Ar putea cimitirele evreiești din Moldova să devină atracții turistice?

Cele circa 50 de cimitire evreiești din Republica Moldova, abandonate sau îngrijite, stau mărturie faptului că pe aceste meleaguri a existat o comunitate evreiască puternică, însă foarte mică acum.

O mulțime de istorici sau muzeografi susțin că cimitirele evreiești de la noi sunt adevărate arhive în aer liber plus că la noi se află și cel mai mare cimitir evreiesc din Europa.

Cum ar putea un cimitir să devină un lac atractiv pentru turiști? Ei bine, hai să ne amintim de cimitirul Père Lachaise – unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Paris. Un milion și jumătate de turiști se plimbă anual pe aleile cimitirului parizian și caută mormintele lui Oscar Wilde, Frédéric Chopin, Édith Piaf sau Jim Morisson. Notorietatea persoanelor înmormântate aici este elementul care atrage atâția turiști la Père Lachaise.

Cimitirele evreiești de la noi găzduiesc multe personalități din elita evreiască, dar din păcate urma lor va dispărea cu timpul.

Astăzi o să trecem în listă câteva cimitire cu potențial turistic enorm, dar care din păcate sunt în paragină.

Cimitirul Evreiesc din Chișinău

Dintre toate cimitirile anume cel din Chișinău pare a fi cel mai uitat de lume.

Deși cimitirul reprezintă un monument cu valoare istorică de categorie națională, înregistrat în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat cu nr. 189 „Cimitir cu complex de monumente”, acesta arată mai degrabă ca un loc în paragină.

Există doar câteva morminte îngrijite pentru care se achită lunar.

Diferite surse prezintă în mod diferit dimensiunile cimitirului. Aceasta s-ar întinde pe o suprafață de 11, 12 sau 15 hectare și ar avea în jur de 24.000 sau peste 40.000 de morminte.

Aici se află monumentul consacrat victimelor căzute în Pogromul din Chişinău, lângă care se află mormântul rabinului Leib Yehuda Ţirilson, principalul rabin al Basarabiei pe parcursul a mai multor zeci de ani. Tot aici este situată o sinagogă funebră (ruinată), unica în Moldova. La fel aici putem găsi mormântul unui aviator – monumentul cu o elice care se rotește şi până în prezent, precum şi o mulţime de morminte și monumente străvechi, scrie ritus.md

Cimitirul Evreiesc Călărași

Cimitirul Evreiesc din Călărași care datează din 1970 ar putea deveni atracție turistică. Cel puțin în anul 2021 exista un astfel de plan. Atunci muzeograful Mariana Iurcu a declarat: „Este o atracție turistică pentru cetățenii noștri, pentru turiștii străini și mai ales pentru diaspora evreiască.”

Autoritățile locale au alocat 50 de mii de lei pentru realizarea unei hărți a cimitirului și pentru restaurarea gardului.

Cimitirul este o adevărată arhivă prețioasă în aer liber.

Cele mai vechi pietre funerare datează cu începutul secolului al XIX-lea. Cimitirul este format din două părți: cea veche cu pietre tradiționale din secolul al XIX-lea – prima jumătate a secolului XX și partea nouă cu morminte de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Cele mai recente morminte datează cu anii 2000, iar astăzi cimitirul este vizitat de descendenții evreilor înmormântați aici, dar și de alți turiști. O dată renovat, acesta ar putea deveni un loc cu un și mai mare potențial de atracție turistică, susțin autoritățile de la Călărași.

Cimitirul Evreiesc din Orhei

Mii de pietre funerare răsturnate și cu inscripții care abia pot fi deslușite, aceasta este imaginea și de la cimitirul Evreiesc din Orhei.

Cu aproape patru veacuri în urmă evreii și-au înmormântat aici morții. Cimitirul din Orhei este unul dintre cele mai vechi din Europa. Este un loc istoric în care și-au găsit somnul de veci evreii împușcați de fasciști, dar și elita evreiască din acele timpuri.

În cimitirul din Orhei există și o „Alee Vip”, care acum câțiva ani era încă îngrijită. Aici sunt înmormântate câteva persoane care au facut parte din elita evreiască.

Cimitirul Evreiesc de la Vadul lui Rașcov

Despre acest cimitir se spune că este cel mare din Republica Moldova și unul dintre cele mai mari cimitire evreiești din Europa de Sud Est. Cu toate acestea, astăzi în localitate nu mai există nici o familie de evrei.

Ocazional revin la morminte cei care au migrat în Israel sau alte colţuri ale lumii, ori urmaşii celor care au trăit cândva pe aici.

Nu se știe cu exactitate câte morminte sunt aici, deşi acum câțiva ani localnicii au încercat să afle numărul lor şi se pare că ar trece de 6 mii de pietre funerare. Majoritatea inscripțiilor de pe morminte, cu mici excepții, sunt scrise în limba ebraică, astfel nu poţi să descifrezi textele fără a cunoaşte această limbă sau fără a fi însoţit de un traducător. Singurele semne cunoscute sunt anii naşterii şi ai decesului, gravați pe pietrele funerare.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin