„Ai Noștri” este mai mult decât un radio

Tot mai mulți oameni sunt plecați în lumea mare, iar noul post de radio „Ai Noștri” vine ca o punte între cei rămași și cei cu bagajele făcute într-o altă țară. Sandu Sîrbu este plecat de ani buni de acasă, iar dorința de a deschide o singură frecvență de radio pentru toată lumea a devenit, din acest an, realitate. Fiecare emisiune reflectă diversitatea experiențelor, tradiților și valorilor din care venim. „Ai Noștri” este despre „Ai noștri” din toată diaspora. Așa vom putea fi mult mai aproape.

Ce te-a inspirat să deschizi acest post de radio dedicat diasporei?

Radioul este prima mea dragoste, iar diaspora a devenit a doua mea casă de câțiva ani încoace. Deși am lucrat în radio în Moldova, cei care au pe cineva drag departe de casă știu că în străinătate nu întotdeauna poți face ceea ce îți dorești cu adevărat. Interacționând mult cu oamenii, mi-am dat seama că cei mai fericiți sunt cei care își urmează visul. Imaginează-ți că vrei să te muți într-o casă nouă. Intri în zeci de locuințe, dar numai una te face să simți că e a ta. E lumină. În momentul în care am pășit pentru prima dată într-un studio de radio, am simțit exact asta. După o perioadă de zece ani în care sufletul meu a rătăcit off air/offline, am decis să reconstruiesc această casă, radioul, în mediul online, astfel încât să poată găzdui mulți oaspeți, indiferent de coordonatele geografice. O casă pentru toți ai noștri.

Radioul este prima mea dragoste, iar diaspora a devenit a doua mea casă de câțiva ani încoace.

Care sunt obiectivele principale ale postului de radio „Ai Noștri” și cum îți propui să le atingi?

Încercăm să acoperim o lipsă vizibilă și foarte importantă de care diaspora are nevoie: un loc de întâlnire, un fel de Ștefan cel Mare virtual. O platformă cu informații actuale pentru diasporă, dar și interesante pentru cei care călătoresc des și vor să afle direct ce pot vizita, de exemplu, dar și pentru cei de acasă, care vor să simtă un aer proaspăt, fie el american, european sau chiar global. O punte de legătură fără nevoie de drumuri lungi sau ore de zbor spre casă. Cred cu tărie că lucrurile îți reușesc acolo unde pui suflet, unde se lucrează eficient în echipă și, mai ales, acolo unde există dorința de a face un bine. Dispunând de toate aceste ingrediente, comunitatea noastră crește zilnic. Sperăm ca prin atitudinea și calitatea platformei pe care o construim să sărbătorim în curând atingerea unui milion de ascultători, dacă cifrele indică faptul că aproximativ atâția moldoveni se află în diaspora. Dacă tot vorbim despre tehnologie, chiar dacă fizic nu putem aduce toată diaspora acasă, acum o putem face virtual.

Care sunt principalele teme sau subiecte pe care le acoperă emisiunile de pe postul vostru de radio?

Emisiunile de la Ai Noștri sunt o oglindă a vieții diasporei, reflectând diversitatea experiențelor, intereselor și nevoilor celor plecați departe de casă.

Temele abordate sunt ca o punte între Moldova și diaspora începând cu informații utile: despre evenimente, sfaturi practice pentru cei care trăiesc în străinătate.

Muzică și divertisment: o selecție variată de muzică românească și internațională, emisiuni interactive, povești și anecdote din viața diasporei.

Cultură și identitate: promovarea tradițiilor moldovenești și românești, discuții despre istorie, literatură și arta noastră.

Dezvoltare personală: sfaturi pentru un stil de viață sănătos, educație, carieră, relații interumane, afaceri sau motivație.

Dialog și implicare: emisiuni cu invitați, forumuri, dezbateri, feedback de la ascultători.
„Ai Noștri” este mai mult decât un radio, este o platformă de conectare, o voce a diasporei,
o casă virtuală unde se cultivă sentimentul de apartenență la o comunitate unită și puternică.

