În 2016, pe lângă „Politica” și „Interpol” de la TV7 și emisiunea sa de autor de la „Europa Liberă”, Natalia Morari a mai moderat dezbaterile prezidențiale și a lansat un produs novator și interactiv pentru piața mediatică din Moldova – emisiunea „Candidat”.
În cei aproape șapte ani de când Natalia, într-un regim foarte solicitant, de câteva ediții pe săptămână, găzduiește talk-show-urile sale politice, a fost distinsă cu numeroase premii jurnalistice și, de mai multe ori, a fost selectată drept cea mai bună jurnalistă a anului.
Cu toate că numele ei se identifică strâns cu profesia de jurnalist, în mod paradoxal, nu jurnalismul o definește. Da, este adevărat că anume jurnalisticii și stilului său inconfundabil de a-și interoga invitații se datorează recunoașterea sa publică. Însă motivele dăinuirii popularității sale și explicația emoțiilor tari pe care le provoacă ea rezidă nu atât în „Ce” și nici măcar în „Cum” face ea, dar în primul rând în răspunsul la întrebarea „De Ce?”.
Or, pentru Natalia, motivația de bază și valoarea fundamentală – de fapt, acea condiție fără de care unii oameni pur și simplu se sufocă – este Libertatea. Iar jurnalismul este doar un mijloc prin care ea își apără – activ și fără frică – dreptul la libertate. Și – un aspect important! – nu doar al său, dar dreptul nostru al tuturor de trai într-o țară liberă.
Natalia Morari merită a fi detestată de politicieni și jurnaliști. De unii jurnaliști și unii politicieni. Ea a reușit într-un timp scurt să obțină atâta popularitate și succese, încât unii din marea politică încă încearcă să obțină de la Independență încoace. Iar colegii din presă care n-o suportă maximum ce pot face e să critice pe Facebook și să lucreze pentru anumite interese partinice.
Iar când mai e numită agent FSB, om al Moscovei, eh, ce poate fi mai frumos și romantic decât poveștile inventate de alții ca să te ridice pe culmi?!
Totuși, cea mai mare realizare a Nataliei abia urmează să prindă contur, ne afirmă ea însăși. Dar, din ceea ce a realizat până acum, cea mai mare reușită a ei este posibilitatea de a se uita în fiecare dimineață în oglindă fără a avea remușcări.
Publicul este cel care ar trebui să aprecieze activitatea și impactul acesteia. Natalia doar speră că l-a ajutat să fie un pic mai critic, mai puțin manipulat și că nu i s-a distrus definitiv încrederea că există lumină la capătul tunelului.
Tot ea ne mai afirmă că niciodată nu s-a considerat superioară în domeniul său, pentru că din momentul în care te consideri astfel, ești terminat ca profesionist. „Încercați să-mi puneți această întrebare peste 50 ani, poate voi putea răspunde”, spune surâzând Natalia.
Dar tot ea susține că tot ce a reușit până acum se datorează încrederii în inevitabilitatea victoriei dreptății. Nedreptatea nu poate dura veșnic, chiar dacă, aparent, ea a acaparat toate sferele din viața noastră. Este o încredere necondiționată, aproape instinctivă. „M-au ajutat oamenii din jurul meu. În condițiile unui exod de creiere, profesioniștii și oamenii în care poți avea încredere sunt la mare căutare. Deocamdată îi am alături, sunt o norocoasă”, susține cu voce tare Natalia Morari.
Fişier
Prezentatoarea emisiunilor „Politica”, „Interpol” la TV7
Data și locul nașterii: 12 ianuarie 1984, Hâncești
Studii: Universitatea de Stat din Moscova
Text: Andrei Popov, Gheorghe Gonța, Svetlana Tataru
Foto: Eva Elena
Lasă un răspuns