Alina Plîngău: „Atitudinea pozitivă este totul în toate!”| #womeninspire

Trainer de bune maniere

Anul acesta a fost unul frumos și plin de emoții pentru Alina Plîngău. A spus „da” în fața altarului și a acceptat să fie lector universitar. A renunțat la cariera în televiziune nu pentru a se reinventa, dar pentru a-și urma pasiunea pentru bunele maniere.

Nu m-am născut educată, dar mi-a plăcut să învăț să fiu educată.

Aveai un început promițător în jurnalism, dar ai ales să te reinventezi. De ce? Să nu forțezi niciodată ceva. E o lecție pe care am învățat-o treptat. Viața are întotdeauna planurile sale cu noi și uneori chiar sunt mai bune. Nu am să ascund faptul că mi-am dorit într-adevăr să fiu gazda unei emisiuni TV, însă uite că viața a avut alte planuri pentru mine: să fiu gazda primei școli de bune maniere din Republica Moldova. Am acceptat și m-am aventurat, pentru că vorba ceea: fie vom găsi o cale, fie ne vom croi una. Eu mi-am croit visul în propriul stil. Am ales nu să mă reinventez, dar să identific ceea ce simt cu adevărat. Atunci am simțit că sunt obosită și e timpul să mă retrag din TV, iar peste doi ani mi-am ascultat dorințele și plăcerile și am acționat. Să știi să faci un pas înapoi, înseamnă să știi că urmează doi înainte.

Ce ți-ar plăcea să faci în televiziune dacă ai avea ocazia să te întorci? Să produc o emisiune de divertisment pentru copii. De ce copiii petrec atâta timp în fața telefonului și sunt criticați de o societate întreagă? Pentru că ei consumă ceea ce le oferă societatea. Telefoane, tablete, jocuri, desene animate și câteva cărți. Câte dintre acestea le oferă copiilor educație și îi disciplinează? Foarte puține. Copiii dacă privesc televizorul, o fac pentru a se uita la niște desene animate care nu au cum să educe prea mult, sau pentru a privi filme pe Netflix care nu sunt deloc potrivite vârstei lor. Nicio televiziune de la noi din țară nu a difuzat și nu a produs până acum nimic educativ pentru tânăra generație. E un subiect la care o să ajung la timpul potrivit. Dacă îmi doresc ceva cu adevărat, muncesc până obțin.

De unde vine inspirația și dorința de a face un proiect despre bunele maniere? Întotdeauna mi-am dorit să am un proiect despre și pentru copii. De mică eram profesoara jucăriilor mele, de mică îmi plăcea să-i învăț pe verișorii mei mai mici limba română. Astrele s-au aliniat peste ani, încât acum profesez ceea ce în copilărie jucam. Proiectul ManiEra s-a născut într-o seară, în urma unei discuții cu soțul meu, care a pornit de la simpla întrebare ce mi-ar plăcea să fac cu adevărat..

Nu m-am născut educată, dar mi-a plăcut să învăț să fiu educată.

Tu de la cine ai învățat bunele maniere? În primul rând de la părinții mei. Ei mi-au livrat la timpul cuvenit bunele maniere. Nu am fost impusă vreodată să-mi fac temele, să citesc sau să-mi fac ordine în cameră. Făceam asta pentru că așa mi se părea corect. Făceam asta din plăcere și dorință proprie. Nu m-am născut educată, dar mi-a plăcut să învăț să fiu educată.

Cum este să lucrezi cu cei mici? Fantastic. Pentru că ei sunt din lumea fantasticului. Gândirea lor, glumele lor. Râd cu ei mai mult decât o fac cu altcineva. Dar, da, nu e ușor să le înțelegi întotdeauna comportamentul, să-ți dai seama care sunt necesitățile lor, preocupărilor lor. Nu e ușor să porți o discuție cu copiii din generația Alpha și să le explici lucruri responsabile, să le gestionezi uneori dependența de tehnologii și să reușești într-un final să-i manierezi și disciplinezi. Spiritul critic și inovativ al acestor copii impune folosirea unor metode non-tradiționale de predare-învățare, în care accentul trebuie să fie pus pe colaborare. Orice copil are o „cheiță”, dacă te prinzi care este, atunci e foarte ușor.

Care sunt acele calități care fac o femeie să întoarcă privirile? Starea în care se află mintea și corpul ei în orice moment. O femeie poate să fie înzestrată cu frumusețe și grație, cu forță și anduranță, cu îndrăzneală și hotărâre, dar dacă se scufundă continuu pe ea însăși în stări deplorabile și negative, nu va împlini niciodată promisiunea excelenței. Atitudinea pozitivă este totul în toate. E o calitate la care lucrez și eu zi de zi.

Ce te face fericită? Viața pe care o am.

text: Eugenia Ion, Foto: Lina Burbulea

#maniere

Abonează-te la articolele

Vip Magazin