Medicii vorbesc puțin. Probabil, e pentru că știu și simt prea multe. De fapt, vorbitul mult e treaba politicienilor ori a jurnaliștilor. Alta e menirea unui medic. E cea de a ne fi soluție, de a-și pune în pericol propria viață doar ca să o salveze pe a noastră. Venim la ei atunci când disperarea pare să fi depășit orice limite, atunci când ne amintim de sănătate, atunci când avem nevoie de tratament nu doar medicamentos.
Și da, contează fiecare secundă, fiecare minut atunci când avem nevoie de ajutor și când de acest ajutor depinde chiar și viața. În asemenea situații, cel mai des apelăm la medicii de la Urgență, fiind siguri că în această instituție vom găsi specialiști competenți, cu cunoștințe vaste și cu atitudine corectă față de fiecare dintre noi.
Într-o ediție de sărbătoare, la trecerea dintre ani, purtând în minte cea mai răspândită urare din ultimii 4-5 ani: „Sănătate!”, ne-am propus să-i celebrăm pe cei care au grijă de sănătatea noastră și care ne oferă speranță.
Vă invităm să cunoașteți colectivul absolut minunat de la Institutul de Medicină Urgentă! Să descoperim ce e dincolo de halatul alb, de zâmbetul cald și de energia molipsitoare – sufletul medicilor.
Coordonare proiect: Ileana Rusu
Foto: Dima Furdui
CARTE DE VIZITĂ – o călătorie în timp.
- Prima staţie de salvare a apărut în Chişinău la 4 septembrie 1944, având în dotare o caretă trasă de doi cai, care deservea bolnavii la domiciliu şi în locurile publice. În anul 1948 staţia dispunea deja de trei automobile, două echipe de medici şi o echipă de felceri. În 1956, în cadrul Staţiei de salvare este creată prima echipă de medici pediatri, iar în 1978 a fost organizată echipa de reanimare pentru copii.
- Prin Decizia Sovietului Miniştrilor al RSSM din 29 martie 1957 nr.191-P şi a Ordinului Ministrului Ocrotirii Sănătăţii al RSSM nr.88 din 16 aprilie 1957, în incinta clădirii din str. Kievului nr. 157, a fost înfiinţat Spitalul orăşenesc nr.1, în care au fost stabilite 100 de paturi pentru trei profiluri medicale: ginecologic – 50 de paturi, chirurgical – 25 de paturi și terapeutic – 25 de paturi. Tot prin acest ordin a fost prevăzută alipirea la spital a Policlinicii orășenești nr. 4.
- În 1959, Staţia de salvare a fost comasată cu Spitalul orăşenesc nr.1 şi reprofilată în Spitalul orăşenesc de salvare care, prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.275 din 7 iulie 1987, a fost denumit Spitalul Clinic de Urgență.
- În perioada 1970-1971 sunt formate primele echipe specializate de medici cardiologi, toxicologi, traumatologi, reanimatologi pentru maturi şi cea de psihiatri. Acest interval de timp este marcat de reorganizări substanţiale. Serviciul AMU al SCM se extinde, organizând noi unităţi de deservire medicală prespitalicească în sectoarele or. Chişinău.
- Anul 1990. Capacitatea de deservire medicală a pacienţilor a atins cifra de 590 de paturi. În această perioadă, în cadrul clinicii este organizat Serviciul ambulator de traumatologie şi ortopedie, care întrunea patru secţii.
- Anii 1991-1992. A fost dat în exploatare blocul operator cu 12 săli de operaţie. Tot în acest interval de timp sunt organizate servicii şi secţii paraclinice pentru fortificarea capacităţilor de diagnosticare şi tratament: Secţia ultrasonografie (1991), Secţia diagnostic funcţional (1992), Secţia endoscopie (1992).
- Astăzi, în cadrul clinicii îşi desfăşoară activitatea opt catedre, trei cursuri clinice şi trei laboratoare ştiinţifice ale USMF „N.Testemiţanu”.
- Începând cu 11 aprilie 2014, spitalul a obţinut statut de Instituţie Medicală Academică, fiind denumită Institut de Medicină Urgentă (IMU).
- IMU are în componența sa 11 departamente medicale şi trei nemedicale, conexe, care deservesc de o manieră autonomă 620 de paturi medicale.
- Anual, la IMU se adresează peste 70 de mii de cetățeni (inclusiv cei aduși cu urgențe majore de către Serviciul 112), necesitând circa 13-14 mii de intervenţii chirurgicale pe an.
- Zilnic, medicii instituţiei acordă servicii medicale unui număr de 200-250 de bolnavi, din care aproximativ 40% sunt spitalizaţi pentru tratament medico-chirurgical şi recuperare.
Diana Manea
Directoare IMSP IMU
Cei care o cunosc pe doamna doctor Diana Manea, vor spune despre ea că este un medic plin de căldură, o femeie care emană energia calmității și o personalitate puternică și ambițioasă.
Este medic neurolog la Spitalul de Urgență încă din 1996, pe când era medic rezident. În perioada 2005-2016 deține funcția de șef de secție, în 2016, după obținerea unei diplome de masterat în Managementul Sănătății Publice la USMF, este numită în funcția de șef al Departamentului Neurologie, Epileptologie și Boli Interne, în 2021, Ministerul Sănătății îi acordă un credit de încredere și devine vicedirector medical, funcție îndeplinită cu succes până la 18 octombrie 2023. În iulie 2024 promovează concursul la MS și devine director al IMU.
De aproape 30 de ani, Institutul de Medicină Urgentă este a doua mea casă
Medicina este cariera cea mai „moștenită”, iar copiii ai căror părinți sunt medici au de 24 de ori mai multe șanse de a alege această profesie. Eu am crescut într-un spital de provincie și auzeam multe povești interesante acasă. Cu siguranță, dacă ar fi să o iau de la capăt, aș alege exact aceeași meserie, chiar dacă problemele administrative și birocratice îmi răpesc din timpul destinat pacienților. Ceea ce m-a determinat să fiu medic, însă, este mult mai important decât obstacolele prin care trecem noi, medicii.
Cred cu tărie, că anumite specializări sunt pur și simplu – parte din tine. Rezidențiatul în neurologie este unul plin de provocări. Am avut șansa să cresc în contextul acestui domeniu și în acest spital, care mi-a marcat soarta. La toate etapele, au fost mentorii cei care m-au susținut, promovat… și așa, IMU mi-a devenit a doua casă, deja de aproape 30 de ani.
Atitudinea față de pacient este un element esențial în managementul unui spital, având un impact direct asupra calității serviciilor medicale, satisfacției pacienților și, implicit, asupra performanței întregului sistem de sănătate. Bunăstarea pacientului nu e o stare de fapt, ci un rezultat al activităților efectuate de specialiști în instituția noastră. Noi tindem să dezvoltăm cultura organizațională, care pune pacientul în centrul tuturor activităților. Aceasta presupune ca toți angajații, indiferent de rolul lor, să adopte o atitudine empatică și orientată spre nevoile pacientului. Atitudinea față de pacient se reflectă și în modul în care diferitele departamente ale spitalului colaborează, pentru a oferi un serviciu complet și coerent. Gestionarea eficientă a fluxurilor de pacienți, reducerea timpilor de așteptare și minimizarea disconfortului, sunt esențiale pentru satisfacția pacientului.
Cazurile de urgență absolută – accidente vasculare, crize epileptice, come, pacienți traumatizați sau împușcați – sunt deosebit de intense. M-au marcat profund toți pacienții critici care au evoluat extrem de rapid, iar, în ciuda tuturor eforturilor depuse, nu au avut o evoluție favorabilă. De asemenea, îmi amintesc foarte bine și de acei pacienți care aveau o șansă extrem de mică de a supraviețui, dar, datorită intervenției noastre, sunt în continuare în viață. Pe unii dintre aceștia îi urmăresc deja de mulți ani și am ajuns să-i consider prieteni.
Cea mai importantă calitate a unui medic este empatia. Un medic bun, dar și un lider, trebuie să fie dedicat în slujba celorlalți, punând nevoile pacientului și ale echipei înaintea propriilor sale interese. Un medic de succes trebuie să își dezvolte inteligența emoțională, să învețe să rămână calm și echilibrat, mai ales în situații provocatoare, și să fie conectat la emoțiile celor din jur pentru a construi relații de încredere și colaborare solidă.
Cele mai valoroase resurse ale companiei sunt oamenii care lucrează alături de tine. Angajații trebuie să fie pasionați de activitatea lor, să aibă plăcerea de a munci și să dispună de competențele necesare, pentru a excela în funcțiile lor. Nu este suficient să completezi posturile vacante, ci trebuie să cauți persoane cu adevărat competente, care pot aduce un plus semnificativ companiei.
Dacă ar fi să fac schimbări în medicina de stat, ca manager al unei instituții strategice, aș opta pentru îmbunătățirea infrastructurii și echipamentului medical, prin dezvoltarea și modernizarea spitalelor, pentru a asigura accesul continuu la tehnologie avansată. Asigurarea unor condiții de muncă optime pentru personalul medical este esențială. Sprijinul psihologic pentru personal este vital pentru prevenirea burnout-ului. De asemenea, reducerea birocrației și îmbunătățirea managementului instituțional, vor permite o gestionare mai rapidă și mai eficientă a resurselor. Alocarea echitabilă a resurselor financiare și umane între spitale va reduce inegalitățile și va îmbunătăți accesul la servicii medicale. În ceea ce privește salariile, este evident că toți ne dorim îmbunătățiri, iar în 2025 vom beneficia de o majorare de 15%, ceea ce va reprezenta o contribuție importantă la bugetele personalului medical.
„Dacă există în inimă dreptate, va fi și frumusețe în caracter. Dacă există frumusețe în caracter, va fi și armonie în cămin. Dacă există armonie în cămin, va fi și ordine în națiune. Dacă există armonie în națiune, va fi și pace în lume” – e un proverb chinezesc, care reflectă perfect principiile după care îmi ghidez viața. În tumultul cotidian, găsirea liniștii și armoniei devine o adevărată comoară, iar familia este locul unde aceasta trebuie să își aibă începutul.
Viața e un dar, iar timpul e prețios. Viața nu așteaptă. Așa că oprește-te pentru o clipă, inspiră adânc și trăiește intens. Fiecare moment este o poveste ce merită scrisă cu bucurie și recunoștință.
Igor Maxim
Vicedirector medical IMU
Profesionalismul este cea mai „cerută” calitate a unui medic
Cu o atitudine de un adevărat domn, mândru de profesia pe care a ales-o (sau l-a ales?…), dl doctor este un exemplu al reputației impecabile și al unui bun simț, combinat cu umor de calitate. Chirurg de profesie, doctor habilitat în medicină, din 2016 și până în prezent a realizat cca 2500 de operații de diferită complexitate.
De altfel, tot din 2016 activează și în cadrul IMU. A fost determinat să devină medic încă din adolescență. Familia, dar și unii profesori din cadrul școlii primare l-au ghidat să meargă la medicină. Argumentele părinților, spune dl chirurg, sunt valabile până în prezent.
Oportunitatea evaluării profesionale prin dezvoltarea serviciului de chirurgie specializată (toracică, vasculară etc.) a fost motivul principal pentru care a decis să activeze în IMU. Atitudinea corectă față de pacient înseamnă pentru el modul de a împărtăși cu el îngrijorarea pentru problema de sănătate pe care o are. Iar percepția unui pacient față de boală fiind în preajma unui doctor este adesea cheia succesului pentru un rezultat final pozitiv.
Voi dezvălui cel mai neobișnuit caz pe care am avut onoarea să îl tratez. Fiind în gardă în cadrul serviciului Aviasan, cu aproximativ 15 ani în urmă, am fost solicitat în unul din spitalele raionale, unde se afla un pacient de 18 ani care suferise recent un traumatism prin armă de foc (în preajma Revelionului). Am găsit pacientul în sala de operație, unde colegii încercau să-l salveze. Operația a decurs în jur de opt ore, în timpul căreia au fost realizate mai multe etape, inclusiv suturarea plăgilor cordului, rezecția parțială a plămânului stâng, suturarea diafragmei, stomacului ș.a. Pacientul a supraviețuit, comunicăm și în prezent.
Colegii de la IMU sunt percepuți ca fiind cei mai buni, reputație argumentată de experiența zilnică menținută prin diversitatea cazurilor. Dăruirea de sine, conștiința și profesionalismul de asemenea îi plasează printre „cei mai buni”. La fel de importante rămân și eforturile echipei manageriale pentru susținerea unei activități fructuoase.
Succesele la nivel de sistem, la oricare ne-am referi, se bazează, în viziunea mea, pe 3 piloni: școală, tradiții, investiții. Sistemul medical din țară le conține pe toate, doar că acești piloni necesită o susținere continuă și corecții periodice.
Trăiesc starea de armonie și calmitate atunci când ating unele obiective personale în activitatea mea clinică.
Din 2016 am efectuat peste 2500 de operații de diferită complexitate. Îmi aduc împlinire pacienții operați cu succes, precum și menținerea stării de confort a colegilor care sunt în preajmă și care îmi oferă armonie și confort propriu.
Diana Zagadailov
Șefă a Departamentului Clinic de Radioimagistică și Diagnostic de Laborator al IMU
Aprecierea finală aparține pacientului
Este capabilă să asculte cu mult calm și înțelegere fiecare pacient. E o leoaică veritabilă, cu atitudine nobilă și cu priviri care vorbesc despre multă încredere în sine. Activează din 2006 în cadrul IMSP Institutul de Medicină Urgentă, iar din 2016 deține funcția de șef al Departamentului Clinic de Radioimagistică și Diagnostic de Laborator.
Știa de prin clasele 5-6 că va deveni medic, deși nu provine dintr-o familie cu rădăcini în medicină și nici măcar nu a fost influențată de nimeni.
Crede că cele mai importante calități ale unui medic sunt onestitatea, demnitatea și perseverența.
La IMU am ajuns în urma repartizării de către Ministerul Sănătății și nu regret nici o clipă pentru faptul că am ajuns anume aici, pentru că aici sunt toate posibilitățile de a crește profesional.
O comunicare eficientă dintre medic și pacient este baza întregului tratament. Medicul trebuie să prezinte empatie față de necesitățile și durerea pacientului, să acorde timp pentru a-l asculta și să ia în considerație starea sa emotivă. Și pacientul trebuie să prezinte respect față de personalul medical.
Mi-a rămas în memorie pentru mulți ani un anume caz medical. Un pacient cu traumatism cranio-cerebral foarte grav, cauzat de o lovitură de topor. Pacientul prezenta multiple fracturi cranio-cerebrale incompatibile cu viața. O amprentă de durată ne lasă în suflet și alte politraumatisme grave cauzate de accidentele rutiere, căderi de la înălțime ș.a. Îndeosebi la adolescenți și persoanele tinere.
Faptul că mulți dintre noi, cei care activăm la IMU suntem considerați competenți și buni profesioniști se datorează activității intensive care ne impune să muncim mai mult decât în alte instituții. Nu aș vrea să discriminez colegii de la alte spitale, în toate instituțiile medicale se lucrează mult și uneori medicii sunt supuși arderii profesionale. La IMU suntem nevoiți să luăm decizii de diagnostic și tratament mai rapid pentru a salva viețile oamenilor. Dar, aprecierea finală aparține pacienților.
Una din problemele majore pentru instituțiile medicale de stat rămâne insuficiența cadrelor medicale. Din motivul decalajului de salarizare, comparativ cu instituțiile medicale private, multe cadre medicale pleacă din spitalele publice la cele private. O altă problemă sunt achizițiile publice centralizate ale consumabilelor și dispozitivelor medicale. Licitațiile se tergiversează, iar dispozitivele medicale sunt stringente, mai ales pentru o instituție medicală de urgență.
Susținerea și sprijinul familiei îmi oferă calmul și armonia. Mai practic și unele tehnici de menținere ale echilibrului psiho-emoțional, ca yoga, meditația și, nu în ultimul rând, literatura artistică.
Dumitru Hîncota
Șeful Departamentului Ortopedie și Traumatologie, IMU
Spitalul de Urgență te absoarbe întru totul
Este omul potrivit la locul potrivit și acest lucru poate fi lesne observat chiar de la prima vedere. Un medic determinat, cu un zâmbet molipsitor și cu multe idei pe care le poartă cu sine prin toate saloanele cu pacienți.
Și face acest lucru de 19 ani, exact de când și-a început activitatea în această instituție. Și-a ales vocația din clasa a 8-a, atunci când părinții i-au spus că va fi medic, lucru pe care el nici nu l-a contestat și nici nu l-a regretat vreodată. Susține că cea mai importantă calitate a unui medic este răbdarea, combinată cu profesionalismul.
Fiind student, am fost profund impresionat de relatările rudelor, care îmi povesteau diverse istorii despre cum se lucrează la Spitalul de Urgență și, în special, la Traumatologie, motiv din care mi-am și ales această profesie.
La IMU am ajuns în timpul rezidențiatului. Tot aici am făcut doctoratul și mi-am susținut teza de doctor în științe medicale. Aici m-am format ca specialist, luând tot ce este mai bun de la cei mai buni. Până la urmă, Spitalul de Urgență te absoarbe întru totul. Iar când faci un calcul, îți dai seama că petreci mai mult timp la spital, decât acasă.
