De la hamal la măturător, de la măturător la profesor de muzică, de la profesor de muzică la șofer de microbuz, de la șofer de microbuz la instructor, iar de 14 ani fondatorul unei școlii auto. Artur Cecan spune că încă își păstrează prima sa mașină, iar muzica a fost cea care l-a făcut să aibă răbdare la volan.
Instructorul ne-a povestit în cadrul podcastului Sincer cu Tine despre portretul șoferului predispus la accidente rutiere.
„S-a încercat să se facă un tablou a oamenilor care sunt predispuși la un accident rutier. Fiecare din noi dorim să ne urcăm în mașină cu persoanele noastre dragi și să ajungem la punctul destinației, fără a intra într-un conflict rutier. S-a încercat să se facă un portret a oamenilor care sunt predispuși la accidente rutiere. Au fost făcute studii pe vârste, pe partea economică, dezvoltarea lor, IQ-ul lor, partea sociologică – ajungând-se la concluzia că predispuși la accidente rutiere sunt oamenii care au conflicte interioare,nerezolvate. Adică, un om care stă după peretele acesta și este îndrăgostit, fericit, el are total altă atitudine față de unul care este supărat, frustrat și are un sentiment de frică. Cei care plecați la drum nu-i enervați pe soț sau soție, faceți în așa fel ca să fiți împăcați cu voi, deoarece atunci nu veți forța nota, nu veți accelera, veți fi mai toleranți față de cei care sunt în trafic, veți înțelege că cineva nu intenționat a făcut o depășire”, spune Artur Cecan, fondatorul unei școli auto.
Artur Cecan este de părerea că pentru a intra într-o deprindere, acțiunea trebuie repetată minim de 666 de ori.
„Aparatul locomotor a unui om depinde foarte mult de informația care vine datorită ochilor. În momentul când omul a văzut un eveniment rutier, el transmite în creierul său să proceseze acea informație, apoi vine la aparatul locomotor să apese pe frână și să ia volanul în dreapta sau stânga. Pentru a intra într-o deprindere acțiunea trebuie repetată minim de 666 de ori. Bărbații de mici copii se joacă cu mașinile și vor cu tata în față la volan, astfel au trecut prin mintea lor aceste scenarii minim de 666 de ori.” Acesta poate fi o explicație de ce bărbații deprind mai repede arta de a conduce.
Urmărește podcastul integral în video de mai jos:
Lasă un răspuns