Ana Antoci: „Răspunsurile sunt în interiorul nostru”

Cine suntem? De unde venim? și Încotro mergem? Sunt veșnicile întrebări pe care ni le punem. Omul potrivit care te poate ajuta să stai de vorbă cu tine, este Ana Antoci – terapeut holistic. Uneori ne pierdem în rutina de zi cu zi și în convingeri limitative, iar pentru a ieși din acest cerc vicios e necesar să găsim timp pentru noi, e necesar să găsim timp să ne citim măcar printre rânduri.

Cum ai descoperit chemarea ta pentru terapie holistică?

Noi suntem mai mult decât corp, avem și un suflet care are nevoie să fie auzit și ascultat, iar mintea cu scenariile ei deseori ne poartă pe căi greșite. Eu mi-am dat unele întrebări la un moment dat, iar prin abordarea holistică am reușit să găsesc răspunsurile potrivite. Numai așa am obținut claritate, liniște sufletească și stare de bine în propriul meu corp. De aceea, am ales să împărtășesc din experiența proprie și să ghidez alte femei în călătoria lor interioară de autodescoperire și autovindecare.

Care sunt principalele aspecte pe care le abordezi în sesiunile tale de terapie?

Desigur fiecare om este unic. La prima consultație identific ce-l deranjează? Cum simte în corp? Ce emoții îl guvernează? Cu ce le unește? Astfel, abordez problema persoanei care vine la sesiunile cu mine ca un tot întreg corp – minte – suflet.

fbt

Ai ales să dai naștere copilului tău acasă. Cum a influențat această experiență munca ta ulterioară?

Am studiat foarte mult în ultima sarcină și din cele aflate am înțeles că în maternitate nu voi putea cere ceea ce-mi doream atât de mult și anume poziția gravitațională la naștere și nu pe spate, cordonul ombelical să pulseze până la final 20-30 minute și nu 1-2 secunde, ora magică, să nu fiu grăbită, să fiu lăsată să nasc în ritmul meu. Mi-am dorit o altă experiență și am avut-o. Interiorul meu mereu îmi șoptea că am nevoie de această experiență: tu poți, tu meriți, vei reuși.

A fost magic și aș repeta-o.

Cum reușești să găsești echilibrul între rolul de mamă și cariera ta în terapie holistică?

Rolul de mamă a patru băieți m-a pregătit în timp să devin terapeut holistic integru. Am ales această direcție și din dorința de a-mi înțelege copii mai bine, iar echilibrul îl am atunci când știu ce vreau, îmi planific amănunțit activitățile, am o înțelegere cu mine și împărțim treburile casnice pentru toată familia.

Care sunt principalele beneficii pe care le-ai observat în oamenii cu care ai lucrat în cadrul sesiunilor tale?

Femeile cu care am lucrat atât individual cât și în grup în programele mele transformaționale au primit claritate, au devenit mai încrezătoare în forțele proprii, au regăsit puterea lor interioară, au descoperit în sine energia creatoare, au adus în viața lor mai multă femenitate, au îmbunătățit relația cu partenerul, cu copiii cu părinții și nu numai. Pe scurt, au gustat din fericirea ce o căutau, care de fapt era chiar în fața lor.

Cum gestionezi situațiile dificile sau emoționale în timpul ședințelor de terapie?

Ascultarea este cea mai eficientă metodă. Iar după ce își spun amarul se face liniște. Atunci eu intervin acordându-le întrebările potrivite, care-i ajută să-și găsească răspunsuri. Căci toate răspunsurile sunt în interiorul nostru important să ne acordăm întrebările potrivite.

Care sunt metodele tale preferate de auto-îngrijire și cum te menții conectată la propria ta echilibrare?

Auto-îngrijirea pentru mine înseamnă lucru cu sine continuu, somn de calitate minim 7-8 ore din 24, alimentație sănătoasă și echilibrată – o masă neapărat în familie, consum de apă suficient dimineața, neapărat călduț-fierbinte cu lămâie, activitate fizică inclusiv și pentru creier, plimbări în aer liber, meditație, băi relaxante, timp pentru reflectare, terapii personale cu colegii mei de breaslă. Indiferent cât de buni specialiști nu am fi, avem nevoie la rândul nostru de oameni pentru a crește atât în interior cât și pe exterior. Cu cât mai profund este interiorul nostru pe atât de frumos este exteriorul.

Care sunt cele mai mari provocări cu care te-ai confruntat în cariera ta de terapeut holistic?

Când iubirea de sine este praf, este greu să ghidezi persoana care este setată pe negativ, nu se iubește, nu se acceptă și nici nu recunoaște asta.

Cum încurajezi o abordare holistică în viața de zi cu zi a clienților tăi?

Schimbările, indiferent la ce nivel, fizic, mental sau spiritual la pachet aduc diversitate în toate ariile vieții. Iar o persoană care se iubește pe sine are nivelul de încredere în sine crescut, ceea ce o face să prindă la curaj. Unde este curaj, este și acțiune, iar unde este acțiune sunt și rezultate. Aici este benefic să ne răspundem sincer la două întrebări – Ce ne dorim în viața noastră? și Ce sunt gata chiar azi să fac pentru asta?

Ce sfaturi ai pentru mamele care încearcă să integreze practici holistice în viața lor de zi cu zi?

Începeți cu sine! Avem tendința să învățăm pe alții cum e mai bine, căci se vede mai clar dintr-o parte. Însă dacă vă doriți să fiți fericite, iubite, respectate, înțelese, susținute, apreciate – atunci porniți cu voi. Restul vine de la sine. Important să fiți blânde cu voi, deoarece orice practică necesită timp, iar schimbarea este un proces și la fiecare se întâmplă individual.

Cum percepi legătura dintre sănătatea mentală și cea fizică în contextul terapiei tale?

Este o legătură strânsă, căci interiorul naște exteriorul și nicidecum invers. Corpul somatizează ce se întâmplă la nivel spiritual, mental. Emoțiile netrăite, traumele copilăriei și experiențele de-a lungul vieții puse sub preș la un moment dat le exprimă corpul fizic, iar corpul niciodată nu minte. Important să învățăm să-l citim. Aici psihosomatică ne vine în ajutor. Dar uneori lucrurile sunt atât de profunde, că fără ghidarea unui specialist energo-psiho-somat experimentat e mai greu să ne descurcăm.

Ce succese sau momente memorabile ai experimentat în munca ta ca terapeut?

Mă bucur mult când femeile pleacă de la sesiunile cu mine încrezătoare în sine, cu un grad de claritate ridicat, cu răspunsuri și totodată cu întrebări pentru reflectare. În terapiile mele femeile își dau voie să se descopere, să meargă în profunzimea lor, să se asculte, să se simtă, să-și trăiască emoțiile, să-și deschidă sufletul, să se vindece holistic, să se maturizeze psihologic și să pășească la un nou nivel de existență…

Cu fiecare femeie ghidată mă simt tot mai împuternicită, fiindcă eu cresc alături de ele. Plus, desigur, procesul continuă și după sesiune, căci cum e venirea pe lume a unui copil, după naștere totul abia începe.

Interviu: Zina Bivol

Abonează-te la articolele

Vip Magazin