Problemele dentare determină calitatea vieții copilului, sănătatea lui și buna dezvoltare. O problemă minusculă, la prima vedere, se poate transforma într-o deficiență de durată. Afecțiunile dentare afectează diverse capitole ale vieții. Printre ele calitatea digestiei, cauzată de eficiența redusă a masticației, gingii afectate, dificultăți în exprimare și alte consecințe de ordin psiho-emoțional. O consultație, fie și inopinată, la medicul stomatolog, poate înlătura toate aceste manifestări. Pentru asta, la toate întrebările ne răspunde stomatologul, doctor în științe medicale, asistent universitar și fondatorul clinicii Dumitru Romaniuc. Pentru a fi mai aproape de voi, Dumitru a deschis vara aceasta a treia clinică destinată totalmente copiilor.
Problemele dentare la copii sunt un fenomen în creștere? Ce v-a motivat să mai deschideți o clinică? Decizia de a deschide clinica este una determinată de aspectele de viață ale copiilor într-o epocă de dezvoltare galopantă, invazie a tehnologiilor avansate, obiceiuri nesănătoase de alimentație etc. Mulți factori de risc, precum lipsa activităților fizice periodice, accesul total la noile tehnologii, studiere la distanță – determină apariția diferitor forme de anxietate, stres, ceea ce se reflectă asupra sănătății, inclusiv bucale.
Ați identificat probleme dentare, la copii, care sunt diferite de cele din trecut? Au apărut noi factori de risc care provoacă anumite afecțiuni dentare, în special bruxismul (scrâșnitul din dinți), accesul liber necontrolat al copiilor la noile tehnologii, stilul sedentar, lipsa activităților fizice, care au menirea să elibereze stresul, obiceiuri nesănătoase de folosire în exces a gumei de mestecat, sucurile acidulate, dulciurile în exces. Sunt obiceiuri alimentare nesănătoase care dăunează inclusiv danturii copiilor.
Alimentația modernă include multe mâncăruri tip fast-food, îndulcitori, alimente procesate, acizi grași – toate afectează comportamentul alimentar al copiilor, ceea ce influențează sănătatea lor orală.
Ce este diferit la „DR. Romaniuc”? Abordarea, atitudinea, grija, tehnologiile? Ne focusăm pe abordarea individualizată a fiecărui pacient, personal medical instruit, cu abilități profesionale și vocație, perfecționare și specializare continuă a cadrelor medicale, precum și tehnologii inovative, la cele mai înalte standarde de calitate. Tinerii pacienți vor avea o experiență pozitivă, fără frică, fără durere, cu dorința de a reveni la doctor atunci când e nevoie. Părinții vor alege cele mai proxime condiții de tratament, îi așteptăm la clinica noastră pentru vizite de informare, pe pagina noastră de facebook, instagram sau site.
Care sunt cele mai solicitate servicii pentru copii la clinica stomatologică „DR. Romaniuc”? Și care sunt cele mai avantajoase?
Cele mai solicitate rămîn a fi tratamentul cariilor dentare, extracția dinților temporari, serviciile de ortodonție. Avantajul pentru pacienți, părinți este în primul rând rezultatul dorit, calitatea serviciului, urmat de cel material, amplasare geografică, accesibilitate și promptitudine. Încercăm să facem față acestor deziderate cu răbdare și profesionalism, dedicație și implicare. Suntem deschiși pentru cooperare, flexibili și bine intenționați.
Tot mai mulți părinți caută servicii stomatologice no tears pentru copiii lor. Cum vă asigurați că copiii se simt confortabil și relaxați în timpul vizitei la clinică? Și noi susținem dorința părinților de a vedea copii fericiți, sănătoși și fără lacrimi. De aceea am creat un anturaj de poveste, mediu prietenos, personal binevoitor, bine instruit, în același timp implementăm și utilizăm metode eficiente și sigure , inofensive practic, de anestezie.
Inhalosedarea cu protoxid de azot și oxigen este o metodă cunoscută de calmare și sedare, efectul este rapid, pacientul nu are reacții adverse în timpul și după tratament. Este o metodă de sedare conștientă, copilul poate comunica cu cei din jur, se produce un efect calmant. Copilul devine cooperant, iar efectele sedării dispar la scurt timp după administrare. În cazurile în care copilul e necooperant, cu diferite nevoi speciale, iar posibilele complicații fac aproape imposibil tratamentul stomatologic chiar cu protoxid de azot, atunci se efectuează tratamentul într-o singură ședință, sub anestezie generală. Specialiștii, medicul anestezist sunt de înaltă performanță, dispunem de aparataje moderne care permit tratamentul în siguranță deplină.
Ați avut cazuri complicate cu final fericit? Povestiți-ne o istorie de succes din portofoliul clinicii. Orice caz medical trebuie să aibă o finalitate pozitivă, fericită. Noi nu putem lăsa pacientul fără ajutorul necesar, tratamentul adecvat. Fiecare pacient scrie pagina sa în istoria de succes a clinicii, a doctorului stomatolog, a echipei noastre.
DESPRE IGIENA BUCALĂ, ÎNCĂ ODATĂ.
Igiena orală la copii începe din primele luni de viață. Pașii sunt foarte simpli și necesari: curățarea gingiilor bebelușului după hrănire, ușor, cu un tifon moale și curat. Dacă gingiile devin dureroase se recomandă masarea ușoară a gingiilor.
După apariția primului dinte – periajul dentar de două ori pe zi cu o periuță specială pentru copii și pastă de dinți pentru copii. Copilul trebuie supravegheat când se spală pe dinți aproximativ până la 5-6 ani, pentru a asigura un periaj corect. Prima vizită la doctorul stomatolog se recomandă să aibă loc în jurul vârstei de un an sau după apariția primilor dinți de lapte. Utilizarea aței dentare – la momentul când copilul are toți dinții pe arcadă și se formează puncte de contact între aceștia.
E necesară educația timpurie a copilului privind importanța igienei orale corespunzătoare. Un rol substanțial îl are regimul alimentar corect, bogat în calciu, fructe, legume. Foarte folositoare pentru dantura copilului sunt alimente crocante precum morcovul, mărul, nucile, castravetele, care presupun o masticație intensă, producând saliva care joacă un rol important în curățarea dinților.
Lasă un răspuns