Tatiana Țîbuleac a câștigat Premiul Literar din Europa Centrală „Angelus”

Încă un premiu pentru romanul Tatianei Țîbuleac – „Grădina de Sticlă”. Versiunea poloneză a cărții a fost distinsă cu Premiul „Natalia Gorbanevskaia” în cadrul Galei Premiului Literar al Europei Centrale „Angelus”, desfășurată la Wrocław.

Premiul reprezintă alegerea cititorilor care au avut ocazia să voteze romanul preferat online, în perioada 1-18 octombrie.

„Mă onorează să primesc acest premiu, care până la mine a ajuns la niște scriitori pe care-i admir și de la care am învățat. Îmi place să cred că acest premiu este pentru literatura română. Le mulțumesc cititorilor care m-au luat acasă și în inima lor și fără de care n-as fi fost astăzi aici. Este un premiu în egală măsură și pentru traducătorul meu, care a ales cartea și a crezut în ea. Mulțumesc și editorilor care aleg să investească în literatura română”, a declarat autorea pe scena de la Wrocław.

Recent, romanul Grădina de Sticlă, a fost transformat și într-o piesă de teatru. Premiera spectacolului a avut loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și a fost regizat de Petru Hadârcă.

Grădina de Sticlă este al doilea roman scris de Tatiana Țîbuleac. Cartea a fost premiată și în anul 2019 cu Premiul UE pentru Literatură.

Cartea ne spune povestea unei orfane care a fost înfiată de o rusoaică singură și avară, Tamara Pavlovna. Care se pare că astfel și-a găsit forță de muncă: ieftină și rezistentă la toate. Protagonista ajunge să descopere și să ne relateze despre Chișinăul multicultural, dar și să-și construiască o altă soartă, printre ruși, ucraineni, evrei și români. Eroina ne poartă prin schimbări de regimuri, granițe, și sisteme politice.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin