Antonio Conflitti – Omul Anului 2021

Fişier

PREȘEDINTELE FORULUI EUROPEAN DE HALTERE

DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: 7.11.1973, SORA, ITALIA

STUDII: STUDII SUPERIOARE, FACULTATEA DE DREPT, ULIM

COORDONARE: LUDMILA ZUBCO

FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Misiunea mea e să readuc halterofilia la splendoarea anilor 80

Antonio Conflitti este italianul care a crezut în ceea ce alții au refuzat să creadă – în „forța” sportului cu haltere. A urcat încrezut pe treptele carierei în acest domeniu, ocupând mai întâi poziția de vicepreședinte al Federației de haltere, a fost mai apoi președinte interimar, iar începând cu 2020 devine președinte. Anul trecut a obținut și președinția Forului European, o victorie în premieră pentru țara noastră. O carieră remarcabilă, ar spune oricine, dar care se sprijină de fapt pe o cumsecădenie de invidiat, responsabilitate, perseverență și dragoste față de munca pe care o face.

Chiar dacă, la început a fost privit cu scepticism de colegi, prin multă muncă, asumarea fiecărui pas și viziune statornică a demonstrat că Federația de Haltere din Republica Moldova are cu ce se mândri și poate ajunge la faima anilor 80.

Misiunea mea e să readuc halterofilia la splendoarea anilor 80

Începutul parcursului meu profesional îl datorez unei legende a sportului moldovenesc – halterofilului moldovean Tudor Casapu. Începutul, cu siguranță, nu a fost ușor. Am fost privit cu scepticism de colegi, cu atât mai mult pentru că nu eram moldovean „din talpă”, cum se spune. Dar, am muncit din greu și mi-am asumat fiecare pas, pentru a le arăta sportivilor că pot ajuta la creșterea Federației noastre.

Am ajuns în Moldova în vara anului 2009, trimis de Guvernul italian ca ofițer de securitate al Ambasadei Italiei la Chișinău. Printre primele prietenii pe care le-am legat a fost cea cu dl Tudor Casapu. Muncind alături de el, am înțeles cât de greu e să conduci Federația atunci când îți lipsesc resursele necesare dezvoltării. După câteva luni, am cunoscut o femeie deosebită, pe viitoarea mea soție, Dina. Mulți vor spune, ahh ok: ai decis să rămâi din dragoste. Absolut nu! Când eram aproape de sfârșitul mandatului meu la Ambasadă, soția mea era pregătită să meargă cu mine în Italia. Eu, însă, am fost cel care a convins-o că trebuie să rămânem, pentru că putem avea o viață demnă și în Moldova cu posibilități enorme de creștere. Într-un final mi-am dat demisia de la jobul meu din Italia și… iată-mă aici! A fost cariera mea fulgerătoare? Eu spun că obținem ceea ce ne propunem dacă există sprijinul potrivit alături, dacă avem curajul de a face unele alegeri, chiar dacă unele sunt riscante și, nu în ultimul rând, dacă avem determinarea corectă. În ceea ce mă privește, sprijinul soției mele a fost și este esențial!

Cred cu tărie în munca de echipă. Cu siguranță cei care conduc trebuie să dea direcția corectă de urmat, dar numai lucrând în echipă se pot obține rezultate importante. Nu putem ascunde faptul că în trecut Federația Moldovenească de Haltere a avut multe probleme cu dopajul. Ei bine, sunt mândru că sub conducerea mea au trecut aproape 4 ani consecutivi fără noi cazuri de dopaj. Un rezultat foarte important care nu a fost înregistrat niciodată în trecut!

Cea mai mare problemă moștenită de fosta conducere nu s-a datorat lipsei de voință de a o rezolva, ci lipsei de sprijin necesar pentru a o rezolva. Mă refer aici la un Centru Național de pregătire pentru lotul național. Acest punct rămâne cea mai mare provocare a mea și voi face totul pentru a reuși!

Să obțin funcția de președinte al Forului european nu a fost o surpriză pentru mine, o astfel de victorie a fost însă neașteptată în istoria sportului moldovenesc – ca un reprezentant al Moldovei să ocupe o astfel de poziție. S-a întâmplat pentru prima dată! Surpriză a fost modul în care am obținut-o. Fiind candidat la alegerile din aprilie 2021, în cele din urmă, rivalul meu turc a reușit să le câștige. Am fost foarte dezamăgit de rezultatul alegerilor pentru că am încercat în toate modurile să le explic națiunilor membre ale EWF că antagonistul meu este implicat într-un scandal internațional. Într-un final, s-a dovedit că am avut dreptate și la numai două luni de la alegerea lui, a trebuit să demisioneze, pentru că ceea ce am spus s-a dovedit a fi adevărat. Cu siguranță, acest lucru a funcționat în favoarea mea și, în ciuda faptului că șapte candidați s-au prezentat la alegerile extraordinare din decembrie 2021, am fost ales cu o bună majoritate de voturi.

Să fiu președinte al Forului European e o mare responsabilitate și datorită faptului că în calitate de reprezentant continental sunt și membru al biroului executiv al Federației Internaționale de Haltere. Am mai multe obiective pe care vreau să le ating, dar cu siguranță cel mai important este să reconstruiesc imaginea pozitivă a disciplinei de haltere și să readuc halterofilia la splendoarea anilor 80-90, când avea mulți susținători. Astăzi, majoritatea adepților sunt în mare parte cei care se învârt în jurul acestei specialități.

Câteva dintre cele mai importante lecții învățate în drumul meu spre performanță, au fost să înțeleg că este esențial să înveți din greșelile tale. Că determinarea și încăpățânarea te ajută să obții rezultat. Că, dacă crezi în tine, ești primul tău prieten. Că trebuie să îi apreciezi pe cei care vor să te ajute și că succesul nu cade din cer, dar trebuie să muncești din greu pentru a-l construi.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin