După o carieră în banking, a ales să facă nutriție și să se îngrijească de sănătatea corpului uman. Este dietetician-nutriționist cu facultate de medicină în România, una dintre puținii profesioniști de acasă care abordează nutriția și slăbitul prin prisma medicinii.
Funcția: Dietetician–nutriționist
Data, anul, locul nașterii: 14.05.1981, or. Chișinău
Sunt o persoană empatică și de încredere, caldă, căreia îi place frumosul și care muncește mult ca să-l creeze. Cred că sunt un om simplu ce experimentează profunzimea.
Tranziția de la banking la nutriție a venit după un șir de întâmplări întâmplătoare, dar logice, care m-au determinat să fiu azi aici. Cred că a fost în primul rând nevoia de a-mi rezolva o problemă de comportament alimentar, care în trecut îmi aducea mari suferințe. Pe parcurs, „pofta a venit mâncând”, mi-a plăcut să descopăr tainele meseriei și rezultatele obținute de persoanele care apelau la serviciile mele.
Meseria mea e cu multe provocări. Vă zic un caz. Pacientă de sex feminin, cu vârsta de 47 ani, cadru medical, cu șapte afecțiuni diagnosticate ce implicau multiple riscuri de sănătate. Ținta terapeutică a fost scăderea ponderală cu 25 kg în contextul acutizării unor simptome. Dificultatea ținea de respectarea planului alimentar în condițiile în care activitatea ei se desfășura în ture de noapte, pacienta fiind asistent-șef la terapie intensivă într-un spital din Germania. Nu a fost ușor, însă călătoria de transformare a stilului de viață alături de un specialist este mai interesantă.
Filozofie de nutriție și sănătate? Suntem ceea ce absorbim. Noi, dieteticienii, mai numim acest proces biodisponibilitate alimentară. De aceea, contează nu doar ceea ce alegem să mâncăm, dar și sănătatea tractului digestiv și conduita alimentară la masă.
Echilibrul emoțional în adoptarea unei diete sănătoase este un factor important, din fericire modificabil, dacă lucrăm la gestiunea corectă a emoțiilor. Prin puterea propriului exemplu și competențele pe care le-am obținut, mereu încerc să le insuflu pacienților sentimentul de încredere și determinare.
Cel mai mare mit legat de nutriție și dietă. Se crede că pentru a slăbi e nevoie de sacrificii, iar pentru a mânca sănătos – să plătești mulți bani. Eu întotdeauna personalizez planurile de nutriție. Aștept ziua când voi avea un soft automatizat care va genera rețete cu tot cu calcule nutriționale pentru a deservi un număr mai mare de pacienți. La moment, capacitatea de deservire este de maxim 50 pacienți pe lună.
Viitorul. Mă văd pe diverse cicluri de dezvoltare profesională: cercetare și doctorat, dezvoltare a unui centru de nutriție și dietetică, instruirea continuă a nutriționiștilor care simt nevoia de mentorat, scrierea cărților cu impact major. Piața serviciilor de nutriție și dietetică în R. Moldova este încă în dezvoltare, așadar, avem unde crește la capitolul diversitatea și calitatea serviciilor. Posibil că ne vom nișa pe tipuri de servicii: educație și prevenție, programe de scădere în greuatate, terapii nutriționale pe boli specifice etc.
Mamă de fete. Aș vrea ca fiicele mele să știe că sunt o luptătoare când e cazul, în rest – o femeie asumată, care ia cele mai bune decizii în acel moment de dezvoltare. Acum mă focusez să-mi explorez tot potențialul cu care am venit pe lume, să dobândesc abilități noi și să mă bucur de viață în toate formele sale. Am descoperit că sunt puternică când îl am pe Dumnezeu în mine!
Coordonare: Zina Bivol, Foto: Anastasia Cașina
#nutriție
Lasă un răspuns