În diplomație, cea mai importantă valoare este onestitatea.
Acasă, la Chișinău
Interviu: Zina Bivol, Foto: Dima Furdui
Cristian-Leon Țurcanu
Ambasadorul României în Republica Moldova
Studii: Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București
Cu o carieră dedicată consolidării relațiilor între România și Republica Moldova, ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu revine cu mult drag la Chișinău, acolo unde se simte acasă. Cu o experiență vastă în domeniu și o implicare constantă în consolidarea relațiilor bilaterale, el reușește să îmbine profesionalismul cu empatia, având în vedere atât obiectivele diplomatice, cât și contextul uman.
Este greu să aleg o singură realizare din 2024, pentru că, atât ca ambasadă, cât și ca echipă, am avut foarte multe reușite. Am continuat sprijinul politic și diplomatic pentru autoritățile europene de la Chișinău, în ceea ce privește parcursul european. Ne-am propus o serie de proiecte în domeniul cultural, în colaborare cu Institutul Cultural Român. Ne-am dorit să avem mai multe proiecte de asistență decât în anul precedent, și am reușit acest lucru, ceea ce e o mare onoare. În fiecare an încercăm să facem cât mai mult posibil, iar singurele limite sunt, să spun așa, doar cele care țin de resurse, pentru că echipa noastră este extrem de implicată.
Relațiile economice, culturale și educaționale dintre România și Republica Moldova au evoluat constant în ultimii ani, dar întotdeauna e loc de mai bine. În domeniul economic, schimburile comerciale au depășit un miliard de dolari, iar România este unul dintre cei mai importanți investitori străini din Republica Moldova.
O societate fără educație nu poate să prospere și nu are viitor. Mă bucur căci pe lângă bursele pentru studenții din Republica Moldova la universitățile din România, există o cooperare strânsă între instituțiile de învățământ superior. Anul trecut, am lansat un program de formare continuă pentru profesorii de limba română din Republica Moldova, în special din Găgăuzia și din nordul țării, unde este o mare nevoie de astfel de cursuri. A fost un proiect organizat împreună cu cinci universități din România, iar vara trecută, 150 de profesori au participat la aceste cursuri. Sperăm să continuăm și anul acesta.
Lasă un răspuns