Aveți deja feedback și reacții de la ascultătorii?

Datorită feedback-ului pe care l-am avut la maratonul de 24 de ore de lansare a radioului, ne-au crescut aripi și ne-am avântat cu încredere în acest proiect. A fost o nebunie frumoasă, iar în acest fel am putut acoperi fusurile orare ale tuturor celor plecați. Acest val de susținere ne-a încurajat să ne dedicăm și mai mult muncii noastre. Această dedicare se reflectă zilnic în modul în care venim la muncă. Ce poate fi mai frumos decât să lucrezi cu plăcere, alături de o echipă care îți devine familie, în timp ce ascultătorii tăi se relaxează, se informează, se distrează și se simt bine alături de noi? Adevărata răsplată vine atunci când te întâlnești cu ascultătorii față în față și îți exprimă mulțumirea pentru buna dispoziție pe care le-o oferim. Acest ciclu de feedback pozitiv și interacțiune directă nu doar că ne validează eforturile, dar ne și motivează să inovăm și să creștem în continuare.

La moment sunt mai mult posturi de radio, prin ce veți face diferența?

Suntem cu siguranță primul radio în acest format și, dacă îmi permiți o figură de stil: nu încercăm să prindem zece iepuri deodată. Ne adresăm unui public modern, curajos, deschis la tot ceea ce este nou, care îndrăznește să experimenteze și să își dorească mereu altceva. Ne propunem să facem diferența prin a oferi oamenilor mai mult decât un radio, dar și o platformă de distracție prin evenimente în toată lumea, un loc de educare prin experți din diferite domenii, să organizăm periodic conferințe, seminarii, ateliere, evenimente de networking și multe altele. Vrem să creăm o comunitate mare, o comunitate „Ai Noștri”.

Într-o lume a tehnologiei, pentru ce nu avem timp niciodată?

Nu avem timp să savurăm clipa. Trăim în vremurile în care parcă vorbele cântecului „Eu mă grăbesc, tu te grăbești, el se grăbește” sunt mai actuale ca niciodată. În toată fuga asta, care începe de la viteza cu care creierul nostru este expus la informații diverse la intervaluri de câteva secunde pe rețelele sociale și care practic nu se termină niciodată pentru că telefonul a devenit inconștient o extensie a corpului uman, nu avem timp să ne oprim din goană, să privim lung o persoană în ochi, să ascultăm un prieten, să spunem „te iubesc” mai des, să reflectăm și să creăm conexiuni umane profunde. Parcă știm totul unii despre alții, când, în esență, nu știm mai nimic.

„Ai Noștri” este mai mult decât un nume; este o promisiune că, în ciuda distanțelor geografice, există un loc unde vocile sunt auzite…”

De ce „Ai noștri” și care este strategia și planurile de viitor?

Numele „Ai Noștri” a venit cumva de la sine. M-am gândit că trebuie să fie ceva general valabil și am încercat să îmi amintesc ce folosesc eu cel mai des și ce îmi este cel mai drag. Mi-am dat seama că atunci când treci hotarele țării și întâlnești pe cineva de-al tău, parcă îți devine imediat prieten. Am călătorit mult în ultimii ani și am dat de „Ai Noștri” peste tot în lumea asta. Și am tot povestit despre ei în diferite instanțe: „Ai Noștri” în Italia fac așa, „Ai Noștri” în America au organizat asta, „Ai Noștri” din Asia m-au primit ca acasă. Așa mi-am dat seama că această formulă „Ai Noștri” este un subiect de mândrie care integrează cel mai bine ceea ce mi-am imaginat eu pentru radio. „Ai Noștri” este mai mult decât un nume; este o promisiune că, în ciuda distanțelor geografice, există un loc unde vocile sunt auzite, experiențele sunt împărtășite și, mai ales, unde cultura și identitatea sunt celebrate.

Pe viitor, „Ai Noștri” aspiră să devină un canal principal pentru unitate și colaborare, nu doar între membrii diasporei, ci și cu țara de origine, contribuind astfel la un schimb cultural și social benefic pentru toți.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin