„Revoluția internetului” pe care a făcut-o timp de 13 ani în Moldova a adus țara noastră pe locul opt în clasamentele internaționale la viteza de acces la internet, în prezent afacerea sa fiind estimată la 40 mln. de euro. Mândria lui Alexandru Machedon sigur nu e generată de succesul financiar, ci de beneficiile pe care le poate oferi prin această „revoluție” și afacere concetățenilor săi. Astăzi, Alexandru Machedon are o viziune clară despre cum ar trebui dezvoltată și guvernată Republica Moldova cu ajutorul tehnologiilor informaționale.
La vârsta de 12 ani mi-a apărut pasiunea pentru calculatoare și sisteme informatice. Căutam și citeam toată literatura de specialitate disponibilă în acea vreme în biblioteci și librării. Chiar m-am înscris prin corespondență la o școală de matematică și informatică din Moscova, participând la diferite concursuri la distanță. Am început să lucrez de la vârsta de 18 ani. Eram implicat în diferite proiecte internaționale de dezvoltare a sistemelor și a aplicațiilor IT. Astfel, am început să câștig mii de dolari. Cu banii câștigați, am creat prima rețea de comunicații electronice și am pus bazele companiei StarNet. Atunci mi-a fost de ajuns un capital de 10.000 de dolari ca să lansez compania.
>>> Motivația noastră era ideea, nu banii. La început, nu credeam în povești de succes. Visam să aducem internet rapid în fiecare casă. Era o pasiune pentru care lucram zi și noapte împreună cu o echipă de tineri, ca să realizăm acest vis și să-l transformăm într-o afacere de succes. Sincer vorbind, nici nu am avut măcar un plan de afaceri, ne bazam mai mult pe cunoștințe, emoții și intuiție.
>>> La 26 de ani, mi-am propus să câștig primul milion de dolari. Am muncit împreună cu echipa ca aceste idei să se transforme într-o afacere mare și serioasă. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate, după patru ani am făcut primul milion. Am atins această cifră de afaceri, apoi am zis: Hai să creștem la zece milioane! Acum, după 13 ani de muncă, compania este estimată la 40 mln. de euro.
>>> Următorul obiectiv este dezvoltarea Concernului StarNet până la valoarea de 100 de milioane de euro. Sunt sigur că, în zece ani, acest scop va fi atins. Noi vedem cu mândrie ce impact am produs prin faptul că am adus internetul rapid în casele oamenilor. Cetățenii se dezvoltă prin informațiile pe care le pot găsi navigând on-line: ei citesc, privesc, se documentează, fapt care ne bucură. Deci, noi am schimbat viața oamenilor.
>>> Banii sunt un instrument care ne ajută să ne realizăm visurile. Mă bucur că am rezultate frumoase, acest lucru îmi aduce satisfacție și bani. Fiecare este liber să-și cheltuiască banii cum vrea. Eu, însă, nu îi cheltuiesc pe nimicuri.
>>> Lecţia pe care am învăţat-o în acești 13 ani este că trebuie să-mi ascult echipa. De multe ori, ignoram opiniile celor de lângă mine. Cu timpul, am învățat să apreciez oamenii, să-i ascult. Am înțeles că echipa este totul, că dacă nu ai încredere în ea, nu vei reuși nimic. La StarNet avem o echipă mare și profesionistă, peste 600 de oameni care își cunosc și își iubesc meseria.
>>> Există păreri că e complicat să facem IT în Moldova. Sunt niște puncte de vedere greșite. În ultimii trei ani, am transformat mai multe idei într-un ecosistem durabil, prin proiecte concrete: Starlab, Digital City, Digital Finance, Fundația IT Moldova și AcademyPlus. Am vrut să le oferim tinerilor din Moldova o oportunitate de dezvoltare în domeniul IT, noi locuri de muncă, o perspectivă reală de a rămâne aici, acasă, și, desigur, o șansă să își realizeze visurile. Vrem să demonstrăm că aceasta este unica salvare a economiei țării.
>> Acum 13 ani, am ales sloganul „Noi schimbăm viitorul”, care e actual și astăzi. Suntem motivați de acest slogan să ne mișcăm înainte și să creăm proiecte cu impact național. Să știți că de multe ori investim mai mult decât câștigăm. Ideea este, totuşi, mai importantă, banii sunt doar o consecință.
Fişier
Director-fondator al companiei „StarNet”
Data şi locul naşterii:
23 octombrie 1979,
or. Chişinău
Studii: Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei
Lasă un răspuns