Carmina Vicol: „Femeia Carmina Vicol nu uită niciodată de aspectul exterior, dar cred că în primul rând are grijă de suflet…”

În mai bine de zece ani de la înfiinţare, compania pe care o conduce Carmina Vicol a cunoscut succesul pe piaţa întreprinderilor de creditare şi a celor financiare în general. Carmina Vicol a ales drumul afacerilor pornind de la credinţa în ceea ce face şi de la devotamentul pentru muncă. Fără acestea, nu ar fi obținut rezultate atât de mari.

1.Ziua în care am decis că fac asta… De fapt, nu s-a întâmplat nimic deosebit: nici soarele nu a apus în altă parte, nici sărbătoare națională nu a fost. A fost un pas logic, care reieşea din evoluţia mea profesională. Cu siguranță, pot spune că ideea de a crea o companie de creditare ipotecară, în 2006, era îndrăzneaţă și provocatoare. Asta şi m-a determinat să pornesc pe acest drum. Totuși, uneori mă prinde gândul că mi-ar fi plăcut să mă ocup de ceva mai creativ…

2.Fac asta de mai mult de zece ani. Chiar dacă muncim la aceeaşi companie de atâta vreme, activitatea este diferită zi de zi şi an de an, deoarece noi ne schimbăm și la fel se schimbă şi creşte compania, se schimbă condiţiile de piaţă ș.a. Este important să simţi mereu necesitatea schimbărilor şi să le realizezi la timp.

3.Deprinderile vin odată cu experienţa, după care vin şi rezultatele. E la fel ca în oricare altă profesie, atunci când faci ceva mulţi ani la rând, deja, aproape la nivel intuitiv, poţi analiza clientul şi poţi estima, cu un anumit grad de precizie, care va fi comportamentul lui, să vezi ce are în suflet şi să-i anticipezi intenţiile. Să afli dacă este sau nu un bun plătitor, până la urmă.

4.Femeia Carmina Vicol nu uită niciodată de aspectul exterior, dar cred că în primul rând are grijă de suflet… şi să „îmbrace” zâmbetul, oricare ar fi circumstanţele.

_mg_1451_1_opt
Directorul general al companiei financiare „Prime Capital” ex-preşedintă, Membră onorifică a asociaţiei femeilor antreprenoare din moldova (afam) Data şi locul naşterii: 19 martie 1969, r-nul Cantemir Studii: Institutul Politehnic din Chişinău, Economia Industriei Alimentare; Grenoble Graduate School of Business, MBA

5.Mă amuză chestia cu citatele motivaţionale, de care trebuie să te ţii şi pe care trebuie să le urmezi, care te fac om şi te împing înainte… Când citeşti ceva sau discuţi cu o persoană interesantă, poţi capta anumite idei sau gânduri, care se pliază cu ale tale, dar tu nu le-ai formulat până atunci atât de clar. Atunci prefer să le memorez sau le notez. Dar nu le ridic la rang de lege sau religie.

6.Cea mai importantă lecție pe care am însuşit-o a fost să nu iau decizii pripite, bazate pe emoţii, în special în activitatea cu oamenii. Viaţa m-a învăţat multe, dar cel mai important este să fim toleranți faţă de anumite situaţii şi oameni şi să nu judecăm.

7.S-a mai întâmplat să mai şi calc pe greblă, şi nu o singură dată – nu am numârat de câte ori şi nici nu e nevoie. Dar cu vârsta vine şi experienţa care îţi permite să vezi grebla de la distanţă şi s-o eviţi.

8.Pe biroul meu se află câteva cărţi profesionale, pe care le deschid atunci când mi se iveşte o clipă liberă. Iar pe noptieră, tot timpul, am mai multe cărţi despre afaceri, dar şi de dezvoltare personală. Se strecoară şi romane. Obişnuiesc să citesc câteva cărţi concomitent, în funcţie de dispoziţie.

9.Nu consider că e corect să mă autocalific ca lider – cei din jur o văd mai bine. Dar un lider adevărat, indiferent de gen, este acel care insuflă încredere, respect şi oamenii îl urmează benevol.

10.Femeia şi afacerea în sintagma „femeie de afaceri” se împacă la fel cum se împacă şi bărbatul cu afacerea. În business contează calităţile profesionale şi personale, mai puțin genul. Nu simt absolut niciun disconfort de la faptul că sunt femeie şi conduc o afacere.

Text: Marcel Toma

Foto: arhiva personală

Abonează-te la articolele

Vip Magazin