Soarta l-a răsplătit pentru efortul depus şi l-a mulţumit, exact în anul în care a și-a sărbătorit vârsta de 50 de ani, cu una dintre cele mai mari realizări ale sale în calitatea de impresar de fotbal. În vara anului trecut, datorită lui, conaţionalul nostru Alexandru Spiridon și antrenorul român Mircea Lucescu au semnat un contract cu o forţă a fotbalului din Rusia, echipa Zenit Sankt-Petersburg. El zice însă că cele mai mari realizări abia urmează, pentru că mai are forţe, îl mai ţin picioarele şi mai poate suporta încă aeroporturile.
A fost un transfer neaşteptat pentru multă lume, dar la care Arcadie a început să lucreze imediat ce au început problemele la Şahtar Doneţk, fosta echipă a celor doi antrenori, dar şi înUcraina, în general – a devenit clar că, de această dată, nu se va mai prelungi contractul clubului cu stafful tehnic al lui Lucescu, după 12 ani de colaborare frumoasă. Transferul în cauză a fost, poate, o revanşă a impresarului Arcadie Zaporojanu după încercarea de a-l transfera la acelaşi Zenit pe Robert Lewandowski, încă pe când acesta îşi finaliza contractul la Dortmund, în vara lui 2013. Încercare pretenţioasă, dar care s-a dovedit a fi nereuşită, până la urmă, fapt care l-a motivat şi mai mult pe Arcadie. În meseria sa nu este loc de timp pierdut – eşecurile se digeră rapid şi se uită cu alt transfer de care trebuie să te apuci – altfel te mănâncă rechinii. Alţii, mai mari, că şi Arcadie Zaporojanu este un rechin afirmat în domeniul respectiv, deşi el preferă să i se spună delfin, care ştie să manevreze şi care, până la urmă, este considerat mamiferul cel mai inteligent.
Mircea Lucescu a fost ales dintre mai mulţi candidaţi care erau în vizorul echipei Zenit, printre care Manuel Pellegrini de la Manchester City atunci, transfer trâmbiţat de presa rusă așa încât chilianul era ca şi transferat pe Neva, el fiind şi mai cotat decât Lucescu. În plus, echipa din Sankt-Petersburg şi-a obişnuit suporterii şi întreaga opinie publică să aducă nume sonore ale fotbalului mondial. Merită apreciată din plin contribuţia impresarului în transferul lui Lucescu la Zenit, realizare pentru care Arcadie Zaporojanu a şi fost inclus în proiectul „Omul anului 2016”. Nimeni nu a crezut că acest lucru este posibil, venirea lui în Rusia era privită cu scepticism, însuși Mircea Lucescu se îndoia, dar entuziaştii ca Arcadie Zaporojanu mai obişnuiesc să scoată prefixul din cuvântul „imposibil”. A devenit posibil chiar să şi semneze contractul pe un iaht pe Neva, în faţa Palatului Ermitaj.
Transferul lui Lucescu nu a încununat opera impresarului Arcadie Zaporojanu, aceasta durând de vreo 17 ani încoace. Putem exclude cei circa trei ani pe care impresarul i-a dedicat minunaţilor săi gemeni, Dragoş-Alin şi Damiana-Amelia, o pauză în care a decis să stea aproape de familie, de soţia Marcela, pe care nu putea să o lase într-o perioadă mai solicitantă. Apoi a revenit în circuit, de care nici n-a stat prea departe, cunoscuţii şi relaţiile sale din fotbal fiind unul dintre factorii decisivi pentru succes în meseria sa. S-a întors în fluxul de care se lasă înghiţit deliberat. Fără el, nu-şi prea închipuie existenţa, chiar dacă i-a adus şi numeroase dureri de cap, nopţi nedormite şi călătorii la capătul lumii. Totuși, satisfacţiile, fie morale, fie materiale, sunt mai memorabile.
Funcția:
Impresar de fotbal
Data și locul naşterii:
27 februarie 1966, s. Copăceni, r-nul Sângerei
Studii: Facultatea de Jurnalistică a Universității de Stat din Moldova
Text: Marcel Toma
Foto: Arhiva personală
Lasă un răspuns