Atitudinea corectă față de un pacient înseamnă: profesionalism, empatie și dedicare. Majoritatea pacienților ajunși la noi la spital sunt copleșiți de un amalgam de sentimente și emoții. Nimeni nu este pregătit pentru traumă, de aceea ei urmează să fie readuși în zona lor de confort. Și atunci apare încrederea, se solidifică relația pacient-medic, după care nimeni nu mai are dubii față de profesionalismul celui care îl tratează.
Cazuri neobișnuite au fost multe și fiecare este diferit, dar cele mai memorabile sunt acele cu pacienții politraumatizați, persoane cu șanse minime de supraviețuire. În cazul lor, inițial se fixează obiectivul salvării vieții, apoi al funcționalității, dar după multe luni de muncă ei merg pe picioarele proprii, fiind recunoscători pentru eforturile depuse.
Adevărul este că la IMU sunt unii dintre cei mai buni specialiști, fiindcă suntem o instituție de ultimă instanță. După noi, nu mai este nimeni. Dacă nu rezolvăm noi, atunci cine?
Trei lucruri pe care le-aș schimba în medicina de stat sunt: sistemul de informare al pacienților, susținerea cu medicamente a pacienților care continuă tratamentul post-spitalizare și remunerarea personalului medical.
Cea mai mare împlinire o trăiesc după intervenții chirurgicale bine organizate, suplinite de satisfacția bolnavului.
Rodica Șevciuc
Șefa Secției Oftalmologie, IMU
Uneori, realitatea pe care o vedem depășește orice imaginație
Vede dincolo de aparențe și suntem siguri că ne poate citi după licărul din ochi. Abundă de energie, de grație și de acel fler al unui medic care este mereu cu ochii în patru.
Activează la IMU de 20 de ani, iar în calitate de șef de secție – de 15 ani. „Un medic bun este acel care îmbină armonios cunoștințele în domeniul său cu abordarea umană”, susține dna doctor.
A știut că va fi medic încă din clasa 11-a, atunci când îl vizita pe bunelul său la spital, el fiind de mulți ani un pacient diabetic. A mers pe urmele unchiului chirurg, care a fost pentru ea un adevărat exemplu.
Aș putea spune că Institutul de Medicină Urgentă m-a ales pe mine – mi-a acordat încrederea de a prelua rolul de șef de secție a unei subdiviziuni absolut noi pentru această instituție, și anume oftalmologie. A fost o responsabilitate enormă pentru mine, medic tânăr, fără experiență. Dar, totodată, a fost și o oportunitate de a contribui la dezvoltarea acestui domeniu în cadrul instituției. Și cred că ne-a reușit. Am format o echipă tânără de medici, asistenți medicali și infirmiere cu care, pe parcursul acestor ani, am făcut și continuăm să facem lucruri frumoase. Mă mândresc cu echipa noastră!
E foarte important să avem cu pacientul o relație bazată pe încredere, empatie și profesionalism. În general, pacienții oftalmologici sunt persoane în vârstă, foarte des cu copii plecați peste hotare și e foarte important să avem răbdare cu ei, să le arătăm empatie și respect.
Avem parte destul de frecvent de cazuri foarte interesante. Cea mai mare provocare o prezintă cazurile de politraumatism, în care uneori realitatea pe care o vedem depășește orice imaginație. Și în aceste cazuri colaborarea interdisciplinară, gândirea creativă sunt foarte importante pentru rezolvarea lor.
Institutul de Medicină Urgentă este o instituție de forță a țării noastre, unde sunt internate cele mai complicate cazuri – accidente rutiere, accidente vasculare, politraumatisme ș.a. Prin urmare, pentru un act medical calificat, prompt și cu implicare maximă e nevoie doar de specialiști de valoare.
La serviciu, trăiesc starea de bine atunci când este echilibru între managementul eficient, crearea unui mediu de respect reciproc în colectiv și satisfacția pacienților. Iar acasă – atunci când toată familia e sănătoasă.
Tatiana Bălănuță
Șefa Secției Neurologie
Strategii orientate spre medicina personalizată
Cuminte, cu maniere aranjate cu grijă și îngândurată, așa am cunoscut-o pe doamna doctor. Activând în secția unde ajungi atunci când te doare tare capul – calmul și răbdarea rămân calitățile plasate în capul mesei profesioniste. Face parte din marea familie a IMU din 2012, anul în care a fost repartizată aici în calitate de medic rezident neurolog.
Părinții au cultivat în ea cumsecădenia, abilitatea de a asculta, de a ajuta persoanele la nevoie. A crescut cu această dorință și nu își dorea altceva, iar buna mamă a fost pentru ea o adevărată motivație în atingerea scopului propus.
După absolvirea facultății de Medicină Generală, am ales specialitatea Neurologie și am fost repartizată anume aici. De atunci, Institutul de Medicină Urgentă reprezintă a doua mea casă. Sunt foarte mândră că activez anume aici, unde sunt rezolvate cele mai complicate cazuri. Și administrația instituției ne-a susținut întotdeauna ideile și propunerile vizavi de îmbunătățirea actului medical.
Atitudine corectă față de pacient înseamnă, în primul rând, manifestarea empatiei față de suferința sa, manifestarea unei bune cunoștințe a cazului de tratat, precum și asigurarea calității actului medical.
Cele mai neobișnuite cazuri sunt cele mai dificile, unde se implică o întreagă echipă multidisciplinară. Cazurile unde, în ciuda eforturilor depuse, pacientul pierde lupta cu viața, sunt cele mai dificile din punct de vedere emoțional și cu o amprentă profundă.
Empatia este cea mai importantă calitate a unui medic. Empatia față de pacient, față de suferința sa, precum și abilitatea de a-i comunica pașii care îi are de urmat. Cea mai importantă calitatea a mea este abilitatea de a forma o legătură cu pacientul, de a-i înțelege durerea și a-i canaliza emoțiile spre speranța de recuperare. Comunicarea cu pacientul, cu familia acestuia, este cheia în succesul cazului de tratat.
Chiar dacă medicina noastră nu este cea mai perfectă medicină de stat, este mai reușită decât în alte state. Dacă ar fi trei lucruri de schimbat, aș începe cu îmbunătățirea strategiilor orientate spre medicina personalizată, aș oferi acces mai larg și împuternicire medicilor de familie, bazat pe profilaxia patologiilor, dar trebuie să oferim și mai multe locuri de muncă acestora. Al treilea lucru ar fi deschiderea secțiilor cu profil de reabilitare în mai multe raioane.
După ora 16:00, când toți pleacă și realizez că în secție este liniște, pacienții mulțumiți și starea de spirit din colectiv este bună, simt starea de calm și bine. Armonie găsesc în sânul familiei, unde sunt așteptată de copii și soț. Acolo este adăpostul unde mă retrag când îmi este greu, dar și unde găsesc motivația de a fi mai bună, pentru mine și pentru ei.
Veaceslav Cemîrtan
Șeful Secției Ortopedie-Traumatologie Septică
Mama mi-a fost și-mi este adevărata muză…
Este unul dintre medicii de top de la Institutul de Medicină Urgentă. Principial, direct și carismatic, discuțiile cu el amintesc de un filosof autoironic și capabil să asculte pe oricine îi vorbește. La IMU, activează din 2000, pe când era rezident, din 2003 – medic ordinator și din 2020, șeful secției. Dl Cemîrtan spune (și nu e cazul să îl acuzăm de lipsă de modestie), că acesta este cel mai complex și solicitat spital din țară.
Dorința de a merge pe un drum atât de lung și deloc ușor vine, probabil, de acasă, din copilărie, de la dedicația și sacrificiul mamei, care activează și ea în domeniul medical, dar și fericirea pe care o simțeam cu toată familia atunci când ne întâlneam cu consătenii și-și plecau capul în fața Ei.
Atitudinea corectă față de pacient înseamnă abordarea centrată pe pacient, cu o inimă plină de empatie și răbdare, care consolidează conexiunea celui suferind cu medicul, bazată pe încredere. Numai astfel contribuim la o înțelegere mai clară a nevoilor individuale ale pacientului și, respectiv, la asigurarea tratamentului eficient și a licărului mult așteptat din ochii lui.
Multe cazuri interesante și neobișnuite am avut în parcursul drumului lung și greu al medicinei. Însă unul din cele mai remarcante a fost, probabil, cel de la începuturi: prima urgență care a necesitat amputarea membrului inferior al unui adolescent.
Asumarea, altruismul, empatia și dedicarea sunt calitățile care definesc un adevărat medic. Dar și curiozitatea de a învăța mereu tot ce e inovator în medicină, pentru că și în acest domeniu lucrurile se schimbă cu viteza … digitalizării.
Vin cu un apel către unii pacienți… Un medic, care este batjocorit fără temei, după unsprezece ani de studii de tot felul de „deștepți” care au auzit de Jurământul lui Hippocrate, este un medic care poate face greșeli. Un medic suprasolicitat este un medic care poate face greșeli. Un medic care iese după 7 – 8 ore din sala de operație, pentru că pacientul a îndrăznit să mai întreprindă câte ceva și din cele „citite pe Internet”, fără a-i comunica, este un medic care poate face greșeli. Vă rog, stimați pacienți, să nu admiteți ca doctorii să greșească din vina voastră! Avem în țară, în IMSP IMU medici excepționali, medici care zilnic salvează vieți omenești, îi ajută pe pacienți să treacă cu bine de suferințe, să fie din nou lucizi, să revină la viața de odinioară, să-și recapete din nou vorbirea, SĂ TRĂIASCĂ. Acești oameni sunt niște eroi. PREȚUIȚI-I!
Pe lângă operațiile complicate pe care le efectuez, mă bucur că am reușit, cu ajutorul administrației, să facem reparație capitală și să modernizăm cu aparataj necesar Secția Ortopedie-Traumatologie Septică, unde anual se tratează peste 900 de pacienți.
Timpul petrecut în familie cu soția și copiii, vizitele la părinți, întâlnirile cu prietenii și călătoriile sunt antidotul oboselii și pesimismului.
Aneta Ermicioi
Medic Anesteziolog Terapie Intensivă
Fiecare caz tratat este absolut diferit
Medicii din Terapia Intensivă au fost întotdeauna priviți cu admirație și chiar cu o doză de mister. Pentru că sunt cei care tratează bolnavii aflați între două lumi.
Doamna Ermicioi activează la IMU de mai bine de 25 de ani.
Visa să devină medic de când era copil, pentru că, spune ea, provine dintr-o familie numeroasă și cineva trebuia să fie doctor. Susține că omenia, empatia, dragostea de oameni și, nu în ultimul rând, profesionalismul – sunt calitățile care determină valoarea unui medic.
Pacienții din Terapia Intensivă sunt pacienți foarte gravi, compromiși, individuali, care necesită o atitudine și abordare deosebită, cu empatie și răbdare. Fiecare caz tratat, fiecare pacient este absolut diferit, niciunul la fel.
Institutul de Medicină Urgentă rămâne a fi unicul spital din țară care asigură tratamentul pacienților cu multiple traume și fracturi, tratați fiind de specialiști de talie mondială.
Găsesc armonie și calmitate în lucrul în echipă, în pacienții respectuoși, în cerul senin și, desigur, atunci când am toată familia sănătoasă.
Eva Cîșlalî
Asistentă medicală de tratamente
Cu lacrimile nu ajuți prea mult
E un chip blând și firav, care exprimă cumințenie și înțelepciune. Lucrează la IMU de 38 de ani și a ales această profesie din dorința de a-i ajuta pe alții. Dacă la început putea chiar și să plângă la vederea unui pacient mai grav, acum are suficientă imunitate și știe că cel mai bun ajutor nu îl oferi prin lacrimi.
A studiat la Școala de Medicină (actualmente, Colegiu) și imediat după absolvire a venit la IMU, activând în Secția Traumatologie 2 de la început și până acum. Ziua ei de muncă începe la 7 dimineața, atunci când se aduce în ordine și își aranjează și gândurile spre lucruri pozitive.
Acum și pacienții sunt alții. Au rămas doar cei bătrâni și cu dizabilități, care se mișcă greu. Cei tineri – și Slavă Domnului! – nu prea mai au drum prin secția unde cunosc fiecare pat și noptieră.
Îi susțin pe toți cum pot, îi țin minte pe cei care vin aici de ani. Față de bătrâni am un comportament ca față de părinți, mulți au peste 80 de ani și luciditatea îi cam părăsește…
Uneori chiar și visez acest spital, iar culoarea albă e cea de care nu mă pot despărți nici măcar în zilele libere. Atunci e timpul când aleg să stau cu cei dragi sau să merg la plimbări, pentru o doză de energie și calmitate.
Olga Pinteac
Asistentă medicală șefă a IMU
Zâmbetului pacienților este pastila cea mai bună și mai potrivită pentru armonie și calmitate.
Geamul din cabinetul dnei Pinteac e plin de cactuși. De diverse forme și mărimi. O fi având o semnificație aceste flori… Tot ce știm noi despre ele e că sunt cele mai rezistente.
Olga activează la IMU de 37 de ani. A ales această instituție pentru că iubește provocările și crede, la fel ca alți colegi, că un lucrător medical trebuie să fie, întâi de toate, empatic.
Am fost inspirată de două asistente medicale din localitatea mea care, mergând la serviciu, treceau pe la poarta noastră. Eu le priveam ca pe niște îngeri. Și am urmat și povața tatei, care mi-a spus că lucrătorul medical va avea de lucru în toate timpurile.
Zilnic la IMU sunt salvate vieți, lucrăm cu cele mai complicate cazuri din toată țara.
Aș schimba condițiile de trai ale asistenților medicali, prin oferirea spațiilor locative.
Zâmbetului pacienților este pastila cea mai bună și mai potrivită pentru armonie și calmitate.
Melania Lis
Sora econoamă, Secția Boli Interne
Totul pornește de la dorința de a contribui la bunăstarea altora
Activează la IMU din 1986 și până în prezent. Inițial, vreme de 20 de ani, a fost soră econoamă în Departamentul Chirurgie, Blocul operator, iar din 2018 ține totul sub control la Secția Boli Interne.
Încă din copilărie a fost atrasă de domeniul medical și a nutrit dorința de a-și dedica viața îngrijirii celor bolnavi. Dar s-a îmbolnăvit mama și visul ei a trecut pe planul doi. Deși nu a urmat o carieră academică în domeniul medical, a ales să se implice activ în sectorul sanitar. Experiența personală i-a consolidat dorința de a contribui la bunăstarea altora.
Prin activitatea mea într-un spital de urgență, am dobândit o experiență valoroasă în îngrijirea pacienților și am dezvoltat abilități care îmi permit să ofer asistență medicală de calitate.
Mi-am dorit să lucrez într-un mediu dinamic, unde să pot face față unor situații diverse și să îmi perfecționez continuu abilitățile. IMU mi-a oferit oportunitatea de a învăța de la cei mai buni specialiști și de a-mi dezvolta un simț acut al responsabilității.
Pentru mine, atitudinea corectă față de pacient înseamnă empatie, răbdare și respect. Încerc să îi ascult cu atenție, să le înțeleg nevoile și să le ofer tot suportul de care au nevoie.
Armonie îmi oferă echipa în care lucrez, mediul emoțional favorabil, dar și faptul că îmi iubesc munca. În afara serviciului, îmi place să petrec timp în natură, să citesc și să merg la plimbări.
Irina Bujor
Medic de Urgență
Curaj și determinare
Cunoaște cel mai bine zonele de la IMU. Ne poate ghida rapid spre cabinetul cu doctorul de care avem cea mai mare nevoie la moment. Activează în cadrul IMU de aproape zece ani. A ales să fie medic, inspirată fiind de mama sa, care a urmat aceeași profesie. O motivație puternică a fost și dorința de a contribui la sănătatea și bunăstarea celor din jur.
Menționează că trebuie să luăm în considerare și statutul respectat al profesiei de medic, și siguranța locului de muncă. Atitudinea corectă față de pacient înseamnă pentru ea o conduită profesională, care reflectă respect, grijă și responsabilitate.
Am fost rezidentă la specialitatea „Medicină de Urgență” la IMU și am avut oportunitatea de a vedea o gamă variată de cazuri medicale, de la traumatisme până la afecțiuni acute severe. Aici am învățat lucrul într-o echipă multidisciplinară, adrenalina și provocările constante erau la ordinea de zi. După absolvirea rezidențiatului, am ales IMU, regăsindu-mă în mai multe aspecte personale: curajul și determinarea, simțul responsabilității și empatia.
Cel mai neobișnuit caz? Un accident rutier în care erau implicați patru membri ai familiei (părinții și doi copii). Părinții erau în stare gravă, cu multiple traume. Împreună cu echipa multidisciplinară de specialiști am reușit să-i stabilizăm și să-i transferăm în sala de operație. Copiii, fiind minori, au fost redirecționați către spitalul de copii pentru îngrijiri și ajutor medical. După o perioadă de timp de la accident, când pericolul a fost depășit, familia a venit in corpore și ne-au adresat cuvinte de mulțumire și recunoștință.
Medicii care activează în Departamentul de Urgență sunt foarte bine pregătiți și posedă abilități remarcabile: competențe înalte în medicina de urgență, colaborarea interdisciplinară, depășirea presiunii și a stresului, experiența practică și abilități decizionale excepționale.
Calmitatea și armonia înseamnă echilibru între corp, minte și spirit. În calitate de medic de urgență, acest echilibru include compasiunea față de pacienți, colaborarea cu echipa, dedicarea pentru învățătura continuă.
Personal, vreau ca familia să fie sănătoasă, să pot aprecia momentul prezent și să am timp pentru muzică relaxantă.
Lasă un răspuns