În fiecare an, la 18 mai, este sărbătorită ziua internaţională a muzeelor. Această zi are ca scop promovarea și aducerea la cunoştinţa publicului a rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii.
Cu această ocazie, vă propunem o listă cu cele mai neobișnuite muzee din capitală.
Muzeul lucrurilor pierdute
Dăcă ai aruncat vreodată un lucru interesant, dar vechi s-ar putea ca acesta să se regăsească pe rafturile muzeului cu lucruri pierdute.
Muzeul a fost deschis în 2011, pe lângă o fabrică de reciclare. Ideea de a deschide acest muzeu le-a revenit angajaților, care în timpul sortării gunoiului găseau tot felul de obiecte speciale.
Muzeul lucrurilor pierdute se află în sectorul Ciocana, satul Colonița.
Muzeul Regia Transport Electric Chișinău
Acest muzeu a fost deschis în 1974 în interiorul unui troleibuz scos de pe linie.
Muzeu a funcționat așa timp de 10 ani, ca, în 1984, toate exponatele sale să fie reamplasate în incinta unei clădiri din complexul fostei Societăți anonime belgiene „Tramvai” de la începutul sec. XX, care își are ușile larg deschise pentru vizitatorii săi până în prezent, scrie visit.chisinau.md.
Muzeul de Anatomie a Omului
Acest muzeu face parte din cadrul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.
Instituția dispune de una dintre cele mai valoroase şi impunătoare colecții de articole anatomice, și se bucură de aprecierea experților internaționali. Colecția muzeului include cca 2000 de piese cu o valoare științifico-didactică inestimabilă.
Selfie Museum
Nu puteam să trecem cu vedere acest muzeu foarte celebru pe rețelele sociale.
Acesta este primul muzeu de la noi dedicat fotografiilor selfie. Un loc plin de culoare și cadre deosebite. Muzeul a devenit foarte popular și este o atracție atât pentru copii cât și pentru maturi.
Muzeul Cărții
Potrivit platformei visit.chisinau.md, în acest muzeu au fost expuse cele mai curioase forme de carte care au existat de-a lungul istoriei.
Cel mai vechi exponat prezentat aici este manuscrisul “Evanghelia Ostrog”, realizat în anul 1056, iar cea mai veche carte tipărită datează cu anul 1551 și reprezintă comentariile la „Categoriile lui Aristotel”.
Muzeul a fost inaugurat în anul 2018 în cadrul Bibliotecii Naționale.
Lasă un răspuns