La 14 decembrie 2015 „s-a născut” unul dintre cele mai active și recunoscute grupuri de pe rețelele sociale. Împreună cu Iulia Nazaria, Carolina Chirilescu și Cristina Frunză, a creat un adevărat nucleu, toate punând în mișcare „Grupul Părinților Solidari”, care încearcă să lupte cu problemele și ilegalitățile din grădinițele frecventate de copiii lor.
Datorită acestui fapt, în 2016, presa a trâmbițat preț de câteva luni rezultatele activității acestui grup, prin care s-a ajuns la excluderea cărnii procesate din alimentația copiilor, dar și la modificarea meniurilor alimentare din instituțiile preșcolare și școlare. Evident că una dintre reușitele grupului e și scandalul recent cu licitațiile trucate și produsele alterate, care, potrivit Alei Revenco, sunt o dovadă câte lucruri urâte se ascund de fapt după pozele frumoase de la matinee, concerte și lecții deschise.
„Acest an, desigur, a fost anul Grupului Părinților Solidari”, susține Ala Revenco. Pentru că a fost anul în care s-au format ca o echipă și au reușit să sensibilizeze societatea, să schimbe mentalitatea multor părinți și a unor cadre didactice, precum și să scoată în evidență problemele existente în instituțiile de învățământ, acestea fiind recent discutate la nivel de parlament și guvern.
Ala Revenco e de părere că activismul social ar putea salva Republica Moldova. Dacă s-ar forma grupe de inițiativă pe diferite domenii – învățământ, medicină, administrație publică, transport, mediu etc. –, și ele ar acționa prompt și deschis, fără interese ascunse, ar lupta cu corupția și ilegalitățile din fiecare domeniu, atunci în timp am avea o schimbare de mentalitate de la „ce voi avea eu din asta?” spre „corupția ne ucide viitorul”.
Pentru 2017, Ala Revenco, precum și celelalte fondatoare ar vrea ca să formeze o echipă unită de voluntari din cel puțin 30 de oameni, care să acționeze în toate domeniile – alimentație, achiziții publice, taxe ilegale, gestionarea surselor bugetare și extrabugetare. Grupul va organiza un serviciu de control al alimentației și va responsabiliza serviciile de stat și administrația grădinițelor, dar și va contribui la creşterea calității bucatelor servite copiilor.
Este una dintre fondatoarele „Grupului Părinților Solidari”. Ea a făcut auzită vocea a peste 7000 de părinți care luptă cu ilegalitățile, corupția și taxele ilicite din sistemul educațional din Republica Moldova. Totuși, Alei Revenco îi place să lucreze cu cifrele, fiindcă acestea îi permit să înțeleagă multe lucruri ascunse. Are o familie frumoasă și unită și un job care o inspiră de mai bine de 16 ani.
Fişier
Fondatoarea „Grupului Părinților Solidari”
Data și locul nașterii: 3 iunie 1977, Drochia
Studii: Facultatea Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice a Moldovei
Text: Svetlana Tataru
Foto: arhiva personală
Lasă un răspuns