Nu a făcut niciodată muncă de teren, nu a scris și nici nu a investigat vreodată. Și dacă ar dispărea într-o zi televiziunea, probabil ar face actorie. Pentru că e actor de meserie și pentru că îi place scena și lumina reflectoarelor.
Totuși, vara lui 2014 l-a adus pe micile ecrane moderând unul dintre cele mai urmărite talk-show-uri politice de la noi, „Pahomi”, o emisiune în care sunt invitați la un dialog sincer oamenii care fac politică în Republica Moldova și cei care o pot influența.
De atunci până în prezent, nu și-a numărat edițiile realizate, pentru că apare pe sticlă aproape zilnic (de luni până vineri) exact la ora 22.00. Deci, multe, spune el, și tot el afirmă că, în mod straniu, memorabile nu sunt emisiunile bune. „Cele mai memorabile sunt alea cu alde Maia Laguta, Anatolie Prohnițchi sau Roman Mihăeș”. Are marele noroc să invite (sau să nu invite) pe cine vrea, nu-i dictează nimeni invitații, declară Viorel. „E ușor cu Ostalep, e ușor cu Ostaf, e ușor cu Nicolenco, e ușor și cu Cenușă”, mai adaugă.
Viorel mai susține că cel mai dificil pentru profesia lui e să se mențină corect și să tacă. Da, să tacă. Pentru că pentru el, fiecare emisiune e o provocare să-și lase invitatul să vorbească. Iar la modul general, îi pare destul de dificil să mențină discuția interesantă și în zona chestiilor importante. „Invitaților le mai place să-ți toarne apușoară sau să vorbească despre ce vor ei, nu despre ce vrei tu, dar dacă știi despre ce se discută, studiezi omul și subiectul înainte de emisiune, reușești să ții frâiele”, susține prezentatorul.
Îi place tot ce se întâmplă pe Netflix și pe YouTube, îi plac animalele, îi place să doarmă și să gătească. Poate de asta visează să-și deschidă un restaurant în care ar prepara mâncarea de unul singur. În timpul liber, călătorește, încearcă să facă sport, merge la karaoke și își învață prietenii cum să trăiască, chiar dacă e burlac.
În 2016 ar vrea să vadă vreo figură politică nouă în Moldova, să dispară trendul de divizare a oamenilor după criterii și să lanseze vreo afacere, poate. Peste cinci ani însă, se vede trăind în altă țară și făcând altceva. „Nu e cazul să prind rădăcini într-un loc. Și vreau să scriu o carte”, conchide el.
De mai bine de doi ani, face televiziune, nu jurnalism. Așa îi place să spună. Pentru că într-o țară unde oamenii au atâta încredere în televizor și el este principala sursă de informare, e foarte important ca din acel televizor să vorbească oameni sinceri și corecți. Din păcate, nu prea avem din ăștia, zice Viorel Pahomi, dar el așa încearcă să fie.
Fişier
Prezentator
Data și locul nașterii: 22 iunie 1987, Strășeni
Studii: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Школа-Студия МХАТ
Text: Svetlana Tataru
Foto: arhiva personală
Lasă un răspuns