Fișier
Funcție: Lector Superior la Conservator, Producător, Compozitor, Aranjor și Bas Chitarist.
Data și locul nașterii: 04.01.1977, s. Cuhnești, r-nul. Glodeni
Studii: Superioare
Coordonare: Doina Popa
Foto: Alex Morgoci
E ca o lance acest om – țintește sigur, uneori mai dur, perfecționist și mereu în țintă, pentru că știe să sublinieze valoarea modernului pe fundamentul tradiției. Alex Calancea este un creator inconfundabil pentru prezentul Republicii Moldova și nu doar, reușind să manifeste o identitate muzicală inedită de ani buni cu perseverență constantă, într-o manieră care nu poate fi reprodusă. Și dacă e firesc să facem referire la om în contextul anului 2020, Alex Calancea a stors în acest an din fluxul său creativ adevărate perle – una dintre care va deveni tradiție – proiectul caritabil „Povestea de Iarnă”, o altă latură a Inimii sale Sălbatice.
A FOST, CU SIGURANȚĂ, PENTRU TOATĂ LUMEA UN AN…INTERESANT ACEST 2020 PANDEMIC. Să spunem că a fost „altfel”, dar e un altfel din care am învățat multe, în care am început să privim diferit tot ce se întâmplă, să simțim mai intens mediul în care trăim și să aplecăm urechea la muzica sau la dezacordările din jur.
DIN PĂCATE, PENTRU ARTĂ A FOST UN AN APĂSĂTOR DE PAUZĂ, DAR NOI NU AM ACCEPTAT PAUZA, AM CREAT FOARTE MULT – am finalizat albumul „Lupilor”, am scos un DVD cu „Basul Folcloric” cu tot cu un album instrumental, am creat coloana sonoră a unui film și am încheiat anul cu proiectul de amploare Povestea de Iarnă. Am avut timp pe care să-l petrecem în studio, fără să avem graba unui turneu sau febra zborurilor, respectiv, am deschis uși ale inspirației care-și așteptau timpul.
„POVESTEA DE IARNĂ” SAU „POVESTEA LUPILOR” A PORNIT DE LA UN GÂND CE MI-A VENIT ÎN AJUNUL SĂRBĂTORILOR – așa cum medicii ne îngrijesc corpurile ca să fim sănătoși, și noi, artiștii, trebuie să îngrijim sufletele oamenilor. În special în perioada în care provocările le absorb prea mult atenția și le aduc prea multe griji. Prin muzică, prin dăruire, să facem ca ei să uite de aceste timpuri care cu siguranță vor trece, dar sunt timpuri complicate. Ideea mea a fost transformată într-o torță comună cu echipa Media Show Grup. Am gândit un proiect mare pe timp de pandemie pentru a răspândi bucurie și artă – un proiect care a inclus două live-uri și șapte drumeții. Primul live l-au urmărit cca. 300 de mii de oameni în direct. Este un impact care nu știu dacă are precedent. Am mers apoi în drumeții la case de copii, case de bătrâni și am dus cu noi povestea noastră – am mers cu Capra, cu Lupii, cu tradiții și donații, daruri. Apropo, atunci când i-am întrebat pe copii și pe bătrâni cum a fost pentru ei 2020, ei au zis că a fost la fel ca alți ani… așa că să nu uităm niciodată de cei care sunt mai necăjiți ca noi.
AM ȚINUT SĂ CREĂM “Povestea de Iarnă” în baza elementelor străbune, aplicând și limbajul corespunzător, și elemente vizuale, și abordări, iar viziunea noastră este să transformăm acest proiect în tradiție. Deja lucrăm la conceptul pentru acest an – un proiect cu durata de o lună, cu multă implicare și multe acte de caritate, regăsire pentru ai noștri de pretutindeni. Deja avem o experiență pozitivă și știm ce elemente vor completa frumos ideea.
ÎN PREZENT LUCREZ LA UN ALBUM FOARTE INTERESANT – LUPII ȘI SURORILE OSOIANU. Este focarul meu de creativitate pentru anul 2021, la care se adaugă multe alte proiecte pe care le voi dezvălui pe parcurs. Important este să fim sănătoși în 2021, ca să ne putem auzi inspirația.
Lasă un răspuns