Nicolae Avram, câștigătorul „Omul Anului 2016” în domeniul Business

Îl preocupă zi de zi cultura, sănătatea spirituală a neamului și a fiecărui în parte, valorile autentice și tradiția. Pe parcursul a zece ani, omul de afaceri Nicolae Avram a fundamentat aceste nestemate prin activitatea sa la „Vatra Neamului” – restaurantul ce își depășește definiția prin istoria și spiritualitatea pe care le reflectă. Acestei realizări i s-a alăturat conceptul inedit al Complexului Etno-Cultural VATRA. Astfel, cele două locații au devenit o carte de vizită a țării noastre, atât pentru majoritatea delegațiilor străine, turiști, cât și pentru băștinași. Cu alură muzeistică, conceput cu dăruire de Nicolae Avram, Centrul Cultural VATRA a surprins și în 2016 prin proiecte de anvergură.

Suntem continuu într-o fază a dezvoltării și a realizărilor. O biserică nu se „construiește” într-un an, doi sau zece… și nu vorbesc de partea materială a construcției, pentru că o biserică nu este piatra, ci slujba, credința enoriașilor, ambianța, un proces în continuă formare, fundamentat pe emoția și trăirile celor care îi pășesc pragul. La „Vatra Neamului” și la Complexul Etno-Cultural VATRA ținem enorm la acest fond emoțional pe care l-au construit oaspeții noștri pe parcursul a zece ani, iar cele mai mari surprize abia urmează.

>>> Despre alimentația publică, în contextul activității noastre, nu vorbesc niciodată în simplul sens al cuvântului – e o „corabie” cu mult mai amplă – serviciile de alimentație publică ies din zona acestui domeniu. Mâncarea este un atribut pe care eu nici nu l-aş pune pe primul loc, deși este foarte important pentru un restaurant, dar și mai importante sunt ambianța, spiritualitatea, unicitatea localului, evenimentele culturale și, desigur, atitudinea managerială.

>>> Când am inaugurat Restaurantul „Vatra Neamului”, în 2007, regretatul Grigore Vieru, prezent la eveniment, a spus astfel în cadrul discursului său: „Voi strânge bănuț cu bănuț și voi investi în această biserică spirituală a neamului nostru, care se numește Vatra Neamului.” Zi de zi, prin activitatea noastră, ținem să corespundem acelei aprecieri pe care ne-a oferit-o marele poet.

>>> Peste tot în lume, obiectele publice folosesc la maximum aspectul istorico-patriotic al țării pe care o reprezintă. M-am aflat cinci ani în Belgia în misiune diplomatică și am descoperit frecvent locații similare. Pot zice că ele m-au inspirat la conceperea Restaurantului „Vatra Neamului”. Or, ar fi fost păcat ca oaspeții Republicii Moldova să nu aibă parte de o inițiere istorică și spirituală în nucleul neamului nostru.

>>> Complexul Etno-Cultural VATRA, fondat în 2014, este o continuare a conceptului promovat prin „Vatra Neamului”, numai că într-un spectru mai larg, Complexul mai cuprinde niște aspecte pe care ni le permite spațiul de 10 ha. Avem posibilitatea de a organiza evenimente culturale de anvergură și de a crea condiții de relaxare spirituală.

>>> O realizare importantă a noastră în anul 2016 a fost că am inițiat un nou proiect – drumețiile, care constau în organizarea promenadelor în aer liber, cu medic, ghid și un traseu cu istorie prin Codri. Conform statisticii internaționale, Republica Moldova este clasificată ca zonă de gradul al doilea după relief. Avem un aspect teritorial pitoresc și anume acesta trebuie exploatat la maximum. Pe lângă promenade, oferta mai include un prânz ecologic la Complexul Etno-Cultural VATRA, loc de joacă supravegheat pentru copii și vizitarea atracțiilor de pe teritoriul Complexului precum: casa muzeu din sec. XIX, pivnița, bordeiul și expozițiile de artă autohtonă.

>>> Niciodată nu m-am gândit să fac bani și nu am acest scop în viață. Când fac ceva, o fac cu toată pasiunea… iar rezultatul aduce oricum și beneficii materiale. Noi nu suntem o instituție culturală bugetară, producem cultură prin autofinanțare.

>>> Un verset biblic spune: „Cere și ți se va da, bate și ți se va deschide”. E o teorie simplă de tot și atât de adevărată. Aproape nimic nu este imposibil de realizat dacă este insistență și încredere în propriile forțe. Când inițiez ceva, cred în asta și cunosc tehnologia realizării… cer și mi se dă, bat și mi se deschide. Mai devreme sau mai târziu, rezultatul trebuie să apară, cheia e la mine, măiestria de realizare este la mine. Dacă tineretul nostru ar înțelege acest lucru, nu s-ar teme și nu ar pleca din țară.

>> În viață, este foarte importantă comunicarea – iar noi, la „Vatra Neamului” și la Complexul Etno-Cultural VATRA, ne străduim să creăm aceste posibilități de comunicare. Nu-mi plac evenimentele organizate în R. Moldova ce nu permit interacțiunea verbală, nunțile care au dregradat și nu mai reprezintă nimic din ceea ce ne-au lăsat strămoșii. De aceea, noi privim altfel… iar în 2016 am lansat conceptul de Nuntă Regală, „regal” însemnând „altceva”… un concept în care lumea poate să comunice, să se plimbe, să mediteze, să savureze evenimentul, iar tradițiile de nuntă să fie la loc de cinste în forma lor autentică.

avramFişier

Președintele Centrului Cultural „Vatra”

Data și locul nașterii: 2 aprilie 1961, Lozova, Strășeni

Studii: Economia Comerțului și Merceologie, Universitatea de Stat din Moldova

 

 

 

 

 

 

 

Text: Doina Popa

Foto: Natalia Mitereva

Abonează-te la articolele

Vip Magazin