Adrian Hotineanu – Omul Anului 2021

Fişier

DIRECTOR AL SPITALULUI MULTIDISCIPLINAR REPROMED; ŞEF CATEDRA CHIRURGIE 2; PROFESOR UNIVERSITAR, CATEDRA DE CHIRURGIE 2, IP USMF „NICOLAE TESTEMIȚANU”; ŞEF ECHIPA DE TRANSPLANT HEPATIC AGENȚIA NAȚIONALĂ DE TRANSPLANT; ŞEF SECȚIE CHIRURGIA HEPATOBILIOPANCREATICĂ SCR „TIMOFEI MOȘNEAGA”

DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: 22.03.1977, OR. ORHEI

STUDII: USMF „NICOLAE TESTEMIŢANU”, FACULTATEA MEDICINĂ GENERALĂ; MANAGEMENT ASEM

TITLURI: CONFERENŢIAR UNIVERSITAR, CERCETĂTOR ŞTIINŢIFIC, DOCTOR HABILITAT ÎN ȘTIINȚE MEDICALE.

SPECIALIZĂRI, PREMII, MENȚIUNI: SPECIALIZĂRI INTERNAȚIONALE ÎN RUSIA, ROMÂNIA, FRANȚA, SPANIA, AUSTRIA, SUA, GERMANIA ȘI MAREA BRITANIE; AUTOR A PESTE 500 LUCRĂRI ȘTIINȚIFICE; DEȚINĂTORUL ORDINULUI MUNCII ȘI MEDALIA PENTRU MERITUL CIVIC.

COORDONARE: RODICA CIORĂNICĂ

FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Doctor de la Dumnezeu

Este chirurgul care a efectuat primul transplant hepatic la un copil. În Republica Moldova are o biografie impresionantă: peste 500 de lucrări ştiinţifice, mii de ore la Universitate, practici internaționale pentru propria creştere profesională, managementul unei instituţii, sute de ore petrecute în sălile de operaţie. Te întrebi, cum un singur om poate face atâtea? Dar sunt nişte întrebări retorice. Adrian Hotineanu a moştenit din familie nu doar numele celebru al părinţilor săi, dar şi destinul – cel de a salva vieţi. Iar când faci ce îţi place, nu ai cum să nu le reuşeşti pe toate.

Dacă ar fi să mă definesc în câteva cuvinte, aș spune că sunt un om obișnuit. Cu griji, probleme, dar și cu bucurii, pasiuni, care își ocupă viața și se dedică în mare parte meseriei. Consultații, vizitele pacienților, intervenții chirurgicale, şedinţe-fulger, multe apeluri telefonice. În schimb, weekendul preferăm să îl petrecem împreună, ne întâlnim toți, copiii vin la noi. Hobby-ul meu este gătitul, așa că eu gătesc și atunci toată lumea se adună acasă.

Cum e să fii medic în Moldova… Cred cu tărie că Republica Moldova poate oferi performanţă medicală. Facultatea de Medicină este una foarte bună și acest lucru este recunoscut la nivel internațional. Am avut ocazia să muncesc și în străinătate, însă am ales să profesez în Moldova, deoarece am realizat că aici pot fi mult mai util. Aici, acasă, am şansa să contribui la schimbare, iar asta mi se pare foarte motivant. Uneori, poate fi frustrant să vezi că nu mai poți face nimic pentru a salva un pacient. Totuși, faptul că poți fi util și poți face ca lucrurile să funcționeze este cea mai mare mulțumire. Cei care vor să aleagă acest drum, trebuie să știe că, deși resursele materiale sunt puține, această meserie are potențialul de a oferi mai multe satisfacții decât oricare alta.

Mă deranjează pacienții care nu respectă recomandările medicului, dăunând astfel propriei sănătăți. În schimb, mă motivează bucuria din privirea pacienților atunci când le rezolv problema medicală și îi văd sănătoși, iar la final primesc un cuvânt de mulțumire.

Perioada pandemiei a fost dificilă pentru noi toți: prioritățile s-au schimbat de la o zi la alta. Anume în această perioadă ne-am convins, mai mult ca niciodată, că cea mai valoroasă meserie este cea de medic. Tot 2020-2021 ne-a arătat cât de importantă este sănătatea și cât de mult contează să avem grijă de noi la timpul potrivit. Echipa medicală a Spitalului Repromed+ a activat cu profesionalism și s-a implicat continuu în prevenirea, diagnosticarea, tratarea şi oferirea îngrijirilor medicale de calitate.

O lecție importantă a lui 2021? Am învățat să prețuim sănătatea și timpul cu familia.

Pentru 2022 vreau să devenim și mai buni. Să oferim servicii medicale de calitate superioară, comparabile cu cele oferite în alte spitale din străinătate. De asemenea, vom continua implementarea metodelor noi de diagnostic și tratament împreună cu colegii noștri de peste hotare. Suntem aici, pentru pacienți, să îi sprijinim cum știm mai bine: cu o echipă de profesioniști și servicii medicale excelente.

În secolul 21, aș readuce comunicarea dintre oameni. Lumea din ziua de astăzi este mult prea dependentă de tehnologie și uneori uităm să ne bucurăm de conexiunea reală, uităm să socializăm. Nu aș fi vrut să se inventeze dispozitivele şi armele din cauza cărora mulţi oameni şi-au pierdut viaţa sau au avut de suferit.

Contactul meu cu lumea medicinii a venit încă de când eram copil. M-am născut într-o familie de medici. Mama este medic terapeut, un adevărat model de profesionalism. Tata a fost un chirurg desăvârșit. A fost un exemplu de necontestat pentru mine. Am văzut la el disciplina, îndemânarea şi responsabilitatea cu care trata fiecare caz. Toată dăruirea părinților mei m-a influenţat să devin și eu unul dintre oamenii care au grijă de sănătatea celor din jur. Nici nu se putea altfel.

Student fiind, am descoperit că viața de medic implică mai multă muncă decât mi-am imaginat vreodată. Dar, din fericire, un medic are parte și de multă satisfacție. Nu există bucurie mai mare decât să vezi încântarea din privirea pacienților atunci când le spunem că sunt complet vindecați. Pentru mine medicina a fost un scop în sine. O alegere frumoasă și captivantă, mai ales atunci când este văzută prin prisma obiectivului final – acela de a salva vieți omenești.

În această meserie suntem conduși zi de zi de pasiune, voință și devotament, iar sacrificiul personal este inevitabil. Medicii sunt oameni a căror viață de familie depinde de viața profesională. A fi medic de multe ori înseamnă să uiți de grijile tale și să pui pacientul pe primul loc.

Iubesc viața pentru că fac ceea ce-mi place și pentru că pot să salvez vieți omenești. Satisfacția sufletească pe care o am știind că am putut ajuta pacienții, nu se poate compara cu nimic altceva. Eu cred că trebuie să ne bucurăm de tot ce ne înconjoară și ne face să ne simțim împliniți. Să savurăm din plin momentele frumoase alături de cei dragi, pentru că viața este prea scurtă.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin