nunții?

A contat anotimpul, pentru că perioada septembrie- noiembrie în Cartagena e cu ploi. Începând cu decembrie, vremea și temperatura sunt ideale pentru nunți. În ambele zile ale nunții, am avut o balanță perfectă de soare, puțină adiere de vânt și vreme caldă.

Câți invitați ați avut? Au fost și personalități?

Am avut aproape 70 de oaspeți, care este un număr mare pentru o nuntă de destinație. Au venit la ceremonie prietenii noștri din SUA, Germania, Marea Britanie, Cehia, Irlanda și, desigur, Columbia. Am avut și mulți oaspeți dragi moldoveni, inclusiv colegul și prietenul meu încă din clasele primare de la liceul Mircea Eliade a zburat din Londra, alți prieteni și rude. Ne-au onorat cu prezența și mai mulți prieteni ai familiei, inclusiv diplomați moldoveni, columbieni și alte personalități notorii.

Ce muzică ați avut la eveniment?

Ceremonia de cununie a fost însoțită de muzică clasică, interpretată instrumental live la pian și vioară. Recepția principală a demarat cu aceiași formație instrumentală, dar deja susținută de vioară și saxofon. Pentru primul dans am ales cu Catalina melodia interpretată de Elton John – „Can you feel the love tonight”, iar cu mama am dansat valsul renumit a lui Eugen Doga. Discoteca a inclus un mix de cântece moderne preferate de generația noastră, inclusiv latine, și evident moldovenești, alese de noi. Sala a erupt la auzul melodiei „Dragostea din Tei”, faimoasă în toată lumea. La fel am dansat în ritmurile melodiilor formației „Zdob și Zdub” și, evident, nu a lipsit nici hora – am dansat cu toții Sârba de la Nord.

Bucatele? Cine s-a ocupat de meniu și organizare?

Cartagena, fiind oraș costal, este renumit pentru fructe de mare – în special ceviches. Astfel, meniul a constituit o balanță delicată între pește, fructe de mare și carne, precum beef carpaccio. În crearea meniului, am avut mai multe opțiuni, iar alegerile finale le-am făcut cu Catalina în timpul degustării, într-o vizită anterioară în Cartagena.

Cum ați ales vestimentația pentru nuntă?

Vestimenția a fost formală, corespunzătoare evenimentului. Catalina a purtat două rochii – rochia de mireasă personalizată și una formală de seară pentru dansuri. Eu am fost în tuxedo alb, la ceremonia de cununie, și un tuxedo negru, pentru recepția principală.

Ați vrea să reveniți în Cartagina peste 50 de ani, să vă mai spuneți odată „Da!”?

Cartagena este doar la cinci ore zbor de New York și este un loc ideal pentru vacanță. Sunt sigur că vom merge de multe ori de aici încolo și nu doar pentru aniversarea de 50 de ani! Este și va rămâne un oraș foarte special în inimile noastre.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin