Față în față cu Dragoș Musteață!

Fondator decoratii.md și Gladiator Challenge MOLDOVA

Câteva piese de șah gigant, sculptate cu măiestrie, au fost suficiente pentru a da startul unui vis care avea să redefinească arta decorațiunilor în Moldova. Dragoș Musteață nu este doar fondatorul decoratii.md, ci și un arhitect al emoțiilor vizuale, un om care transformă spațiile în povești. De la idei îndrăznețe la proiecte care sfidează convenționalul, Dragoș își croiește drumul cu pasiune și determinare. Ce înseamnă, însă, să creezi frumosul într-o lume dominată de pragmatism? Și cum se îmbină esteticul cu spiritul de luptător? O conversație despre artă, ambiție și limitele pe care le împingem zi de zi.

De la decorații
și lupte de putere,
la siguranță
energetică

Photo: Dumitru Furdui

Interviu de Rodica Ciorănica

Business tendințe

Proiectele îmi dau viață
și, cu cât sunt mai provocatoare,
cu atât simt mai clar că trăiesc.

Dragoș, îți mai amintești care a fost prima decorațiune pe care ai creat-o și ce emoție ți-a lăsat?

Da, n-o să uit niciodată! Primul obiect decorativ social a fost o tablă de șah gigant amplasată în scuarul Catedralei din Parcul Central. A fost un proiect pilot lansat de Primăria Chișinău la inițiativa noastră, doi tineri pe atunci, un proiect interesant și artistic menit să creeze un loc unde oamenii să-și pună la încercare abilitățile intelectuale, dar și forța fizică. Piesele aveau înălțimea de 1m, cântăreau până la 15 kg și erau construite din lemn, iar caii sculptați erau ca niște opere de artă. M-am asigurat personal ca aceștia vor arăta ca niște armăsari veritabili. Și da, o numesc decorație deoarece are menirea de a decora localurile. Suntem creatorii celui mai frumos mobilier urban, intrări în localitate, stații de așteptare și decorațiuni festive. Facem asta de mai bine de 13 ani și, da, mi-a intrat sub piele această misiune. Îmi place ce fac și rezultatul, chiar dacă este întârziat uneori, îmi bucură inima.

Cum a început povestea decoratii.md și cât de mult din ea este despre tine ca om, nu doar ca antreprenor?
Dacă vorbim de decorațiuni festive, atunci pot spune că lucram doar în timpul sărbătorilor, fapt ce ne lăsa mult timp liber. Din acest considerent, am decis că trebuie să trec la o altă etapă a businessului și să încep să creez o afacere de succes. După un studiu profund al etimologiei, am ales denumirea de decoratii.md și așa a apărut și brandul mult îndrăgit de toată lumea – acela fiind și momentul de cotitură care ne-a făcut să luăm lucrurile în serios.

De unde vine inspirația? Urmați trenduri sau le creați?
Creația este o proprietate intelectuală. Eu sunt artist, și pictor, și sculptor, și designer și chiar și așa, permanent investesc în proiectare și design la decoratii.md. Aceste investiții pot să treacă de un milion lei anual, fapt care ne permite să fim lideri în elaborare de concepte și proiecte sociale. Concurenților le este mai ușor, aceștia preiau de la noi conceptele, le schimonosesc și le scot la vânzare fără a avea cheltuieli și remușcări – doar judecăți. Iar ca răspuns la întrebare: da, noi creăm produse și trenduri. Când am început să decorăm cu luminițe localitățile, în țara noastră erau decorate doar orașele mari, cele mici sau satele habar nu aveau că este loc pentru frumos în timpul sărbătorilor. Când am început să construim stații de așteptare moderne, făcute cu sticlă și design plăcut, comod pentru așteptare, în preajma Chișinăului erau amplasate stații făcute din stuf, nu glumesc, iar acum toate stațiile de așteptare din Moldova sunt făcute la standarde care ajung din urmă pe cele europene.

Și da, mi-a fost greu să țin piept presiunii. Toți aleșii locali vor mai ieftin, iar noi nu putem vinde ieftin produsele de calitate.

Intrările în localitate sunt o pasiune a mea. Fac acest lucru deoarece îmi pasă de aspectul țării în care vreau să trăiesc și știu că fiecare localitate are un specific, ceva ce îi deosebește pe acei oameni de alții. Mai știu că oamenii vor să se asocieze cu localitatea de unde vin și sunt mândri atunci când localitatea este bine amenajată. De aici și vine ideea de a decora localitățile din Republica Moldova cu intrări care să le reprezinte.

Cum ai ajuns de la decorații la spectacole de forță și putere?
Am simțit necesitatea de a fi implicat într-un joc social. Suntem plictisiți de veșnica telenovelă politică pe care o privim din momentul în care am avut acces la televizor. Din acest considerent, am decis să creez un joc în care poate să se implice oricine. Și am făcut acest show după sufletul meu, așa cum l-am văzut și l-am simțit, eu fiind arhitectul, dar și producătorul lui. Ce-i drept, Gladiator Challenge este un proiect grandios și deosebit de frumos. În același timp, mă simt de fiecare dată ca un boxer care a ajuns în ring cu Muhammad Ali. Oricum, cred că astfel de proiecte ne înnobilează țara și ne duc faima peste hotare. Și mai cred că vreau concurență în acest domeniu, deoarece sunt sigur – concurența naște lideri.

Știu că lansați curând un nou proiect. Despre ce este vorba?
Despre siguranța energetică a țării noastre. Noi, fiind o țară mică, permanent suntem expuși influențelor geopolitice și, imediat ce încercăm să ne ridicăm, cineva decide să ne îngenuncheze înapoi. Cred că din țara asta se poate face o bijuterie, așa cum este Elveția, așa cum este Singapore. Sarcina este să devenim independenți și să nu depindem de frații mai mari sau de lucruri pe care nu le putem controla. Din acest considerent, am decis să mă alipesc companiilor care contribuie la independența energetică a țării noastre și anume prin aducerea pe piață a soluțiilor de iluminat solar pentru localitățile din R. Moldova. Compania decoratii.md construiește stâlpi de iluminat, aprovizionează cu proiectoare solare de calitate înaltă, cu garanție de până la 5 ani și oferă servicii de instalare și betonare a acestora. Cu alte cuvinte, oferim soluții în iluminatul public. În acest fel, localitățile nu mai trebuie să cheltuie bani pe energie electrică, devenind inteligente și ecologice, dar și economic avantajoase și, mai mult de atât, independente din punct de vedere al energiei distribuite în iluminare. Doar bătrânul Soare decide dacă avem sau nu lumină pe timp de noapte.

Ce înseamnă „gustul frumosului” pentru tine și cum crezi că poate fi educat în Republica Moldova?
Gustul frumosului vine din antrenament vizual și din contact direct cu lucruri bine făcute. Nu te naști cu el, îl formezi. Eu îl formez din mers – la expoziții, în teren, în detalii. Fiecare linie bună pe care o văd devine o referință. Nu fur idei, fur structuri – linii, proporții, ritm. Din păcate, la noi prea puțini creează ceva original și și mai puțini reușesc să implementeze. Așa că, dacă nu producem lucruri de calitate, oamenii n-au ce să vadă, n-au ce compara, n-au cum să dezvolte gustul. Frumosul se educă prin prezența lui, nu prin vorbe. Trebuie să-l arăți, să-l pui în fața oamenilor, să-l lași să-i deranjeze, să-i provoace. Numai așa se formează gustul – cu exemple reale, nu cu teorie.

Care a fost cea mai provocatoare comandă pe care ai primit-o și cum ai transformat provocarea în rezultat?
Proiectele îmi dau viață și, cu cât sunt mai provocatoare, cu atât simt mai clar că trăiesc. Unul dintre cele mai grele a fost instalarea scrâncioburilor pe Aleea Grigore Vieru. Fiecare leagăn avea în jur de 10 tone. Am adus cele mai mari utilaje speciale pentru ridicat greutăți. Una din ele chiar s-a răsturnat în timpul instalării – deci nu a fost doar greu, a fost riscant. Dar nu ne-am oprit. Am dus proiectul până la capăt. Așa învățăm. Din teren, din presiune, nu doar din cărți.

Dacă decoratii.md ar fi un personaj, cum l-ai descrie? Elegant? Rebel? Boem? Visător?
Personaj artistic, cred că un rebel care are ceva pe suflet și vrea cu tot dinadinsul să spună acest lucru tuturor.

Ce te-a dezamăgit în 2024 și ce ți-ai dori pentru 2025?
A fost un an greu din toate punctele de vedere – a decedat mama, am pierdut un partener, am închis un departament întreg de vânzări, am fost trădat, amăgit, am întârziat cu multe proiecte, am lipsit exact de unde trebuia să fiu prezent. Toate astea au fost lecții. Dure, dar utile. Acum lucrurile s-au așezat și suntem unde trebuie. 2025 e anul pentru care am muncit până acum, dar și anul în care ne jucăm cea mai mare carte – sistematizarea businessului. Dacă nu reușim să facem ordinea necesară, totul poate deveni greu de controlat. Așa că… vreau ca tot ce am planificat să se facă. Și nu doar să iasă – să depășească așteptările.

Proiectele îmi dau viață
și, cu cât sunt mai provocatoare,
cu atât simt mai clar că trăiesc.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin