Andrei Juc: Prezentul are o singură miză – online-ul | #40under40

ANDREI JUC

A fost odată un tânăr ambițios, pe nume Andrei, născut și crescut în Moldova. Andrei este tatăl lui Alex, soțul Olgăi, un moldovean mereu energic, pozitiv, extrem de optimist, muncitor, cu prea puţine regrete în viață. A devenit un antreprenor pasionat de tehnologii, ecommerce, digital… Așa începe povestea de succes a lui Andrei Juc – o istorie de viață captivantă, motivantă și profundă despre realitățile în care trăim și care dictează parcursul economic de nivel local și mondial. E înfricoșătoare era digitală care a venit ca tăvălugul peste noi, în timp ce situația pandemică își face mendrele? Vă las să aflați. Eu l-am citit cu sufletul la gură, chiar dacă interviul număra 11 pagini A4. Până să ajung la final am descoperit o inteligență ruptă din rândurile marilor fondatori de corporații globale.

Am împrumutat bani de la persoane care astăzi nu-și mai amintesc că m-au ajutat cândva, dar cărora le sunt foarte recunoscător.

Dacă e să compar cu succesul lui Steve Jobs sau Mark Zuckerberg la 32 ani, atunci 32 e foarte mult. Însă există oameni de afaceri cum e Jeff Bezos care a pornit Amazon la 30 de ani sau Elon Musk care a creat Tesla la 32 ani. Astfel, prin comparaţie, 32 e un început perfect pentru un nou startup. Prin urmare, nu este o vârstă pentru antreprenoriat, atunci când ai acest drive și motivaţie de a dedica tot timpul din lume unui proiect. Trebuie să pornești la drum indiferent de vârsta pe care o ai. Eu am avut marele noroc să citesc cărţi încă în anii de liceu. Atunci am înţeles — cu cât mai repede începi, cu atât mai devreme guști din succes. Am intrat devreme în antreprenoriat.

BANII SUNT DOAR UN INSTRUMENT. EI NU TREBUIE SĂ FIE SCOPUL FINAL, DE ALTFEL, NU ADUC SATISFACȚIE.

Deci, prima companie, am numit-o E-MARKET SRL. Știam încă de pe atunci că trebuie să fac E-commerce. E viitorul spre care ne îndreptăm cu pași rapizi. Așa s-a întâmplat ca activitatea mea de bază să fie concentrată mai mult pe retail și offline. Între timp, piaţa a evoluat, iar noi am continuat să fim pe aceeași undă cu trendurile globale și cele adaptate realităţilor locale.

Experienţa mea de lucru în SUA a fost una hotărâtoare pentru ceea ce aveam să devin. Am plecat acolo prin Work and Travel, în primul an de universitate. Lucram la două joburi concomitent, full time. Ieșeam din casă la 6:00AM, pe bicicletă, în șapte minute eram la staţie, iar de acolo, cu autobusul, făceam cam o oră până la primul meu job. Timpul era preţios, așa că acea oră de drum o foloseam pentru somn, fiindcă al doilea job îl finisam după 24:00, iar drumul spre casă era doar pe bicicletă, în urcare spre munţi, în toiul nopţii. Atunci mi-am zis că dacă muncesc așa în Moldova, nu am cum să nu am succes. Vedeam oportunităţi de afaceri în toate domeniile și abia așteptam să mă întorc acasă să le realizez.

Cu soţia mea am construit o relaţie sinceră încă din anii de liceu, bazată pe respect și ajutor reciproc. Olga știe, i-am spus-o de mai multe ori, nu știu unde eram acum dacă nu ar fi fost ea lângă mine. Totuși, a avut grijă să mă șlefuiască pentru a mă orienta către rezultat și lucruri importante. În fiecare afacere pe care am pornit-o, am avut susţinerea și implicarea ei directă. Cred că în unele proiecte nu făceam nimic de unul singur.

În cazul nostru, pe lângă sinergie, ne completăm perfect prin abilităţi diferite. Olga e foarte Data driven, eu sunt mai mult un vizionar cu obiective pe termen lung. Dezavantajul este că atunci când ambii suntem implicaţi în același proiect, acesta devine subiectul principal al discuţiilor noastre 24/24. Prin urmare, ne ia din timpul nostru personal, dar rezultatul așteptat vine mult mai rapid și asta ne bucură. O mai spun odată, sunt extrem de norocos că o am pe Olga alături.

AM INTRAT DEVREME ÎN ANTREPRENORIAT.

Dacă privești în urmă, înţelegi că unele lucruri s-au întâmplat extrem de natural și fără complicaţii, altele mai greu, totuși important este rezultatul și satisfacţia obţinută de părţile implicate în proces.

Am creat echipe de la zero de când mă știu. Cred că mă pricep bine la asta. Am un feeling bun, am acumulat experienţă de pe când organizam evenimente în liceu, până la crearea echipelor în mai multe companii sau crearea startup-urilor de la idee și zero investiţii. Totuși, idei există peste tot, executarea face diferenţa și aici sunt câteva lucruri importante. Atunci când te implici cu dedicaţie și pasiune, nu doar pentru anumiţi indicatori financiari, lucrurile se dezvoltă de la sine, iar dacă ai colegi de calitatea A în stânga și în dreapta ta, dezvoltarea se măsoară în timp, cu o rată de succes practic garantată.

Prezentul în e-commerce are un singur jucător real, puternic, practic fără concurenţă naturală — pe online. Pandemia a stimulat puternic spre online nu doar comportamentul consumatorului, dar și modul de gândire și orientare al partenerilor comerciali, bancari, companiilor de curierat, etc.

Jucătorii din online nu sunt doar siteurile .md, consumatorii sunt destul de activi în comerţul cross-border, plasând comenzi pe site-uri internaţionale, de la Amazon, Alibaba, până la Decathlon, Nike și alţii, utilizând fel de fel de metode logistice și sisteme de plată internaţionale. Odată ce s-au obișnuit cu un comportament și o experienţă extraordinară online, vor continua să profite de ea, cu atât mai mult când este deja la un click distanţă, pe piaţa locală. Nu trebuie să pleci nicăieri, fiindcă curierul vine la ușă. Iar totul abia începe.

Spun un mare DA pentru rezidenţiatul în Moldova IT PARK. Oferă simplitate, siguranţă fondatorilor și un avantaj competitiv pe piaţa globală. Moldova IT Park este una din puţinele decizii bune luate la nivelul politicilor de stat. Puteam pierde peste 50% din talentul IT existent, dacă nu se luau aceste măsuri de stimulare a industriei IT. Acum aceasta a devenit mult mai vastă în comparaţie cu industria vinului, prin urmare, putem deja prioritiza să avem un brand de ţară orientat către IT și digitalizare. Avem multe avantaje, atât geografic, ca număr al populaţiei, cât și ca infrastructură cu acces la internet. Putem deveni ţara exemplu regional sau chiar global. Cred că un pachet similar de politici trebuie aplicat pentru a stimula comerţul electronic.

Un viitor condus de pârghii IT – scenariu de groază pentru… necunoscători. Și aici pot să aduc mai multe exemple:

  • Atunci când a fost inventat curentul continuu și s-a început construcţia infrastructurii cu fire electrice suspendate în localităţi, presa publica fel de fel de imagini desenate cu oameni și animale electrocutaţi de firele electrice, care stăteau rupte peste trecători, adică un scenariu de fantezie. Unde suntem astăzi? Nu ne imaginăm viaţa fără electricitate utilizată în masă atât la nivel casnic, cât și industrial.
  • Apoi, când Henry Ford producea modelul T în masă, existau extrem de multe critici, fiindcă oamenii foloseau caii în mare parte ca mijloc de transport. Și, respectiv, vedeau în automobilele lui Ford, distrugerea industriilor, a drumurilor etc. Rezultatul îl vedem astăzi — economiile au accelerat puternic datorită vitezei cu care se transportă bunurile, salvând timp și aducând valoare adăugată ridicată, iar industria auto s-a transformat, revoluţionând toate celelalte industrii din jurul său. Așa a fost și cu electrocasnicele și telefonul mobil.

Tehnologiile trebuie îmbrăţișate. Banii virtuali deja sunt o normalitate, nu avem cum să mai dăm înapoi, din contra. Băncile nu vor mai avea nevoie de sedii fizice, iar instrumentele financiare vor fi la un click distanţă. Copilul meu, peste 5 ani, nu va mai trebui să interacţioneze cu cash, va plăti cu ceasul de pe mână, sau chiar cu amprenta mâinii, fiindcă aceasta va fi normalitatea atunci.

6 - CEL MAI MARE SALARIU ANUAL OFERIT CONȚINE 6 ZEROURI.

Popularitatea, am lăsat-o la urmă. Spre exemplu, mi-am creat cont personal pe Facebook abia la vârsta de 30 de ani. Participam la mai multe evenimente în San Francisco și, după una din întâlniri, fiind pilot de avion, m-a invitat Sanjay, un localnic cu care ne-am împrietenit,  să facem o tură cu elicopterul în zona orașului San Francisco. A fost pentru prima dată când m-am aflat la manșa unui Robinson R22, pe care învăţam să-l conduc, la moment.

***  CONTINUAREA INTERVIULUI O PUTEȚI CITI DOAR ÎN REVISTĂ. Aceasta O PUTEȚI ACHIZiȚIONA ÎN SECȚIUNEA SHOP.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin